Leeuwenbergh tuinen

NIEUWS

 • Gerard zingt Brahms 20/10/2018

  Tip van Gerard van der Meulen (tuin 9) over Die Haghe Sangershet koor waarin hij zingt.

  Op 18 november voeren zij “Ein deutsches Requiem” van Johannes Brahms uit, in samenwerking met het Residentiekoor. Voor het bestellen van kaarten klik hier.

  20181020 TVL Residentiekoor - 1

 • Hekwerk 18/10/2018

  Lily Kruis stuurde ons foto’s van de voltallige technische commissie aan het werk vandaag. Groot onderhoud aan het toegangshek aan de Elzenlaan.

  Ook de inwendige mens werd niet vergeten 😉.

 • Bericht uit de kantine 16/10/2018

  Marianne Servais schrijft:

  Afgelopen zondagmiddag hebben Marjan de Ridder en Ingrid van Zalingen de twee hoekkozijnen klaar geschuurd voor het schilderen. Wat nog moet gebeuren is het kleine raampje bij de bar, het kozijn met de openslaande deuren. Het kozijn van het grote raam bij de bar is afgenomen met amonia en moet nog geschuurd worden.
  Het zijmuurtje achter de bar heb ik wit gesausd met dank aan Joop voor de verf. Maandag heeft Danielle het behang geplakt.
  Mensen die nog een werkbeurt moeten inhalen zouden dit op de zondagen in november kunnen doen. Meld je aan.

 • Festival 10 jaar Permacultuur Den Haag 05/10/2018

  Lily Kruis (tuin 65) tipt:

  Komend weekend, van vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober vindt het Festival 10 jaar Permacultuur Den Haag plaats.

  Dat zijn zo’n 26 workshops, films, rondleidingen, kruidenwandelingen en presentaties. Natuurlijk is er daarnaast ook een informatie / boeken / zaden & tuinspullenmarkt in Eetbaar Park 1, Zuiderpark, Den Haag. Zowel binnen als buiten zijn er presentaties en workshops over voedselbossen, plantgemeenschappen, landschappen lezen, tuinontwerpen maken of schetsen, wormen compostbak opzetten, meer zelfvoorzienend off-grid leven, etc.

  Op de site is vooraf voor 15 euro (20 euro incl. kamperen) een 3-daags passepartout te verkrijgen! Ook het uitgebreide programma is hier beschreven.

 • Onze tuinen in vogelvlucht geportretteerd. Zoom in op jouw tuin. 29/09/2018

  Vanmiddag heeft Willemien Alberts in de kantine het schilderij van Hans Nijeboer onthuld. Hans schilderde ons tuinenpark als een ware concurrent van Google Earth. In een eerder bericht gaf hij een toelichting op zijn prachtige en levendige schilderij.

  Hieronder het schilderij in het klein. Als je erop klikt kom je op een nieuwe webpagina, waar je kunt inzoomen op jouw tuin.

  samengevoegd 3

  klik op schilderij om in te zoomen

 • Vanaf nu zijn gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken 28/09/2018

  Beste leden en partnerleden,

  Vanaf nu is de ledenpagina van de website van onze tuinvereniging alleen voor leden toegankelijk.

  Leden en partnerleden kunnen beveiligde pagina’s en berichten openen door in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Zij hebben die afgelopen woensdag rond 18:00 uur per e-mail ontvangen.

  Er zullen vanaf nu ook nieuwsberichten op de website verschijnen die alleen door leden kunnen worden gelezen. Die vind je, samen met de andere nieuwsberichten, op de Ledenpagina aan de rechterkant onder de kop ALLE NIEUWSBERICHTEN.
  Daaronder vind je de VRAAG EN AANBOD berichten. Die verschijnen vanaf nu alleen maar op de Ledenpagina.

  Enkele tuinleden hebben geholpen met het testen van het inloggen. Daar dank ik hen hartelijk voor. Met hun hulp heb ik ernaar gestreefd om het invoeren van een beveiligd deel van de website zo soepel mogelijke laten verlopen, zonder al te veel kinderziekten. Ik hoop dat dat gelukt is.

  Uit de testfase is gebleken dat het inloggen op (oudere) smartphones met Android-besturing soms niet lukt. Als je tegen deze of andere problemen aanloopt kun je me een e-mail sturen. Ik zal je dan zo snel mogelijk antwoorden.

  Met vriendelijke groet

  Henk van Hoorn

  Webmaster
  hvanhoorn@icloud.com

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Hemels Gezicht – een preview 25/09/2018

  Hans Nijeboer schrijft:

  De kantinecommissie had ooit het voorstel voor een muurschildering op de achterwand van de kantine. Mijn eerste gedachte was toen om daarvoor aan de hand van luchtfoto’s van Google Earth een grote tekening te maken van alle huisjes en tuinen van ons complex. Mij stond het beeld voor ogen van in Oost-Indische inkt getekende huisjes zoals op oude stadskaarten. Maar in een gesprek hierover vond men dat een levendig tuinenpark toch een andere uitstraling zou moeten hebben dan een middeleeuws stadsgezicht. Vanuit het oorspronkelijke idee is toen iets anders ontstaan. Namelijk een panorama van alle huisjes en tuinen, dat in vogelvlucht een beeld geeft van ons tuinenpark.

  Het is een kleurenimpressie geworden. Bij elke tuin is gezocht naar een of meer typerende elementen en naar de sfeer die de tuin oproept. Omdat het een beeld van boven is, vormden schaduwwerking en de lichtval op de tuin de aanknopingspunten. Soms zijn kleuren gebruikt, die niet in de tuinen aanwezig zijn, maar associatief bij het schilderen naar voren kwamen.

  tekst gaat verder onder de afbeeldingen

  In het begin vormden de luchtfoto’s de basis, maar gaandeweg ben ik tuinen gaan bezoeken en heb ik schetsjes gemaakt. Daarbij heb ik met veel leden op de tuin gesproken. Het was een stimulans dat zo velen enthousiast waren over het idee dat hun tuin deel zou gaan uitmaken van een groot schilderij. Sommigen wilden ook graag hun hond erbij geschilderd hebben.

  Gemiddeld schilderde ik 4 tuinen per dag. Het was soms een puzzel om te begrijpen hoe de aanleg van tuinen in elkaar steekt. Er waren ingewikkelde patronen van paden, zitjes, vijvertjes, perkjes, groenbakken, pergola’s, heggen etc. André Heine (tuin 40) gaf mij gelukkig een ‘landkaart’ van zijn tuin. Het eindresultaat is een soort kijkdoos of eigenlijk een ‘open tuinendag’. Het is leuk dat je binnenkort op de website met een vergrootglas over de tuinen kunt zwieren, want het schilderij is eigenlijk te groot om alles in een blik te overzien. Dank daarvoor aan Henk van Hoorn.

  Panorama TVL overzichtHet perspectief was steeds een probleem. Wil je huisjes en tuinen in perspectief weergeven, bijvoorbeeld schuin van boven, dan moet je er ook voor zorgen dat de achterste rijen huisjes zichtbaar zijn. Dat zou gigantische afmetingen vergen. Nu al is met de lengte van 234 cm en de breedte van 94 cm. het schilderij loeigroot. Het probleem is ondervangen door van boven af te schilderen. Daardoor oogt het als ‘naïef’, maar dat past wel bij het karakter van een volkstuin (al noemen wij onszelf deftig tuinenpark).

  Tot slot: het heeft veel tijd gekost, maar ik heb er veel schilderplezier aan beleefd. Vooral ook door de ontmoetingen met de leden. Ik hoop dat dit schilderij aan de onderlinge contacten mag bijdragen.

   

   

   

   

   

 • Veranderingen in de kantine 22/09/2018

  img_3533Zoals iedereen de afgelopen tijd heeft kunnen zien is er zo nu en dan al wat veranderd in de kantine. Leden van de technische commissie en ook anderen hebben zich ingespannen om de keuken anders in te delen. De deur die niet meer in gebruik was is dicht gemaakt. Een deel van de kozijnen is geschilderd.
  Het is natuurlijk nog niet allemaal klaar, maar stukje bij beetje is er – ook op de achtergrond – al veel werk verzet.
  Alle leden hebben zich kunnen uitspreken over de drie sfeerbeelden en over de diverse behang-varianten. Dit is allemaal input geweest voor de keuzes die zijn gemaakt.
  Ben je ook nieuwsgierig naar de plannen.
  Zaterdag 29 september om 15.30 uur zullen Marianne Servais en Caroline Dijkman een toelichting geven op de gemaakte keuzes en de verdere plannen voor de kantine.

  Hans Nijeboer heeft een groot schilderij gemaakt van ons tuinenpark. Het schilderij is speciaal gemaakt om in de kantine op te hangen. Dit schilderij zal diezelfde middag worden onthuld. Meer informatie over het schilderij volgt binnenkort op de website.

  Natuurlijk is er ook deze zaterdag een eindemaandsborrel.

  Namens het bestuur nodig ik alle (partner)leden van harte uit om vanaf 15.30 uur in de kantine aanwezig te zijn.

  Vriendelijke groet
  Willemien Alberts

   

 • De werkbeurt van zaterdag 22 september 19/09/2018

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

  Onder leiding van Veronica Hekking zal onder andere  gewerkt worden aan:
  – knippen van de heg langs de Elzenlaan;
  – onkruid uit de borders verwijderen; en
  – verwijderen van gras op diverse plekken.

  Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Veronica zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

 • Toegangshek om 18:00 sluiten 16/09/2018

  Beste tuinleden,

  Gisteravond om 19:15 stond het toegangshek van ons tuinenpark nog open. Ik kreeg daarover een ongeruste e-mail van een van de tuinleden.

  Zoals jullie weten moet het toegangshek vanaf 18:00 gesloten worden en het hek naar de parkeerplaats van de tennisvereniging moet altijd op slot gedraaid worden

  Dat zijn belangrijke veiligheidsmaatregelen, temeer daar er kort geleden weer eens ongenode gasten huisjes hebben opengebroken en spullen meegenomen.

  Dank voor jullie medewerking. Het gaat om de veiligheid van ons allemaal.

  Groet,
  Henk van Hoorn

 • De werkbeurt van zaterdag 15 september 13/09/2018

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

  Onder leiding van Eric Tollenaar zal onder andere verder worden gewerkt aan de slootkantborder bij Dorrepaal.

  Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Eric zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

   

 • Vergeet-mij -niet: “gluren” bij de buren 12/09/2018
  IMG_6729Fiets je mee en eet je mee op 22 september
  Opgeven kan nog steeds. Meld je aan voor de fietsexcursie naar volkstuinenpark Lommerrijck in Rijswijk en/of de barbecue op ons tuinenpark.
  Het weer ziet er goed uit voor 22 september. Niet helemaal zo warm als de afgelopen maanden maar droog en niet te veel wind. 
  Vertrek naar Lommerrijck is twee uur. 
  Kosten voor de BBQ per persoon €15 over te maken op rekening van de vereniging Leeuwenbergh. 

   

   

 • De werkbeurt van zaterdag 8 september 06/09/2018

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

  Onder leiding van Marjolijn Lambooij zal onder andere gewerkt worden aan de heg aan de Elzenlaan en aan de border bij Dorrepaal.

  Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Marjolijn zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

   

   

   

 • De werkbeurt van zaterdag 1 september 31/08/2018

  werkbeurt

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

  Onder leiding van Ger van Lochem zal onder andere gewerkt worden aan de heg aan de Elzenlaan, de beschoeiing van de slootkant en de borders

  Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Ger zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

   

   

 • Zaterdag 22 september excursie en BBQ 31/08/2018
  Schermafbeelding 2018-08-30 om 22.27.27

  Lommerrijck

  Zaterdag 22 september maken we een fietsexcursie naar tuinvereniging Lommerrijck. Om twee uur vertrekken we dan vanaf de Elzenlaan. Het is ongeveer een kwartier fietsen naar Lommerrijck aan het Jaagpad 5C in Rijswijk.
  We worden ontvangen in de kantine en krijgen een rondleiding over het tuinenpark van Lommerrijck. Gelegenheid genoeg om overeenkomsten en verschillen uit te wisselen.
  Daarna fietsen we terug naar de Elzenlaan.
  Fiets je mee? Meld je aan voor de fietstocht zodat we onze gastheren en gastvrouwen kunnen laten weten met hoeveel mensen we komen.

  Eet je mee?
  Na afloop van de fietsexcursie, terug op ons eigen tuinenpark, stoken we daar vanaf vijf uur het vuur op voor de barbecue. We zorgen voor voldoende vlees, salades, sauzen en stokbrood. Dat allemaal voor 15 Euro per persoon. Voor hele kleintjes zonodig even overleggen met Daniëlle van Leeuwen. Drankjes zijn te koop in de kantine.
  We verwachten nog buiten te kunnen genieten van onze maaltijd. Mocht het weer dan toch tegen zitten dan kunnen we natuurlijk binnen gaan zitten.
  Als de weersomstandigheden het toelaten is het plan om ter afsluiting een wensballon op te laten.

  bbq

  Opgeven voor de fietsexcursie is belangrijk voor Lommerrijck zodat we kunnen laten weten hoe groot de groep zal zijn, maar op het laatste moment alsnog aansluiten is mogelijk. Voor de barbecue is opgeven en betalen vooraf noodzakelijk. Om mee te kunnen eten dient uiterlijk woensdag 19 september het verschuldigde bedrag op de rekening van de vereniging te staan.

  Aanmelden voor de fietsexcursie en/of voor de BBQ doe je door een mailtje te sturen naar tuinverenigingleeuwenbergh@gmail.com.
  Geef in je bericht aan met hoeveel personen je mee gaat fietsen en als je ook blijft eten geef dan aan met hoeveel personen je aanwezig bent bij de barbecue.

  De opgave voor de barbecue is pas definitief als het geld is over gemaakt (uiterlijk 19 september) op rekening nummer NL83INGB0004296887 tnv tuinvereniging Leeuwenbergh den Haag met vermelding van tuinnummer en aantal personen. Kosten 15 Euro per persoon.
  Muntjes per 20 stuks voor 10 Euro zijn zo nodig ook tegelijk te bestellen.

   

 • Opknappen van de kantine 30/08/2018

  IMG_4393

  Bericht van Marianne Servais en Caroline Dijkman

  Na rijp beraad en met meenemen van de vragenlijst hebben wij gekozen voor behang nr.1. Voorstellende varens in groen, geel en wit. Het gekozen behang hangt nu als voorbeeld op de muur in de kantine.
  De houten vlinderstoelen zullen in kleur gespoten worden, passend bij de kleuren van het fotobehang. Voorafgaand aan het spuiten zullen de stoelen geschuurd en ontvet moeten worden. Met dit werkje zullen jullie geconfronteerd worden tijdens de werkbeurten. Het spuiten van de stoelen gebeurt elders.
  Wij zoeken een vrijwilliger die bekend is met het plakken van fotobehang.
  Informatie bij Marianne, tuin 45.  mb 0650582040

   

   

   

   

 • Vergeet-mij-niet: morgen eindemaandborrel 24/08/2018

  img_1278Morgen, zaterdag 25 augustus, is de kantine vanaf 16:00 weer open voor de eindemaandborrel.

  Achter de bar staan Andre Beuger en Tinus Dieke.

   

   

   

 • Museumtip van Carrie Keij 20/08/2018
  papier-biennale-rijswijk-2018-poster-191
  Tot en met 7 oktober is er in het museum Rijswijk de ‘Papier Biënnale’.
  Daar is – tussen al het andere moois-  magnifiek werk te zien van ons tuinlid Anna van Stuijvenberg. Voor de moestuinders handig om te weten dat je ook papier kunt maken van koolstronken en ander afval.
  Weer eens wat anders dan op de composthoop gooien!
  Met groet van Carrie Keij
  tuin 82

   

 • Slalommen 18/08/2018

  Je had je misschien afgevraagd waarom er verkeerspionnen op het toegangspad van ons tuinenpark stonden. Vandaag werden ze tijdens de zaterdagse werkbeurt vervangen door plantenbakken.

  Tinus Dieke: “Er wordt door sommige tuinleden nog steeds te hard gereden op het toegangspad. Met de plantenbakken willen we dat tegengaan. Bovendien ontstond er spoorvorming aan de slootzijde het pad. Het plaatsen van de plantenbakken zal ervoor zorgen dat de spoorvorming niet erger wordt.”

  Natuurlijk werd ook getest of een auto met aanhanger er nog goed door kan.

 • Bouwen aan deze website 16/08/2018

  password_1cxdOnder het motto “tijdens de verbouwing, blijft de winkel gewoon open” werk ik komende tijd aan een verbetering van de website.  Het plan is om een deel van de inhoud van de website alleen voor leden, partnerleden en kandidaatleden toegankelijk te maken. Zij zullen daarvoor inlog-codes krijgen. Dit is in de stukken voor de Ledenvergadering van maart jl. al aangekondigd.

  Voorlopig is er een testfase, waarin enkele leden helpen met testen.

  Wat merken de andere leden ervan?
  – er zullen soms testberichten op de website verschijnen die alleen met inlog-codes te zien zijn; je mist niets als je die berichten niet kunt lezen; ik zal ernaar streven om het aantal testberichten tot een minimum te beperken en duidelijk aan te geven dat het om testberichten gaat;
  – op de website is er een testpagina, die alleen met inlog-codes te openen is;
  – op de voorpagina van de website komt op zeker moment een inlog-veld dat alleen door testers te gebruiken is;
  – er zal een verandering van de indeling van de website plaatsvinden; het streven is dat zo beperkt mogelijk te houden.

  Zodra alles getest is en goed werkt, krijgen de leden en partnerleden van mij een e-mail met hun inlogcodes en een uitleg hoe die te gebruiken. Ik wil het besloten deel van de website in september gerealiseerd hebben.

  Vragen en opmerkingen kun je per e-mail aan mij sturen: hvanhoorn@icloud.com

  Met vriendelijke groet,
  Henk van Hoorn
  Webmaster

 • Overzicht deelname werkbeurten 12/08/2018

  werkbeurtHet werkbeurten-seizoen van dit jaar is inmiddels over de helft. Hieronder vindt u een overzicht van de groencommissie met de aanwezigheid van de tuinleden bij de werkbeurten. Het overzicht is bijgewerkt tot 11 augustus.
  Mocht het zo zijn dat u voor uw tuin een fout in de registratie vindt, stuur dan een mailtje naar werkbeurt.leeuwenbergh@gmail.com met de data waarop u de werkbeurt(en) deed. De groencommissie zal dan zorgen dat het bijgewerkt wordt.

  U heeft nog tot en met 27 oktober alle zaterdagen de gelegenheid om aan een werkbeurt mee te doen. Is de zaterdag een probleem om een werkbeurt te doen, neem dan contact op met Karin Küppers (karinkuppers63@gmail.com) om een afspraak te maken over het doen van vervangende klussen.

  Vanaf nu zal dit overzicht regelmatig worden bijgewerkt. Het is in te zien via de webpagina Mijn Taken van deze website,

  20180812 Deelname werkbeurten 2018

   

   

 • De werkbeurt van zaterdag 11 augustus 09/08/2018

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

  Onder leiding van Tinus Dieke zal er onder andere gewerkt worden aan het onkruidvrij maken van de borders, het zo nodig water geven van planten die erg droog hebben gestaan en het onkruidvrij maken van de slootkantbeschoeiing.

  Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Tinus zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

 • De werkbeurt van zaterdag 4 augustus 03/08/2018

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

  Onder leiding van Aad van Dijck zal onder andere gewerkt worden aan het onkruidvrij maken van de beschoeiing van de sloot

  Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Aad zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

 • Twee Droeve Berichten: Jan Zuiderwijk en Peter Kop zijn overleden 26/07/2018

  Het bestuur moet helaas meedelen dat deze week twee leden van onze vereniging zijn overleden.

  Jan Zuiderwijk (tuin 7) was tuinlid sinds 1 maart 1998.
  Wie Jan zegt zegt Suze, want samen hebben zij veel betekend voor onze vereniging. Jan is  voorzitter geweest en zorgde ook lange tijd voor het schema van de werkbeurten. Samen met Suze heeft hij een aantal jaren gezorgd voor het reilen en zeilen van de kantine. Verder was Jan ook de enthousiaste gangmaker van de Creaclub. Helaas hebben Jan en Suze hun bezigheden voor de tuinvereniging in 2017 moeten stoppen toen bleek dat Jan ernstig ziek was. De behandelingen voor alvleesklierkanker is Jan opgewekt en positief ingegaan. Na verschillende chemokuren en een operatie ging het langzaamaan weer een stuk beter. Helaas kwam er begin juli dit jaar het bericht dat Jan een attack had gehad. Het bestuur is aangeslagen door het bericht van zijn overlijden.
  Wij kregen deze
  kaart.

  Peter Kop (tuin 80) was partnerlid van José van der Linden.
  Bijna een jaar geleden begonnen José  en Peter enthousiast aan het opknappen van tuin 80. Het was ons sinds kort bekend dat Peter ziek was, maar het is een schok te vernemen dat hem nog maar zo korte tijd was gegeven.
  Wij kregen deze
  kaart.

  Het bestuur wenst zowel Suze als José en hun familieleden veel kracht en sterkte.  Ook Dennis en Tiny (tuin 86) wensen we sterkte met het verlies van Peter, Dennis’ broer.

  Namens het bestuur van onze vereniging,
  Willemien Alberts

 • De werkbeurt van zaterdag 28 juli 25/07/2018

  werkbeurt

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

  Onder leiding van Eric Tollenaar zal onder andere gewerkt worden aan:
  – water geven van de borders,
  – invlechten van het compostscherm,
  – onkruidvrij maken van de slootkant langs de oprit en
  – assistentie bij de compostplaats.

  Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Eric zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

 • Niet sproeien met drinkwater 24/07/2018

  Afgelopen zaterdag werd op ons tuinenpark 3000 liter drinkwater gebruikt. Dat is ver boven wat normaal is op een warme dag. Die dag viel ook de pompinstallatie voor het sproeiwater uit om dat teveel mensen tegelijkertijd hun tuin aan het sproeien waren.

  Zoals bekend is het sproeien van tuinen met drinkwater niet toegestaan. Sproeiwater gebruik je efficiënt in de vroege ochtenduren en aan het begin van de avond. Als de zon fel schijnt verdampt het meeste water en verbranden de planten. Het is midden op de dag dus niet efficient en niet verstandig om te sproeien.
  Om de paar dagen een grote hoeveelheid sproeien is beter dan elke dag een klein beetje.

  Op suggestie van André Heine hierbij de link naar de website van het KNMI over de droogte:
  https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagoverschot

 • Kantine-Keuzestress?? 20/07/2018

  Achter de bar van de kantine hangen verschillende soorten behang voor op de achterwand van de kantine. Jullie zijn uitgenodigd om je voorkeur kenbaar te maken welk behang het zou moeten worden.

  Er ligt een lijst in de kantine.

  Marianne Servais

 • Bericht van het Compostgilde over “De Goede Hoop” 20/07/2018

  Op 7 juli is de compostplaats ‘De Goede Hoop’ in gebruik genomen tijdens de werkbeurt onder leiding van Marjolijn Lambooij en Veronica Hekking. De eerste tuinleden, die afval bezorgden waren Joop Kaiser, Jan van der Burg en Fred Fraterman.

  Dankzij de oproep aan de leden konden we beschikken over pallets en door Michael de Ridder en Ger van Lochem van de technische commissie zijn de eerste twee compostbakken in elkaar gezet. Daar komt nog een derde compostbak bij voor de deels verteerde compost. De overgebleven pallets worden gebruikt om een grote zeefinstallatie te maken om uit de verteerde compost stukken te verwijderen, die onverteerd of te groot zijn gebleven. Aan weerskanten, rechts van bak 2 en links van bak 3, kunnen takken worden neergelegd om t.z.t. te verwerken in de hakselaar.

  Leden kunnen hun groenafval en takken afleveren tijdens werkbeurten op zaterdag van 11.00 tot 12.30 uur .

  Wat mag niet in de compostbak?
  o Afval en takken van coniferen en dennen
  o Wortelstronken van planten
  o Zieke planten
  o Resten van voedsel zoals botten, oud brood
  o Citroen- en sinaasappelschillen
  o Houtskool of asresten van de BBQ
  o Papier of verpakkingsmateriaal
  o Kattenbakvulling

  Doe onkruid als zevenblad en heermoes in de ronder container, maar zonder wortel of zaden!

  Wat mag in de compostbak?
  o Bladafval
  o Grasmaaisel
  o Snoeiafval van heggen, struiken en bomen. Graag zo klein mogelijk aanleveren
  o Afval van schoffelbeurten (oppassen voor te veel grind)
  o Koffiedrab, theebladeren/-zakjes, eierschalen
  o Rauwe resten van fruit en groente

  Hoe gevarieerder de aanvoer, hoe beter de kwaliteit van de compost.

  Regelmatig zullen we de compost keren en met water uit de sloot de vochtigheid bijhouden. De folie op de bak is om het broeiproces te bevorderen en te voorkomen dat de compost uitdroogt of door regenval te nat wordt. Bij gebruik dus telkens de folie terug leggen.

  We stellen het zeer op prijs als tijdens werkbeurten leden  doorgaan met het vlechtwerk van de wilgentenen. We hebben verder nog het plan om het hekwerk te laten begroeien met planten. Wie verder ideeën heeft, graag hieronder een reactie.

  Namens het compostgilde: Anna van Stuijvenverg (tuin 43), Annemarijke Jolmers (30), Bibbi Becking (73), Hans Nijeboer (41)

  Reacties graag naar hnijeboer@hotmail.com of naar 06-19 17 25 27

 • De werkbeurt van zaterdag 21 juli en Parkeren tijdens de reünie van VV Wit-Blauw 19/07/2018

  Werkbeurt

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

  Onder leiding van Arie Albers zal aanstaande zaterdag onder andere gewerkt worden aan het onkruidvrij houden en besproeien van de borders, het verder invlechten van het compostscherm en andere klussen.

  Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Arie zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

  Reünie VV Wit-Blauw

  Aanstaande zaterdagmiddag heeft de Voetbalvereniging Wit-Blauw hun reünie in onze kantine. Hoewel de kantine niet kan worden gebruikt voor andere activiteiten dan van onze Tuinvereniging is er in dit geval een uitzondering gemaakt. Tot 37 jaar geleden hadden leden van Wit-Blauw hun voetbalvelden op het terrein waar wij nu tuinieren.

  Aan de leden wordt verzocht om indien enigszins mogelijk zaterdag het parkeerterrein aan de Lindelaan te gebruiken.

  Tot slot van dit bericht veel dank aan Babette Wagenvoort voor het plaatsen van berichten tijdens de vakantie van Henk van Hoorn.

 • De werkbeurt van 14 juli 13/07/2018

  3c30e793abe1d810792acef2ef4db23e.jpg

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Onder leiding van Michael de Ridder zal onder andere gewerkt worden aan die delen van de paden die niet grenzen aan een tuin.
  Onkruid verwijderen langs de parkeerplaats, langs het bos en langs de sloot. Water geven aan de borders langs de ingang.

  Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Michael zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

   

 • De werkbeurt van 7 juli 05/07/2018

  IMG_2592Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Onder leiding van Marjolijn Lambooij zal onder andere gewerkt worden aan het laatste stukje onkruid weghalen onder de heg bij de parkeerplaats van de tennisbaan, het invlechten van het compostscherm en het water geven van de nieuwe aanplant.

  Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Marjolijn zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt van twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • De werkbeurt van 30 juni (dus NIET 8 juli, zoals eerder gemeld!) 29/06/2018

  Cultivator-3-tands-essen-handvat-140mm-400x400Cultivator-3-tands-essen-handvat-140mm-400x400Cultivator-3-tands-essen-handvat-140mm-400x400

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Onder leiding van Gerard van der Meulen zal onder andere gewerkt worden aan het onkruid verwijderen bij de ingang aan de kant van de tennisbaan en  aan het invlechten van de hekken om de compostbak

  Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

  Gerard zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt van twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • De werkbeurt van 23 juni 21/06/2018

  gereedschap

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Onder leiding van Joop Kaiser zal onder andere gewerkt worden aan

  • Schilderwerk kantine
  • Invlechten compostplaats
  • Overhangend groen bij de sloten
  • Onkruid bij parkeerplaats tennisbaan
  • Water geven van aanplant slootkant

  Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.
  Joop zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

  De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • De GOEDE HOOP 14/06/2018

  Bericht van het compostgilde

  Samen met de leden van de technische commissie zijn we bezig om de compostplaats ‘De Goede Hoop’ in te richten. Daarvoor doen we ook een beroep op de leden.

  1) Voor het inrichten van de compostplaats ontbreken nog enkele pallets. Zijn er tuinleden, die ons hieraan kunnen helpen (of ons kunnen vertellen waar ze te krijgen zijn?) Graag een mailtje of telefoontje naar het onderstaand adres.
  2) Voor de ondergrond van de composthoop hebben we takken (groot/klein) nodig. Niet langer dan 2 meter. Dus als er op uw tuin nog takken liggen, dan is dat een mooie gelegenheid om ons die te bezorgen. Ze kunnen neergelegd worden in het eerste, nog lege vak van het hekwerk op de parkeerplaats.
  3) Ons idee is verder om het hekwerk dicht te laten groeien met klimplanten en om er planten in potten te plaatsen: dus wij willen graag potten en graag planten en het liefst potten met planten.

  Op alle zaterdagen in juni zijn wij rond 12.00 uur bij de compostplaats om deze persoonlijk in ontvangst te nemen (of zet ze anders neer met een briefje van wie de schenker is).

  Zodra de compostplaats klaar is voor gebruik laten we u dat weten. Alle leden mogen dan tijdens de werkbeurten op de zaterdagen van 11.00 tot 12.30 uur hun groenafval en takken brengen. Er is een beperkte lijst van wat niet op de composthoop mag, zoals etensresten (oud brood, sinaasappelschillen). Van onkruid als heermoes en zevenblad gaat het blad in de speciale container, maar de wortels en zaden mogen daar niet in. Ook houtskool en asresten van de BBQ, papier, stronken van planten, coniferen mogen niet mee en uiteraard ook geen zieke planten. Meer informatie volgt nog.

  Namens het compostgilde:
  Anna van Stuijvenberg (tuin 43),
  Annemarijke Jolmers (tuin 30),
  Bibi Becking (tuin 73),
  Hans Nijeboer (tuin 41)

  Reacties graag naar hnijeboer@hotmail.com of naar 06-19 17 25 27

 • De werkbeurt van zaterdag 16 juni 14/06/2018

  werkbeurt

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die morgen de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Op het programma staat onder andere:
  – het invlechten van de schermen om de compostplaats;
  – het wieden van de borders;
  – het knippen van de heg naast de kantine en evt. schonen van het pad tussen tuin 67 en de kantine ;
  – het bijsnoeien van de wilgen en struiken op de oprit.

  Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • Kleuren van de tuinhuisjes 13/06/2018
 • Werkbeurt van zaterdag 9 juni 07/06/2018

  werkbeurt

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die morgen de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Op het programma staat:
  – onderhoud aan die delen van de paden die niet grenzen aan een tuin;
  – onkruid verwijderen langs de parkeerplaats, langs het bos en langs de sloot;
  – schilderwerk aan de kantine;
  – vlechtwerk aan de compostplaats;
  – evt. schilderen en rechtzetten van paaltjes.
  En wat nog meer nodig is om het park voor zondag op de open dag er weer piekfijn uit te laten zien.

  Eric Tollenaar is deze keer werkbeurtleider.

  Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • Werkbeurt van zaterdag 2 juni; voorbereiden open dag 31/05/2018

  werkbeurt

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

  Degenen die morgen de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Op het programma staat:
  – onkruid wieden langs de middensloot en rond de parkeerplaats
  – buitenkant houtwerk kantine schilderen
  – invlechten van de wilgentenen in het scherm om de compostplek

  Michael de Ridder is deze keer werkbeurtleider.

  Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

  OPEN DAG
  Op 10 juni is er een open dag op het park. Dringend verzoek om voor die dag het pad voor je tuin onkruidvrij te maken en (van het pad zichtbare) rommel af te voeren of uit het zicht te zetten zodat het er allemaal weer piekfijn uitziet!

  HIERBIJ EEN VRIENDELIJK VERZOEK VAN DE GROENCOMISSIE
  De groencommissie heeft uw hulp hard nodig! Meldt u aan als commissielid of meldt klussen, problemen of geef advies aan Karin Kuppers: karinkuppers63@gmail.com. Samen zien we meer dan alleen en met uw hulp kan Karin een goed programma van de werkbeurten samenstellen.

   

 • Vergeet-mij-niet: eindemaandborrel 24/05/2018

  IMG_6729Aanstaande zaterdag is er weer onze eindemaandborrel in de kantine. De kantine is open op 16:00 uur. Achter die bar staan André Beuger en Rita van Maanen.

  Er zijn dan weer muntjes in de kantine te koop, net zoals elke zaterdag-ochtend overigens.

  Muntjes  kun je ook bestellen door het overmaken van het bedrag voor het aantal  eenheden muntjes dat je wilt hebben op de rekening van de Tuinvereniging met vermelding ‘muntjes’. Ze liggen dan volgende week zaterdag voor je klaar in de kantine.

 • Gezellige Bowlingavond 23/05/2018
  Afgelopen zaterdag 12 mei gingen we voor de tweede keer met een gezellige groep tuinleden in Rijswijk bowlen.
  Na even in gekomen te zijn, werden er flink wat strikes en spare’s gegooid…en uiteraard werd de goot ook niet vergeten😅
  Dit alles werd afgesloten met een gezellig etentje. We kunnen weer terug kijken op een geslaagde avond!!
  Voor de tuinleden die er nu niet bij konden zijn, niet getreurd…volgend jaar gaan we weer!!
  Het evenementen-team
  Desiree en Marion
 • Van de bestuurstafel (mei 2018) 17/05/2018
 • Werkbeurt van zaterdag 12 mei 11/05/2018

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er komende zaterdag tijdens de werkbeurt op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben krijgen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Op het programma staat:

  • onkruid wieden in de fruitttuin en de middenborder (zevenblad!)
  • water geven aan aanplant bos
  • schilderwerk aan de kantine

  Michael de Ridder is deze keer werkbeurtleider.

  Het wordt een gezellige boel morgen, want er wordt ook Jeu de boules gespeeld.

  Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • Vergeet-mij-niet: muntjes bestellen 04/05/2018

  img_0473-2

   

  In onze kantine wordt betaald met muntjes (1 muntje = 50 eurocent). De muntjes worden verkocht in eenheden van 10 stuks voor €5.

  Je kunt muntjes bestellen door het overmaken van het bedrag voor het aantal  eenheden muntjes dat je wilt hebben op de rekening van de Tuinvereniging met vermelding ‘muntjes’.

  Ze liggen dan volgende week zaterdag voor je klaar in de kantine.
  Handig als je op zaterdag 12 mei meedoet met Jeu de Boules!

 • Werkbeurt van zaterdag 28 april 27/04/2018

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er komende zaterdag tijdens de werkbeurt op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben krijgen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Op het programma staat:

  • borders diversen
  • nieuwe aanplant in het bos verzorgen
  • groen bij aanhanger weghalen
  • evt schilderwerk kantine

  Marjolijn Lambooij is deze keer werkbeurtleider.

  Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • Bericht van de Groencommissie 27/04/2018

  Beste tuinleden,

  De huidige groencommissie is zeer dringend op zoek naar verse groene vingers!

  Wil jij ook iets voor de vereniging betekenen, maar er niet teveel tijd aan kwijt zijn? Meld je dan aan!

  Er zijn tal van (kleinere en grotere) taken te vervullen en we kunnen dit alleen met een groep van minimaal 7 mensen. Er zijn nog maar 2 leden!! (Binnenkort stopt Lisette wegens verhuizing)

  Wat we doen;
  We maken een meerjaren-groen-plan voor het gezamenlijk terrein en signaleren wat er aangepakt kan worden tijdens de werkbeurten. We maken plannen voor onderhoud, tuinbezoeken/controle, onttegelen waar dat nodig is (landelijk beleid en ook van de gemeente Den Haag), aanleg van ecologisch interessante beplanting. Verder doen we de administratie van de werkbeurten; herinneren wie er de beurt heeft en noteren wie er aanwezig was.

  De afgelopen 7 jaar is er al veel gebeurd om het complex van de vereniging ecologisch te verrijken en te verdedigen tegen eventuele plannen van de gemeente.

  Hoe ecologisch veelzijdiger hoe groter de kans dat ons terrein interessant is als groene long. Het bos is daarom ook heel belangrijk. Dat is al een rijk padden- en kikker territorium en met de aanplant van inheemse struiken en bomen (gekweekt door Staatsbosbeheer van inheemse zaden verkregen na veel – historisch – onderzoek) en inheemse bloemen (opgekweekt met zaad van Cruydthoeck) willen we bijdragen aan de ‘bescherming’ van het terrein. Want grond is een bedreigd goed.

  Wil je hier ook je steentje (of juist geen steen natuurlijk) aan bijdragen?? Dat zou geweldig zijn! We horen heel graag van je. Stuur een mailtje naar lisette@mijnbeeld.nl

  Hartelijke groet namens de huidige groencommissie,

  Karin en Lisette

 • Leesclub Leeuwenbergh 27/04/2018

  Sinds vorige herfst komt met een regelmaat van ongeveer één maal in de zes weken de Leesclub Leeuwenbergh in onze kantine bij elkaar. Het is een groepje tuinleden dat behalve tuiniert ook graag leest. De leden kiezen steeds samen uit welk boek ze lezen om dat in de volgende bijeenkomst te gaan bespreken. Er worden uiteenlopende boeken gekozen. Steeds weer blijkt dat het samen bespreken van een boek je kijk op het boek verandert. Meestal ga je het daardoor (nog) meer waarderen.

  2013_14

   

  Het boek dat de laatste keer werd besproken was “Het compostcirculatieplan”  geschreven door Anton Valens. De roman speelt zich voor een belangrijk deel af op een volkstuinencomplex ten noorden van Amsterdam.
  Het is op dat punt heel herkenbaar en doet je beseffen dat de gang van zaken op je eigen volkstuinenpark erg lijkt op dat van andere parken.

   

  Als toegift hier een link naar een grappige column over volkstuinen uit de Volkskrant van 13 april jl.

  Henk van Hoorn (lid van de leesclub)

 • Vergeet-mij-niet: Eindemaandborrel 26/04/2018

  Aanstaande zaterdag is er weer onze eindemaandborrel in de kantine. De kantine is open op 16:00 uur. Achter die bar staan André Beuger en Ger van Lochem (de man die het mooie initiatief nam tot deze maandelijkse borrels!).

  Een gezellige Koningsdag allemaal. Hopelijk evenveel zon als vandaag, maar ietsje warmer mag wel!

 • De werkbeurt van 21 april 19/04/2018

  Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er komende zaterdag tijdens de werkbeurt op het programma staat.

  Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben krijgen daarvoor apart een reminder per e-mail.

  Op het programma staat:

  • werk aan de aardbeientuin afmaken
  • schilderwerk kantine
  • schoffelen parkeerterrein
  • groen langs border bij container laag wegsnoeien
  • als er nog tijd is begin maken met composthoop

  Joop Kaiser is deze keer werkbeurtleider.

  Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • Je kunt niet zomaar je afval achterlaten op het parkeerterrein 17/04/2018

  Bij de stalling van de kruiwagens liggen sinds gistermiddag enkele zaken die daar niet horen: een roestvrij stalen aanrecht en een plaat van wit kunststof. Het is onbekend wie de eigenaar is. Elk tuinlid dient spullen die hij niet meer nodig heeft zelf af te voeren.

  Hierbij dus een dringende oproep aan degene die het aanrecht en de plaat daar heeft neergelegd ze snel te verwijderen en zelf af te voeren.

 • Wie doet mee? Bowlen! 15/04/2018

  Beste tuinleden,

  Op  zaterdag  12 mei organiseren wij weer een gezellige bowlingavond met een etentje  voor  volwassenen.  Er zijn 4 banen gereserveerd en er kunnen 6 personen per baan spelen, je kunt je aanmelden via  evenemententeamtvl@hotmail.com

  (in de eerste versie van dit bericht was het e-mailadres niet correct, nu staat er wel het goede e-mailadres)

  Op volgorde van binnenkomst  gaan de betaalgegevens  aan je verstrekt  worden en kan het geld worden overgemaakt. Dat dient binnen 3 dagen na aanmelding te zijn gebeurd, onder vermelding van naam, tuinnummer en het aantal personen.

  We gaan bowlen van  19.00 uur tot 20.00 uur met daarna een  lekker etentje.
  De kosten zijn  € 19.50 per persoon,  dit is exclusief drankjes.

  Het adres is: Bally’s bar, grill, & bowling,  Volmerlaan 7c te Rijswijk.
  Er zijn voldoende parkeerplaatsen en voor mensen die met het openbaar vervoer willen komen,  tram 17 stopt voor de deur !

  We hopen jullie te zien op 12 mei.
  Met vriendelijke groet,

  Het evenementen team
  Desiree en Marion

 • Zaterdag 12 mei: Jeu de Boules 11/04/2018

  IMG_9773

  Op zaterdag 12 mei organiseert Eszter Albers een jeu de boules competitie op ons tuinenpark. Nadere informatie volgt.

  Je kunt je bij Eszter t87 opgeven. Haar e-mail adres is: albers_171@hotmail.com.

  De kosten per deelnemer zijn € 3.00

 • Schaaksimultaan 11/04/2018
  Hieronder een foto van de op dinsdagmiddag 10 april gespeelde schaaksimultaan.
  In de winterperiode komt een aantal tuinleden elke twee weken naar de kantine om een middag tegen elkaar te schaken. Ter afsluiting van het schaakseizoen werd dinsdagmiddag in de kantine een schaaksimultaan gespeeld.
  De heer Jan Nienhuis van de Schaakvereniging Voorburg speelde tegen 7 van onze leden waarbij Rob Pinkse zijn partij wist te winnen.
  Gefeliciteerd Rob!
  IMG_20180410_153308988

  Vlnr: Jan Nienhuis, Rob Pinkse t36 (niet goed zichtbaar), Hans Nijeboer t41, Arie Albers t87, Marjan de Ridder t42, John Staal t66, Eszter Albers t87

   foto: Pieter van der Beek t33 (de lege stoel)
 • Lucia Pinkse in de hoofdrol 10/04/2018

  Al een paar keer heeft Lucia Pinkse (tuin 36) in de kantine een zangoptreden verzorgd. De laatste keer was dat vorig jaar  tijdens de kerstborrel.

  Binnenkort speelt Lucia een hoofdrol in een opera met als titel “O, O, Opera….!” De opera gaat over bloed, bedrog en bruiden….
  Lucia zingt een solo, een duet en in diverse koorstukken ook nog solo.

  De voorstellingen zijn te zien in Delft op 20 en 26 april. De opera wordt uitgevoerd door het gezelschap “Delcanto”. Voor verdere informatie zie de onderstaande poster.

  Poster a4 uitvoering Delcanto voorjaar 2018 mailing

   

 • Sluit de drinkwaterkranen in je huisje 06/04/2018

  Heel binnenkort – misschien morgen al – draaien Joop Kaiser en Tinus Dieke de kranen van de drinkwatervoorziening op ons tuinenpark weer open. Het is belangrijk dat jullie vooraf de buiten- én binnenkraan van je huisje afsluiten. Dit voorkomt eventuele wateroverlast in je huisje

 • Kruiwagens (ook) op slot 06/04/2018

  kruiwagenbord

  Omdat er kruiwagens van de vereniging  zijn verdwenen, zijn de kruiwagens – als preventie – voorzien van een ketting met een hangslot.

  Het hangslot kan worden geopend met de verenigingssleutel (dezelfde sleutel als die voor toegangshek en toiletruimte).
  De leden moeten dus voor het lenen en inleveren van een kruiwagen hun de sleutel meenemen!

  Het gebeurde regelmatig dat leden die een kruiwagen wilden lenen, geen kruiwagen in de berging aantroffen. Daarom nogmaals het verzoek om als je een kruiwagen leent, die na gebruik direct weer terug te brengen (en aan de ketting te leggen) en niet op je tuin te laten staan.

  Om een overzicht van het gebruik en de beschikbaarheid te hebben, is het verzoek om op het bord (zie foto) onder het kruiwagen-nummer, je tuinnummer en de dag te vermelden. Leden kunnen dan van elkaar zien waar de kruiwagens zijn. Na inlevering kan je dat natuurlijk weer wissen.

  Voor de herkenbaarheid en het onderscheid met de eigen kruiwagens, zijn de kruiwagens van de vereniging geschilderd en genummerd. Mocht er nog een niet geschilderde en genummerde verenigings-kruiwagen op je  tuin staan, dan deze graag direct naar de berging brengen. 

  Op het bord kunnen ook meldingen (lekke band, mankement) omtrent het gebruik worden gedaan.

 • Werkbeurt van zaterdag 7 april 05/04/2018

  Het plan is om zaterdag as. tijdens de werkbeurt het volgende te doen

  • de schutting bij het terras van de kantine te repareren;
  • de tuinstoeltjes en tafeltjes op het terras schoon te maken;
  • de border tussen Dorrepaal en het parkeerterrein op te ruimen;
  • en verder de borders nog wat bij te vullen met compost.

  Tinus Dieke is deze keer werkbeurtleider.

  Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

 • Breaking.. Mobiele kraan geplaatst op parkeerterrein 01/04/2018

  IMG_1211

  KPN Directeur Zakelijke Markt, Hendrik Eenvanvier (alias Henk vB) heeft – zoals aangekondigd in zijn brief van 19 maart jl. – hoogstpersoonlijk een mobiele kraan op het parkeerterrein geplaatst. De Heer Eenvanvier zei desgevraagd dat hij hoopt dat de vereniging hieraan veel plezier beleeft.

 • Vergeet-mij-niet: eindemaandborrel 28/03/2018

  Aanstaande zaterdag is er weer onze eindemaandborrel in de kantine. De kantine is open op 16:00 uur en achter die bar staan André Beuger en Henk van Hoorn. Vanwege Pasen is er zaterdag geen werkbeurt.

  Hierbij maken we u ook attent op de mogelijkheid om de kantine te gebruiken voor bijeenkomsten die relatie hebben met onze Tuinvereniging. Daarvoor is door de kantinecommissie een regeling opgesteld. Deze vindt u op de pagina LEDENINFO. U vindt hem ook hier.

 • Ter informatie aan de leden 22/03/2018

  Het Bestuur ontving begin deze week van de KPN onderstaande brief en fotobijlage over het plan om een UMTS mast op het parkeerterrein van ons tuinenpark te plaatsen. Het bestuur heeft op korte termijn een afspraak met de afzender van de brief om nadere informatie in te winnen. Daarna zal het bestuur zien welke stappen gezet moeten worden. De leden wordt zo snel mogelijk nader geinformeerd. (Klik op de brief voor een leesbare versie.)

  Scan001a                   Scan002

 • Vliegende bomen 13/03/2018

  Vorige week donderdag, 8 maart, werden bomen in de groenstrook gekapt. Het was een indrukwekkend schouwspel.

  Met een grote kraan werden de afgezaagde bomen omhooggetakeld en op het wegdek van de Populierenlaan gelegd.

  Voorafgaand aan het zagen werd een werkman in de top van de boom getakeld om de ketting van de kraan aan de boom vast te maken.

 • Leeuwenbergh gonsde 13/03/2018

  IMG_2015Afgelopen zaterdag was het gezellig druk op ons tuinenpark. De eerste werkbeurt van dit seizoen werd gecombineerd met de Nationale Bijenwerkdag. In het kader van NLDOET hadden zich zo’n 10 vrijwilligers aangemeld om mee te werken aan een bijenvriendelijker omgeving.

  In de groenstrook werd verder gewerkt aan de voorbereidingen voor de nieuwe aanplant van 120 struiken, die goed zijn voor vogels,  bijen en andere insecten. Na het kappen van de berken was het een stuk lichter in de groenstrook.
  Ook werden bijenhotels gemaakt, die straks ergens in het gemeenschappelijk groen een plek zullen krijgen.

 • 10 maart: Leeuwenbergh zoemt 09/03/2018

  Het wordt morgen  lekker druk op ons tuinenpark. Niet alleen is er de eerste verplichte werkbeurt van dit jaar, maar ook verwachten we negen vrijwillige helpers van buiten. Zij hebben zich aangemeld om ons te komen helpen in het kader van de nationale Bijenwerkdag. Deze dag is onderdeel van het project Nederland zoemt en wordt ook ondersteund door NL Doet – Klus Leeuwenbergh. Het bestuur heeft de vereniging daarvoor aangemeld en een subsidie aangevraagd.

  De activiteit die is aangemeld is het maken van plantgaten in de groenstrook van het Jasmijnpad en bovendien het maken van een insectenhotel. Voor de groenstrook liggen inmiddels meer dan honderd struiken opgekuild klaar om straks te geplant te worden. Anna van Stuijvenberg (43) heeft dat geregeld en coördineert dit.

  Van NL-doet en van het project Nederland Zoemt ontvangen we subsidie om te besteden aan kosten van materiaal en aankoop van bomen, planten en struiken.

  Morgen is Eduard Evenblij (54) de werkbeurtleider en de volgende klussen staan op het programma:
  1- Plantgaten graven in de groenstrook – coördinatie Cor Röling (38)
  2- Eventueel nawerk van het bomen kappen, waar nodig opruimen
  3- Nu de vogeltjes nog niet nestelen,  werken in het bos – coördinatie Veronica Hekking (57)
  4- Ramen kantine lappen
  5- Onkruid border oprijlaan
  Tegelijkertijd begeleiden Karin Kuppers (44) en Bibi Becking (73) het maken van een insectenhotel.
 • 10 maart: Leeuwenbergh doet 08/03/2018

  Zaterdag 10 maart is er niet alleen een werkbeurt, het is ook de landelijke NL-doet dag.

  Onze vereniging heeft zich hiervoor aangemeld. Vrijwilligers kunnen zich opgeven om ons te helpen met de werkdag en om een bijenhotel te maken voor de landelijke bijendag. Er zijn al best wat enthousiastelingen hiervoor.

  Ik heb een flink aantal plankjes, spijkers, gaas en lijm , er zijn heel veel boomstammetjes beschikbaar maar ik ben nog op zoek naar materiaal voor in de kastjes.

  Wat is er welkom?

  Dennenappels
  Stengels bamboe
  Oude zonnebloemen
  Bakstenen met gaten

  Hulp is ook altijd welkom!

  Je kunt het materiaal bij mijn huisje neerzetten (44) of zaterdag meenemen.

  Alvast bedankt!

  Karin Kuppers

 • Hallo tuingenoten…. 18/02/2018

  In oktober 2017 hebben wij tuin nummer 30 van Loes overgenomen. ‘Wij’ zijn Hans en Annemarijke, en we stellen ons hier graag voor. Hans weet van aanpakken met huis en tuin, maar haalt gemakkelijk een plantje teveel weg (“o, was dat geen onkruid?”). Gelukkig leert hij best snel bij. Annemarijke kan aardig tuinieren -opa was kweker, en daar is via moederskant wel iets van doorgegeven-, maar ze houdt het wel graag makkelijk (“slaat deze plant hier niet aan? Dan stoppen we daar geen extra moeite in”).

  Dit zijn wij op winter-wandelvakantie (maar dat spreekt voor zich)

  Wij wonen met twee katten in Den Haag, vlak bij station Hollands Spoor. In 15-20 minuten fietsen zijn we op de tuin. Voor Hans ligt het zelfs op de route tussen huis en werk. In onze fantasie treffen we elkaar bij goed weer ’s avonds na het werk op de tuin. Het plan is om een zonnepaneel met koelkastje te installeren, zodat er altijd een drankje koud ligt. Bij ons Haagse huis hebben we ook een tuin, en voor de ligging aan de rand van het centrum is die niet eens zo klein. Maar wel met allerlei bebouwing eromheen, waardoor we er te weinig van de zon kunnen genieten.

  Je snapt: we kijken erg uit naar de zomeravonden op Leeuwenbergh.

  Ondertussen wordt wel de lijst met tuinklussen en -wensen langer en langer, zeker nu de winter langzaam overgaat in lente-achtige weersomstandigheden. Dus het is wel duidelijk dat we niet alleen maar zullen uitrusten op de tuin. Zo gaan we de deuren van het huisje vervangen, en het houtwerk deels vervangen, schuren en verven. Ook moet de waterafvoer aangepakt. Verder willen we de groentebakken weer in gebruik nemen, en daarvoor moet wel eerst onkruid worden gewied. Op termijn willen we ook het grasveld en het tuinpad ophogen, want bij veel regen staat het daar blank.

  Pioenroos

  favoriete bloem van Annemarijke

  Wat wij vooral fijn vinden is dat we bij deze tuin het nuttige met het aangename kunnen verenigen. Dus: even een klus doen, dan even koffie in het zonnetje en dan –als we zin hebben- weer door. Enkele jaren terug hebben we een piepklein moestuintje gehad langs de spoorlijn Den Haag-Leiden; daar stond veel onkruid maar er was geen (plek voor een) huisje of zitje of wat. Daar draaide het dus alleen maar om werken in de tuin. Hoewel we er onder andere een prachtige tomatenoogst hebben gehad, beleefden we er toch te weinig plezier van.

  Het lijkt ons heerlijk om groenten en vruchten te plukken uit eigen tuin en ze ook ter plekke te kunnen bereiden. Annemarijke heeft al plannen om weer tomaten te gaan kweken, pompoen en courgette, worteltjes, peultjes en ook tuinkruiden. Hans is de keukenprins, dus zo vormen we samen een uitstekend team 🙂

  Spannend is nog of de heg van meidoorn zich weer herstelt. Die is door Hans flink gekortwiekt in het najaar. Zit er nog voldoende leven in? We zullen het zien. Ook hebben we de druif en de appelboom voor het eerst gesnoeid en ook daarvan hopen we natuurlijk dat we dat goed en op het juiste moment hebben gedaan. Als we komend najaar opnieuw appeltaarten kunnen bakken van eigen boom, dan hebben we een goed eerste tuinjaar achter de rug. Duimen maar…

 • “Composteren is een soort koken” 10/02/2018

  IMG_0483

  Op een druk gezochte en geanimeerde ledenbijeenkomst gaf Tessa van de Keer vanmiddag een bevlogen en enthousiasmerende presentatie over Centraal Composteren onder het motto “Composteren is een soort koken”.

  Tessa is bestuurslid van de Volkstuindersvereniging Lommerrijck  in Rijswijk.
  IMG_0489Lommerrijck
  heeft al een paar jaar ervaring met een centrale composthoop. Niet alleen vertelde Tessa hoe Lommerrijck de compostplaats heeft ingericht en georganiseerd. Ze gaf ook veel informatie over de voordelen van centrale compostering. Toch ging ze ook de risico’s niet uit de weg, maar gaf tegelijkertijd aan hoe je die kunt beheersen.
  De presentatie van Tessa vind je hier.
  Daarna werden veel vragen gesteld waarop Tessa met veel deskundigheid antwoord gaf.

  Hans Nijeboer nam het stokje over van Tessa. Groencommissie, Technische Commissie en Bestuur willen gaan werken aan het realiseren van een centrale composthoop. Het idee is om een deel van de parkeerplaats daarvoor te gebruiken. Een prima plek voor een composthoop volgens Tessa. Hans gaf aan dat een invoeren van centrale compostering geleidelijk kan gaan. Eerst het groen van de werkbeurten en van enkele tuinen die mee willen doen. De reactie van de aanwezige leden was overwegend zeer positief.

  Annemarijke van tuin 30 kwam met een mooie uitsmijter:  “Laten we de compostplaats de Goede Hoop noemen”.

  IMG_0478

 • Ver-geet-mij-niet: Morgen ledenbijeenkomst over compostplaats 09/02/2018

  f0fbcc3b65f753723f55fba5a0993c8e--wall-pops-flower-backgroundsMorgen (zaterdag 10 februari) is er een ledenbijeenkomst over het plan om een compostplaats op ons park te gaan inrichten. De bijeenkomst start om 13:30 in de kantine. Klik hier voor de uitnodiging.

  Tessa van de Keer (oud-lid van onze vereniging) zal ervaringen vertellen met de compostplaats bij de Volkstuindersvereniging Lommerrijck in Rijswijk.

 • Uitnodiging ledenbijeenkomst over compostplaats (10 februari) 30/01/2018

  Het bestuur heeft het plan om op korte termijn een compostplaats op ons park te gaan inrichten. Dit plan wordt in een ledenbijeenkomst op 10 februari om 13:30 in de kantine voorgelegd. Klik hier voor de uitnodiging

  Deze uitnodiging is ook te vinden via een nieuwe pagina van de website: PROJECTEN.
  Op deze paginakom je ook via het menu van de website ->ACTIVITEITEN->PROJECTEN

  Op dit moment staan op de pagina projecten weblinks naar: HERINRICHTING GROENSTROOK en AANLEG COMPOSTPLAATS. Het is de bedoeling dit in de toekomst met nieuwe projecten aan te vullen.

  Op de pagina over het herinrichten van de groenstrook staan documenten over heggen en struiken die voor elke tuinier interessant zijn. Een aanrader om even naartoe te surfen.

  schets slootkant

 • Wilgen geknot gisteren 28/01/2018

  Zaterdagochtend hebben zo’n twintig tuinleden samen de wilgen langs het toegangspad van ons tuinenpark geknot. Veel handen maakten licht werk!
  Hierboven zie je het resultaat: het is wel weer even wennen die kale bomen.

  De wilgentenen zijn verzameld op de jeu de boulesbaan. De technische commissie en de groencommissie hebben daar plannen mee. Het verzoek is om de takken daar nog maar even te laten liggen.

 • Dier- en mensvriendelijke slootkant 25/01/2018

  IMG_4104.JPGAfgelopen dinsdagavond 23 januari was er een bespreking in de kantine over de plannen voor een eco-vriendelijke slootkant. Anna (tuin 43) vertelde over de plannen en inspireerde de aanwezige ‘slootkanters’ met haar grote kennis over o.a. eco-vriendelijk tuinieren en aan de hand van dit filmpje:

 • Vergeet-mij-niet: knotten en maandborrel 23/01/2018

  Kom je aanstaande zaterdag ook de wilgen knotten? Er wordt een lekker zonnetje voorspeld! Dat geldt ook voor de middag. Mooi weer om op je tuin te werken en na afloop naar de maandborrel in de kantine te gaan. Met achter de bar Petra Denie en André Beuger.

 • Nationale Tuinvogeltelling: 27 en 28 januari 19/01/2018

  Op 27 en 28 januari 2018 vindt de 15e editie van de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Iedereen kan meedoen, en het is leuk om te doen.

  De spelregels zijn heel simpel:
  – tel een half uur
  – hoeveel vogels van dezelfde soort heb je tegelijk gezien?
  – vul dit aantal in op het formulier of in de app.
  Kijk ook eens naar dit filmpje.

  Omdat de Nationale Tuinvogeltelling in 2018 de 15e editie beleeft, geeft de Vogelbescherming er een extra feestelijk tintje aan!
  Als je je aanmeldt, ontvangt u regelmatig (1 x per twee à drie weken) nieuws, herkenningstips, voedertips en aanbiedingen in je mailbox. Volgende week, donderdag 25 januari, verschijnt de laatste nieuwsbrief voor de Tuinvogeltelling.
  Bovendien ontvang je inloggegevens voor de website en de app. Je kunt dan alvast oefenen met tuinvogels herkennen.

  Je kunt je hier aanmelden.

  Schermafbeelding 2018-01-19 om 18.25.41

 • Kom je wilgenknotten op zaterdag 27 januari? 18/01/2018

  Foto’s van het knotten in januari 2017

  Traditiegetrouw knotten we eind januari de wilgen langs het toegangspad van ons tuinenpark. Het is een vrijwillige werkbeurt voor alle tuinleden en hun partners. Na afloop is er erwtensoep in de kantine. Kom je ook?

  We beginnen om 10:00 uur (om 9:45 is er koffie in de kantine); de ervaring leert dat we rond 13:00 klaar zijn. De wilgen staan dan weer klaar om dit voorjaar opnieuw uit te lopen.

  Graag ladders, zagen en lange snoeitangen meenemen

 • Cursus milieuvriendelijk tuinonderhoud 17/01/2018

  plaatjeOp vijf vrijdagavonden 2, 9, 16, 23 maart en 6 april vindt een cursus  milieuvriendelijk tuinonderhoud plaats in de kantine.

  De cursus staat o.l.v. Jan Blokland, voorzitter van de afdeling Leidschendam van de vereniging Groei & Bloei.

  U kunt zich opgeven (vóór 11 februari) en informatie inwinnen bij Pieter van der Beek (tuin 33) tel. 0649890000, email PietervanderBeek@KPNmail.nl.
  Uw inschrijving is definitief na ontvangst van uw betaling.

  De kosten voor de cursus bedragen € 30 per persoon en € 10 voor de syllabus. Het bedrag  van € 40 kunt u storten op de rekening NL 83 INGB 0004 2968 87 t.n.v. Tuinverening Leeuwenberg onder vermelding van “cursus tuinonderhoud”.

  Bij onvoldoende inschrijvingen zal de de cursus geen doorgang kunnen vinden.

  Voor uitgebreidere informatie klikt u hier.

 • CREA CLUB op 1 februari weer van start 16/01/2018

  De CREA CLUB Leewenbergh  gaat 1 februari weer starten. Jan en Suze Zuiderwijk (tuin 7) verzorgen de organisatie van de CREA CLUB. De club bestaat al zo’n 20 jaar.

  Tijdens de wintermaanden (van begin oktober tot eind maart – het hangt een beetje van de weersomstandigheden af) zitten ze in de kantine gezellig kaarten te maken.
  Deze winter kon de CREA CLUB niet plaatsvinden door ernstige ziekte van Jan Zuiderwijk . Gelukkig is dat achter de rug en gaan Suze en Jan nu weer met de CREA CLUB van start!!

  De CREA CLUB bestaat momenteel uit 10 personen. Het zijn niet alleen tuinleden, ook introducés zijn van harte welkom en mocht er tijdens vakantie een kleinkind mee komen: geen enkel probleem.
  De Club komt elke donderdag bij elkaar in de kantine.

  Aangezien er heel veel nieuwe leden op ons tuinenpark zijn bijgekomen lijkt het Jan en Suze gezellig als degenen die interesse hebben, eens langs te komen om de sfeer te proeven. De CREA CLUB komt donderdags om 13.15 uur in de kantine bij elkaar, waarna ze gezellig met z’n allen aan de slag gaan tot plm. 16.30 uur.

   

   

 • Geslaagde nieuwjaarsreceptie 15/01/2018

  Willemien Alberts hield tijdens de nieuwjaarsreceptie op 13 januari een korte toespraak. Ze keek terug naar wat het afgelopen jaar met elkaar bereikt is om ons tuinenpark te verbeteren (zoals het baggeren van de sloten, het opknappen van de fietsenstalling, de vergevorderde plannen voor het herbeplanten van de groenstrook). Ook keek ze vooruit wat het komende jaar zal brengen. Dat komt terug in de stukken voor de jaarvergadering.

  Willemien ging ook in op de veranderingen om ons heen. “We zitten in een tijdsgewricht waarin tegenstellingen scherper worden en grenzen worden verlegd. Hierin zullen we moeten zoeken naar wat ons bindt. Ik zie het als een transitie van verbintenis naar verbondenheid. Bij verbintenissen ligt de nadruk op wederwijdse verplichtingen, terwijl het bij verbondenheid gaat over saamhorigheid. Verbintenissen kunnen stranden. Met verbondenheid maak je meer kans om de tand des tijds te doorstaan.”

  Aan het einde van haar speech noemde Willemien haar bezoek aan de tentoonstelling van Otto Marseus van  Schrieck (ca 1620-1678) in Rijksmuseum Twente. Marseus was een van de eersten die “stillevens” van  rupsen, paddestoelen, vlinders en andere “onderkruipsels” schilderde.

  “Dat rupsen zich konden ontpoppen als vlinders, werd  in de tijd van Otto Marseus ontdekt. Over verandering gesproken: Is een pop dan het einde van de rups of het begin van de vlinder? Het is maar vanuit welk standpunt je het bekijkt. Als we nu de veranderingen op onze tuin ook even met die ogen bekijken, dan hoop ik dat we allemaal kunnen accepteren dat rupsen zich verpoppen en dat we er samen een mooie tuin met vlinders van zullen maken.”

 • Open dag aanleg Rotterdamsebaan 15/01/2018

  Zaterdag 13 januari kon je het bouwterrein van de Rotterdamsebaan bezoeken. Daar werd druk gebruik van gemaakt.

  Het boren van de eerste tunnelbuis  begint binnenkort en zal tot ongeveer juni as. duren. De buis is 11,6 m in doosnee en ongeveer 1,6 km lang. Per dag wordt zo’n 15 meter geboord. Het werk gaat dag en nacht door.
  Voor het boren is een lange machine (boor”trein”) in elkaar gezet, die zich een weg door de grond zal banen. Op het diepste punt zit hij straks 29 meter onder de grond. Dat is onder volkstuincomplex Arentsburgh in Voorburg-West.

  Als de boor”trein” op de Binckhorst is aangekomen, wordt de boorkop van de “trein” gehaald en over de weg teruggebracht naar waar hij begon. De “trein” rijdt achteruit terug door de tunnel naar het startpunt. Dan wordt de tweede buis geboord. Planning is dat de tweede buis (op 4 meter afstand van de eerste) in december 2018 klaar is.

  De tunnel is vernoemd naar het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, dat in het Gemeentemuseum in Den Haag hangt.

  De Victory Boogie Woogietunnel zal knooppunt Ypenburg verbinden met het industrieterrein Binckhorst. De tunnel moet de A12 (de Utrechtsebaan) ontlasten. Het is de bedoeling dat het traject in juli 2020 klaar is.

  Een belangrijk onderdeel bij het ontwerp van de Rotterdamsebaan is de inpassing van de nieuwe weg in de Vlietzone. Samen met belanghebbenden is hier een plan voor gemaakt: het Molenvlietpark.
  De aanleg van het Molenvlietpark gebeurt in 2 fasen.
  – Het eerste gedeelte wordt aangelegd tot en met maart 2018 en gaat in april 2018 open.
  – Het tweede gedeelte wordt aangelegd in 2019 en de eerste helft van 2020.
  Halverwege 2020 is het hele Molenvlietpark klaar.

   

  Deze diashow vereist JavaScript.

 • Gratis compost op te halen bij Dorrepaal 10/01/2018

  Eric van Ruiven van Dorrepaal heeft het Bestuur laten weten dat Dorrepaal weer een ruime hoeveelheid compost ter beschikking heeft. Onze tuinleden kunnen de compost ook dit jaar weer gratis afhalen.

  Het compost is op te halen met een kruiwagen, dat kan op de zaterdagen via het openstaande hek tussen Dorrepaal en ons tuinenpark.
  ‘Grootgebruikers’ kunnen een aanhanger gebruiken. Wil je de aanhanger van onze Tuinvereniging gebruiken à € 5,- per dagdeel, dan vind je hier informatie over hoe dit is geregeld.

  Voordat je de compost gaat scheppen moet je je even van te voren melden bij de organisatie van Dorrepaal. In de kas kun je altijd wel iemand vinden. 

 • Planten voor de Groenstrook besteld 05/01/2018

  Door verschillende leden met de tuin aan de groenstrook is na de bijeenkomst in december verder gewerkt aan het uitzoeken van nieuw te planten bomen en struiken. Anna van Stuijvenberg heeft er voor gezorgd dat we een bestelling konden doen waarbij gebruik gemaakt wordt van subsidie via Heg en Landschap. De eerste bestelling kan ongeveer eind februari binnen zijn.

  Hieronder een overzicht van de eerste bestelling voor de groenstrook.

  25 stuks GELDERSE ROOS
  Gelderse Roos

  Deze bloeit in mei met grote witte tuilen en in de herfst krijgt het rode bessen die tot lang in de winter aan de bos blijven hangen. Goed voor vogels en insecten. Mooie geel/rode herfst kleur. Kan in half schaduw/schaduw. max. 3 meter hoog. Groot blad.

  25 stuks HAZELAAR
  Hazelaar

  Heeft in januari al gele katjes en dus kleur en in de herfst de hazelnoten Deze plant is een echte grondverpleger, d.w.z. het blad is goed verteerbaar en daardoor geeft het veel humus en dus veel bodemleven. Kan goed in de schaduw en half schaduw staan. Werdt veel gebruikt als kapstoof, dus wordt als kaphout gesnoeid, ongeveer 1x in de 7 jaar. Met dit kaphout kunnen we prachtige hangmatten maken, na gedane arbeid is het goed rusten, toch?

  25 stuks KARDINAALSMUTS
  Kardinaalsmuts

  Heeft een onopvallende bloeiwijze in mei/juni, maar krijgt in de herfst oranje kleurige bessen die iets lijken op kardinaalsmutsen waar de vogels gek op zijn. Herfstkleur blad is vurig rood. Kan veel schaduw hebben. Kan goed tegen snoei.

  25 stuks WILDE LIGUSTER
  Wilde Liguster

  Wintergroene struik, met een witte bloeiwijze in juni/juli, witte pluimen die duidelijk geuren. Hier komen veel insecten op af. Is een waardplant voor verschillende vlinders. Kan goed tegen snoei en erg goed tegen schaduw. In de herfst krijgt het zwarte bessen die graag door de vogels worden gegeten.

  10 stuks ZWARTE ELS
  Zwarte Els

  Heeft heel mooi blad die ook goed verteerbaar is, daarnaast is het een van de weinige bomen die stikstof kan opslaan in de wortels, hetgeen de vruchtbaarheid van de grond sterk bevordert. Is een uitstekende knotboom en kan erg goed tegen natte kleigrond. Tijdens de bloei komen er ook veel insecten op af.

  10 stuks BOSWILG
  Boswilg

  Heeft een rond blad, dus iets anders dan het bekende wilgenblad. Deze boswilg – de naam zegt het al – kan zich goed handhaven in bossages en kan tegen schaduw/ half schaduw. Ook deze boom is uitstekend te snoeien als hakhout of als knot. Het is een plant voor de natte klei grond, dus zal net als de zwarte els veel water verdampen als hij eenmaal wat groter is. Daarnaast heeft de boswilg al vroeg in het jaar zijn bloeiwijze, gele en zilveren katjes. Daarmee geeft deze plant ook voedsel voor de vroege insecten, waaronder de hommels die dan op een mooie dag rond kunnen vliegen.

 • Herinnering: zaden bestellen voor het nieuwe tuinseizoen 02/01/2018

  Nog twee weken kun via Jan Zuiderwijk zaden bestellen voor het nieuwe tuinseizoen.

  In de kantine ligt een stapel nieuwe gidsen van GARANTzaden. www.garantzaden.nl

  In de gidsen zit een bestelformulier. Je kunt op dat formulier aangeven welk zaad je wilt hebben en je gegevens en tuinnummer invullen.

  Doe het formulier vóór 17 januari as.  in de brievenbus bij de kantine en Jan Zuiderwijk zal ervoor zorgen dat je tijdig je zaden op de tuin hebt. De betaling van je bestelling gaat via de Tuinvereniging.

 • Onderhoud/vernieuwen houtwerk sloot 27/12/2017

  IMG_1688

  foto: Michael de Ridder

  Vlak voor Kerstmis was de Technische Commissie, aangevuld met Jan van den Burg en Leen Zandbergen, nog druk in de weer met onderhoud aan de beschoeiing  van de sloot. Dat was extra urgent geworden na het baggerwerk van begin deze maand.

 • Tip van Tinus: wat met de kerstboom? 27/12/2017

  Wat doe met je kerstboom na de kerstperiode?

  Heb je aardbeien in de tuin?
  Leg na kerstmis de takken en naalden van je kerstboom op de bedden. Wanneer er aardbeien gevormd worden, rusten ze op de takken en naalden waardoor ze proper blijven. Bovendien blijven de aardbeien droog en kunnen ze niet schimmelen door een vochtige ondergrond.

  Of poot je in het voorjaar aardappelen in de tuin?
  Graaf dan bij elke aardappel een takje in. Dit vermindert vraat door ongedierte: muizen en andere wezens gaan er letterlijk hun neus tegen stoten en blijven zo op een afstand.

 • Baggerwerk op ons tuinenpark 17/12/2017

  Eind november werd groot onderhoud gedaan aan de sloten op en langs ons tuinenpark. En passant werd ook de parkeerplaats goed schoongemaakt en geëgaliseerd. Dit alles onder leiding en toezicht van onze technische commissie.

  De waterdiepte van de sloten was de laatste jaren flink afgenomen. Dit leidde regelmatig tot een geringe stroming in de sloten en verminderde waterafvoer naar de Vliet. De oorzaak was het toenemen van bodemslib door bladeren, takken, etc. Het resultaat was stilstaand, zuurstofarm water. Dat is slecht voor het watermilieu en had ook gevolg dat het uit de middensloot opgepompte sproeiwater voor de tuinen vaak behoorlijk stonk..

  Hieronder een beeldimpressie van de werkzaamheden.

   

 • Kerstfeest op Tuinen Leeuwenbergh 17/12/2017

  Door een samenwerking van velen werd de kerstborrel ook dit jaar een mooie gebeurtenis!

  Lucia Pinkse vertolkte een aantal mooie liederen in kerstsfeer. Hieronder een korte impressie.

  De omlijstende kerstversiering van de kantine was onder leiding van Michael de Ridder verzorgd door een groepje tuinleden. Andere tuinleden maakten feestelijke hapjes. Marjan de Ridder bracht heerlijke quiches mee. Willeke van Elk bakte fijne kerstcake. Bibi Bekking zorgde samen met Reinout voor smakelijke snacks. Annet de Rooij bereidde lekkere wraps met garnalen en zalm. Haar taart van vijgen en dadels oogstte heel veel lof. Diverse malen was er vraag naar het recept. Dat vind je hier

  Willemien Alberts riep alle leden op een steentje bij te dragen tot het wel en wee van de vereniging en wenste ieder mooie kerstdagen en een goed begin van het nieuwe jaar.

  De nieuwjaarsborrel  vindt plaats op 13 januari om 15:30. Het bestuur nodigt alle leden daar van harte voor uit.

   

   

   

 • Breaking: Lucia zingt bij de boom 15/12/2017

  IMG_0124

  Morgen zal Lucia Pinkse tijdens de kerstborrel kerstliederen voor ons zingen.

 • “Slootkanters” aan de slag met de groenstrook 15/12/2017

  Op zaterdagochtend 9 december was er in de kantine overleg tussen tuinleden van het Jasmijnpad met een tuin grenzend aan de groenstrook langs de Populierenlaan. Door omstandigheden kon helaas niet iedereen van deze tuinen aanwezig zijn. Doel was om met elkaar van gedachten te wisselen over de herinrichting van de groenstrook.

  Een deel van de tijd is gesproken over het verwijderen van berken in de groenstrook en de activiteiten van het bestuur op dat punt. De aanwezigen zijn blij dat actie in gang is gezet met het oog op het kappen van berken in de groenstrook. Hun tuinen zullen daardoor minder schaduw hebben en meer mogelijkheden.

  De huidige biotoop van de groenstrook heeft weinig variatie. Anna van Stuyvenberg (tuin 43) heeft zich uitgebreid verdiept in de mogelijkheden en beperkingen van een herinrichting van de groenstrook. Haar schets voor de groenstrook sluit helemaal aan bij het voornemen om ons hele complex een grotere ecologisch waarde te geven. De aanwezigen zijn het daar unaniem mee eens en ook met de wens van de bewoners het groen zo gesloten mogelijk te hebben.

  Groenstrook in het wit (foto’s André Heine)

  De schets van Anna biedt veel meer diversiteit voor fauna en bloei op verschillende momenten in het jaar. Als de berken gekapt worden, verandert er wat in de vochthuishouding van de strook en wellicht in de aangrenzende tuinen. De zware grond bepaalt in hoge mate het mogelijke beplantingsbeeld. Deze zal zeer rijk zijn, er worden een hele reeks van inheemse planten genoemd. Een dergelijke struikenhaag laat zich van top tot teen goed snoeien. En niet onbelangrijk: het kan tegen lage kosten.

  Iedereen was enthousiast over deze voorstellen. Bovendien bestaat de mogelijkheid om dit jaar nog gebruik te maken van subsidie van “Heg & Landschap”. Dan kunnen we voor een klein bedrag heel veel. Om te zorgen dat het dit jaar nog rond komt worden er direct heel concrete afspraken gemaakt: Anna van Stuyvenberg gaat er mee aan de slag. Iedereen verklaart bereid te zijn de handen uit de mouwen te steken bij de herinrichting en staat garant voor de eventuele kosten mocht het anders lopen.

  In anderhalf uur was er een concreet plan van aanpak! Met dank aan Petra die anderhalf uur van te voren kwam om de kantine ter beschikking te stellen.

   

   

 • Ver-kerst-mij-niet 12/12/2017

  Weihnachtsstern_-_großZaterdag 16 december as. om 15:30 is de kerstborrel in de kantine van onze Tuinvereniging. Een prachtige gelegenheid om samen een mooi tuinjaar af te sluiten; een jaar waarin we veel nieuwe leden konden verwelkomen!

  Als je nu je muntjes bestelt, liggen ze zaterdagmiddag voor je klaar.

  Woensdagmorgen vanaf 10:00 uur gaan we de kantine in kerststemming brengen, de kerstboom optuigen, buitenlampjes ophangen…. Doe je met ons mee?

   

   

 • Rooster toiletbeurten 2018 beschikbaar 04/12/2017

  Het rooster voor de toiletbeurten voor 2018 staat op de website. Met dank aan Petra Denie.
  Klik hier om het rooster in te zien en jouw toiletbeurt nu in je nieuwe agenda te zetten.

  Je kunt het rooster ook raadplegen via de pagina MIJN TAKEN.

 • Bijeenkomst over groenplannen op 18 november jl. 28/11/2017

  Samenvatting van het overleg

  Er was een grote opkomst van leden. Voordat het hoofdpunt aan de orde kwam, ging Willemien Alberts, als gespreksleider nog kort in op het onderhoud van de eigen tuin en ook dat van het pad. Zij riep de leden om niet af te wachten tot er gezegd wordt dat er achterstallig onderhoud, maar om zelf voortaan tijdig aan het bestuur mee te delen als er een probleem is en men niet in staat is om (tijdelijk) de tuin of het pad te onderhouden. Er kan dan bekeken worden of er een oplossing mogelijk is.

  Hierna gaf Willemien op hoofdlijnen een presentatie van de problemen van ons complex. Dat zijn de te hoge bomen in de groenstrook van de tuinen aan het Jasmijnpad. Die bomen zijn uitgegroeid tot meer dan 20 meter en geven door hun groei van zo’n anderhalve meter per jaar steeds meer schaduw. Een ander probleem vormt de wateroverlast bij hevige regenval. Het water blijft te lang staan. Daar komt bij dat de conditie van de paden erg slecht is en eigenlijk al jaren onderhoud vergt. Er zijn ook nog andere dreigingen. De gemeente Den Haag kampt met tekort aan woonruimte en bouwgrond. We moeten ons naar buiten presenteren en zichtbaar zijn om te zorgen dat we niet onder de voet worden gelopen. Omdat we van een bedrijf huren is er geen verplichting om voor een alternatief te zorgen indien we onze tuinen zouden moeten opgeven.
  Het aanpakken van de problemen, zoals dat de wateroverlast en de paden, gaat veel geld kosten. De mogelijkheden om dit zelf met de leden aan te pakken zijn te beperkt.

  Voor de oplossing van de problemen heeft het bestuur verschillende verkennende gesprekken gevoerd.
  Zo is er over de aanvraag van de kapvergunning voor de groenstrook gesproken met de wijkvereniging, met de verhuurder “De erven Lucas Fray’, met de betreffende afdeling van de gemeente Den Haag, met Dorrepaal over het gebruik van het hout van de bomen, met de Algemene Vereniging voor Natuurbehoud en met de stadsecoloog van de gemeente Den Haag over de herbeplanting. Ook was er contact met Staatsbosbeheer over de effecten van kap van bomen op het grondwater.
  Voor het voortbestaan van ons complex is van belang om aantoonbaar te maken dat onze doelstelling van natuurlijk tuinieren bijdraagt aan de natuurwaarde van dit gebied. Een voorbeeld daarvan kunnen educatieve projecten zijn met basisonderwijs. Projecten met bewoners van verzorgingstehuizen dragen verder bij aan goodwill. Er is gesproken met de verzorgingsinstellingen en met de nabijgelegen basisscholen. Gesprekken met de stichting 1818 hebben geleerd dat er verschillende mogelijkheden zijn voor verwerving van subsidie. Daarvoor moeten we ook langs bij de gemeenten Den Haag en Voorburg en bij verschillende andere fondsen. Er ook gesproken met de Rabobank over projectsubsidies.
  Bij dit alles gaat het om een meerjarenplan van minstens drie jaar (en wellicht nog langer). Voor ogen staat een uitvoering van kleinschalige projecten over meerdere jaren. Om mensen van buiten te kunnen ontvangen, moeten we iets te bieden hebben. Van belang is dat we ons complex aantrekkelijker weten te maken met een aantal aanpassingen. Daarvoor heeft het bestuur contact gelegd met de landschapsarchitect, die ook bij Dorrepaal heeft geadviseerd. Zo is voor de kapvergunning van belang dat er een plan komt voor de herbeplanting, dat bijdraagt aan het aanzien van ons complex.

  Na deze uiteenzetting van Willemien werden vier groepen gevormd met als bespreekpunten:
  a) zijn de problemen herkenbaar,
  b) kan men zich vinden in de oplossingsrichtingen en
  c) hoe zou een en ander in de komende jaren aangepakt moeten worden.

  Iedere groep gaf een mondelinge terugrapportage. Hieronder volgen in kort de adviezen die zijn uitgebracht. Daarbij soms punten samengevoegd.

  1) Voor de uitvoering van plannen is een eerste voorwaarde dat het algemeen onderhoud en vooral ook het onderhoud van de tuinen zelf op orde is. Je kunt geen mensen van buiten ontvangen als er tuinen zijn met een verwaarloosde aanblik. Men voegde hieraan toe dat er sancties nodig zijn bij nalatigheid en dat bijv. het bestuur kan besluiten dat een tuin wordt opgeknapt op kosten van de betreffende leden.
  2) Bij activiteiten als projecten met scholen, ontvangsten van verzorgingstehuizen, zal een minimaal aantal leden beschikbaar moeten zijn. Al deze activiteiten vergen vooraf planning, waarbij de uitvoering ook in belangrijke mate ligt bij de scholen, begeleiders van instellingen. Met ons ledental zijn we aan beperkingen gebonden wat de omvang van de projecten betreft. De vraag hierbij was ook gaan we dergelijke projecten doen omdat we ze zelf leuk vinden of primair voor de subsidie? Algemeen was de stemming dat we het een verrijking zouden vinden voor onze vereniging om dit soort sociale activiteiten te gaan ondernemen. Het maakt ook onze positie sterker.
  3) Behandel de kapvergunning apart zonder ook direct alle andere zaken als herinrichting aan te pakken. Vraag de vergunning thans reeds aan. De vergunning is bovendien voor een langere tijd geldig.
  4) Gaan alle hoge bomen eruit? Aangegeven wordt dat het gaat om de berkenbomen en te hoge bomen als essen en populieren. Enkele daarvan zijn ziek of staan wankel aan de slootkant. De bomen zijn gemerkt. De leden aan de slootkant zullen er samen nog eens naar kijken en aanbevelingen doen.
  5) Er wordt gevraagd om een meerjarig plan met ‘behapbare’ projecten, daarbij moet de financiering inzichtelijk zijn. Eigenlijk moet er een plan voor de totale financiering. Voorfinanciering door bijv. Lucas kan bezwaarlijk zijn maar het is waarschijnlijk nodig. Bekijk actief de verschillende subsidiemogelijkheden.
  Het stuk bos bij de parkeerplaats aan de Lindenlaan, hoort ook bij de groenstrook. Het bestuur wordt gevraagd om hierover ook afspraken te maken samen met de Erven Lucas en met de Sportvereniging. Immers in dit stuk staan ook te hoge bomen, die veel schaduw geven.
  6) Maak gebruik van de faciliteiten van organisaties als ‘Meer en Bos’ en ‘Heg en Landschap’ voor het verkrijgen van inheemse planten, waaronder verschillende soorten wilgen. Streef bij herbeplanting naar variatie (ook over de verschillende seizoenen).
  7) Hebben we voor de herinrichting van ons complex een landschapsarchitect nodig? Kunnen wij het niet zelf?
  8) Het is bij de verder vormgeving van de plannen van belang te communiceren met de leden en deze er zo veel mogelijk bij te betrekken, met bijv. inspraakbijeenkomsten. De groencommissie en de technische commissie moeten wellicht worden uitgebreid voor ondersteuning.
  9) Enkele wensen bij de herinrichting zijn: een groter terras bij de kantine en een speeltuintje.
  10) Samenvattend was het oordeel vanuit de verschillende groepen: de probleemverkenning van het bestuur wordt onderschreven, er is vertrouwen in de uitvoering en er wordt door het bestuur zorgvuldig te werk gegaan.

  Tekst van de samenvatting: het Bestuur
  Foto’s: Henk van Hoorn

   

 • Tip van Tinus : Heermoes bestrijden 28/11/2017

  Tinus mailde: misschien iets voor onze leden?
  Heermoes bestrijden op een positieve manier

  Schermafbeelding 2017-11-28 om 10.19.58.png

 • Middensloot wordt gebaggerd dinsdag 28 november 26/11/2017

  De waterdiepte van de sloot op ons tuinenpark is de laatste jaren flink afgenomen. Dit leidde regelmatig tot een geringe stroming naar de andere sloten en de Vliet. De oorzaak is het toenemen van bodemslib door bladeren, takken en de aanvoer uit andere sloten. Dit leidde tot stilstaand, zuurstofarm water. Dat is slecht voor het watermilieu en heeft ook gevolgen (stank) voor het oppompen van het sproeiwater voor de tuinen.

  Door enkele leden van de Technische Commissie werd geregeld werk verzet om toch de doorstroom er in te houden. We waren ons bewust van het noodzakelijke onderhoud, zoals besproken in de laatste jaarvergadering. Toen werd afgesproken om dit voor 2018 te onderzoeken en te begroten

  Echter, in het voorjaar heeft het Hoogheemraadschap Delfland de beheerders van de sloten in de regio aangeschreven voor de onderhoudsverplichting in 2017. Dit ging voor ons over de middensloot.

  Aanstaande dinsdag gaat het baggeren worden uitgevoerd. De middensloot is vrijgemaakt, een afspraak over de toegang is gemaakt, er komt materieel, er worden rijplaten gelegd en het uitgegraven slib wordt afgevoerd.
 • Nieuwe regeling drinkwateraansluiting 24/11/2017

  Kogelstopkraan met keerklepJoop Kaiser en Tinus Dieke hebben het bestuur een nieuwe regeling voor het aanleggen van een drinkwateraansluiting voorgesteld. Het bestuur is daarmee afgelopen woensdag akkoord gegaan met dank aan Joop en Tinus voor het maken van het voorstel.

  Je kunt de nieuwe regeling lezen via de Pagina Ledeninfo.

 • Vergeet-mij-niet 21/11/2017

  Kom je zaterdag 25 november a.s naar de eindemaandborrel in onze kantine? Achter de bar staan André Beuger en Henk van Hoorn. De kantine gaat open om 16:00.

 • Zaden bestellen voor het nieuwe tuinseizoen 19/11/2017

  Via Jan Zuiderwijk kun je je zaden bestellen voor het nieuwe tuinseizoen.

  In de kantine ligt een stapel nieuwe gidsen van GARANTzaden. www.garantzaden.nl

  In de gidsen zit een bestelformulier. Je kunt op dat formulier aangeven welk zaad je wilt hebben en je gegevens en tuinnummer invullen.

  Doe het formulier voor eind december in de brievenbus bij de kantine en Jan Zuiderwijk zal ervoor zorgen dat je tijdig je zaden op de tuin hebt. De betaling van je bestelling gaat via de Tuinvereniging.

   

   

 • Ontmoeting met Jean Addison (tuin 68) 17/11/2017

  jean2

  Foto’s maken van Jean Addison en haar interviewen blijkt een kleurig feestje.
  Jean’s moeder was Schotse en haar vader half Engels. Zelf is zij kunstenaar, maker van zeer bijzonder werk.

  Als ik aan mooie tuinen denk zie ik vooral Engelse tuinen voor me. Jean heeft inderdaad ook fijne plannen voor haar tuin, al moet ze rekening houden met artrose.
  Jean zegt bescheiden dat ze niet veel verstand heeft van tuinieren, maar graag haar “handen in de grond stopt”.
  Groenten verbouwen lijkt haar te intensief, vanwege de artrose. Ze moet gebruik maken van het openbaar vervoer en dat beperkt haar ook enigszins.

  Jean maakt schilderijen, beelden en ook “talking sticks”, kleurig bewerkte takken, waar primitieve stammen gebruik van maakten om te bepalen wie het woord had.
  Men sprak dan vanuit het hart en gaf de staf door aan de volgende spreker, bijvoorbeeld een sjamaan.

  Jean lijkt haar huisje in ieder geval al “af” te hebben. Ze pronkt er tussen prachtige kleuren.
  Ook de tuin moet in de toekomst kleurig worden. Liefst een pluktuin met veel bloemen en vaste planten.
  In de tuin zijn gelukkig al hortensia’s, frambozen, bramen, een vijgen- en een pruimenboom, die haar heel blij maken.

  Een hele lieve Spaanse, voormalige zwerfhond, Bieb, maakt het pastorale plaatje compleet.
  We mogen blij zijn met deze nieuwe tuinierster. Ze brengt je in aanraking met onbekende culturen.

  Tekst en Foto’s: Marjan de Ridder

  Jean1

 • Tips van Tinus over Water en Winter 11/11/2017

  91568653Gedurende de winterperiode wordt de watervoorziening op ons tuinenpark afgesloten. Dat geldt zowel voor het  drinkwater als voor het sproeiwater. Dit jaar gaat de kraan dinsdag aanstaande, 14 november, dicht.

  Tips:
  ✔︎ Laat de waterleiding in je huisje leeglopen, zodat hij niet bevriest.
  ✔︎ Verwijder de waterverdelers aan de sproeiwaterkranen zodat ze niet kapot kunnen vriezen.
  ✔︎ Laat het water uit je tuinslangen lopen en berg ze op.

  Nu is het de ideale periode om je tuin winterklaar te maken. Om het je gemakkelijk te maken zetten we enkele klusjes op een rij die je de komende weken kan uitvoeren, op voorwaarde dat het niet vriest.

  Tips:
  ✔︎ Plant nu je voorjaarsbloembollen.
  ✔︎ Snoei fruitbomen en groenblijvende hagen als buxus of klimop.
  ✔︎ Bescherm de bodem tegen vrieskou door het aanbrengen van een dikke laag humus, bladeren of schors.
  ✔︎ Haal de bloemen en planten die in potten staan naar binnen.

   

 • “Burenoverleg” aanleg Rotterdamsebaan 02/11/2017

  Op donderdag 9 november van 17:00 tot 18:00 vindt een informatie-bijeenkomst plaats over de voortgang van de werkzaamheden voor de Rotterdamsebaan. Op de agenda staat de opbouw van de tunnelboormachine. Ook vertelt de aannemer hoe het werkterrein wordt ingericht ten behoeve van het boren van de tunnel. De locatie van de bijeenkomst is de bouwkeet Rotterdamsebaan aan de Laan van Hoornwijck 80 in Den Haag. Je moet je vooraf aanmelden per e-mail rotterdamsebaan@denhaag.nl of telefonisch via 070-3539341.

 • Doe je ook mee? 31/10/2017

  Het jaar is al weer bijna om en het rooster voor de kantinediensten moet weer worden ingevuld!
  Dus hierbij een verzoek aan al die fantastische mensen die afgelopen jaar met veel enthousiasme hun best gedaan hebben om de vereniging nog gezelliger te maken. Kom op 18 november – na de bijeenkomst over het groen – samen het nieuwe jaarrooster invullen. (Neem je agenda mee!)

  We doen ook een oproep aan alle leden die nog geen kantinediensten deden.
  Gezocht: gezellige mensen die af en toe in de kantine achter de bar willen staan.
  Ervaring niet vereist! Je moet alleen geen hekel aan kroketten hebben 😉

  We hebben veel mensen nodig om op zaterdagochtend of tijdens de maandborrel achter de bar te staan! Doen! Het is gezellig en je leert veel mensen kennen.
  Je krijgt duidelijke instructie en je staat altijd met 2 personen dus het maakt niet uit of je het nog niet eerder hebt gedaan!

  Je kunt je aanmelden bij Petra of Karin of je kunt zaterdag 18 november gelijk je naam invullen op het rooster.

  Namens de kantinecomissie
  Petra Denie en Karin Küppers

 • Zaterdag as — vrijwillige werkbeurt en inhaalbeurt 30/10/2017

  Zoals iedereen weet is het komende zaterdag weer de laatste werkbeurt van dit kalenderjaar. Traditiegetrouw is dat een inhaal-werkbeurt en de vrijwillige werkbeurt waarbij iedereen van harte welkom is. Het belooft een drukke dag te worden.

  coffee-breath-clipart-19:45 Koffie
  Om kwart voor tien staat de koffie klaar en kunnen de groepen worden gevormd. Door Veronica en door de coördinatoren per pad zal worden uitgelegd wat er gedaan kan worden. Er is veel te doen maar de grote diversiteit aan klussen maakt dat er zeker voor ieder wel iets is te doen waar zij of hij plezier in heeft. Wat staat er dan allemaal op het programma?

  Werkbeurt in het bosCIMG5944
  Veronica Hekking is de werkbeurtleider. Tijdens de laatste werkbeurt was er een geringe opkomst en bovendien was het nogal nat waardoor er in het bos veel werk is blijven liggen. Al diegenen die nog een beurt moeten inhalen kunnen daar met Veronica aan de slag.

  Werken aan de paden
  Verder zal er worden gewerkt aan de paden, waarbij het vooral gaat om de versmallingen in de paden door ver overhangende struiken of te veel in de breedte gegroeide hagen. De tegels van de paden doet iedereen natuurlijk zelf, maar misschien vind je het wel heel gezellig dat te doen wanneer ook anderen om je heen bezig zijn. Verschillende mensen die beschikken over gemotoriseerde apparatuur zoals bijvoorbeeld een heggeschaar hebben aangeboden ook anderen langs het pad daarmee van dienst te zijn.
  whatsapp_deze Jasmijnpad heeft via hun eigen WhatsApp groep al gecommuniceerd over het gezamenlijk aan de slag gaan zaterdag. Wanneer je mobiele telefoonnummer nog niet bekend is bij Maiko van Leeuwen en je hebt wel WhatsApp op je telefoon staan laat Maiko dan even weten met welk nummer hij je kan toevoegen aan de groep. Maiko’s nummer is 0624104837.
  Ook het Seringenpad krijgt deze week nog zijn eigen WhatsApp groep, daar zal Anja Maan voor zorgen.
  Ook van het Magnoliapad zullen de pad-werkzaamheden worden gecoördineerd. Mogelijk is er zaterdag ochtend ook iemand van het Weigeliaopad die daar die rol op zich wil nemen.

  Kruiwagens schilderenvectorkruiwagen-met-het-schilderen-van-hulpmiddelen-61078431
  We hopen dat er genoeg mensen aanwezig zijn zodat er ook gewerkt kan worden aan het schilderen van de kruiwagens. De schilders onder ons zijn van harte wekom om mee helpen de kruiwagens van een goede verflaag te voorzien.
  Overigens als je toevallig nog een kruiwagen van de vereniging op je tuin hebt staan breng deze dan terug bij de fietsenstalling zodat ook die een beurt kan krijgen.

  pippichiara1Soep
  We hopen op droog weer en een grote opkomst. Tussen 12 en 13 uur is er dan voor alle harde werkers een kopje soep bij de lunch.

   

 • Vergeet-mij-nietjes 24/10/2017

  Zaterdag 28 oktober is er weer een maandborrel voor de leden in onze kantine. De bar gaat om 16:00 uur open.

  Er zijn nog stoelen en tafels via Marianne Servais te koop. Zie hier het bericht daarover.

 • Seringenpad-bijeenkomst 24/10/2017

  Op zaterdag 21 oktober waren de tuinleden van het Seringenpad aan de beurt voor hun padbijeenkomst. Er was ook hier een goede opkomst en geanimeerde discussie.

  Plannen voor het groen
  Ook in deze bijeenkomst werd ingegaan op de plannen voor het gezamenlijk groen op ons tuinenpark. Plannen voor het gezamenlijk groen kunnen ook een rol spelen om op de langere termijn als tuinvereniging met ons park naar buiten te treden.
  Er werd kort ingegaan op deze plannen. Het bestuur zal op zaterdag 18 november as. (11:00-13:00 uur) voor de hele vereniging een bijeenkomst organiseren over het groenbeleid in de komende jaren. Een bericht daarover volgt nog.
  Over het plan om de te hoge bomen langs de slootkant te kappen, stelden enkele aanwezigen voor om alle bomen te verwijderen en de strook dan uitsluitend met struiken te herbeplanten. De eigenaar van de grond van ons tuinenpark, Lucas Beheer, is akkoord met het aanvragen van de kapvergunning en zal zijn medewerking verlenen. Op korte termijn zal ook met de wijkvereniging gesproken worden.

  Wateroverlast
  Een belangrijk punt tijdens de bijeenkomst was de wateroverlast van de laatste maanden en de noodzaak van drainage. Gevraagd werd om daarvoor een totaalplan te maken dat dan samen met het opknappen van de paden aangepakt zou kunnen worden. Het gaat om drainage maar vooral ook om een snelle afvoer van het regenwater. De kosten daarvan zullen hoog zijn en het bestuur gaf aan dat er verschillende wegen zijn om daarvoor subsidie te vragen. Dat zal de nodige voorbereidingstijd vergen. Door leden werd aangeraden om bijv. ook op marktplaats te kijken of er stratenmakers, zijn die tegen redelijke prijs de klus willen klaren.

  Natuurvriendelijk tuinieren
  Tijdens de bijeenkomst bleek belangstelling te bestaan voor cursus natuurlijk tuinieren. Bekeken zal worden of dit op korte termijn in onze kantine georganiseerd kan worden.

  Rookoverlast
  Er werden klachten geuit over de rookoverlast van het huisje met de schoorsteenpijp. Dat kan zijn vanwege het verkeerd gebruik van hout of te nat hout. In een geval was er neerwaartse wind waardoor de rook zich over de tuinen verspreidde. Het bestuur geeft aan alleen klachten te behandelen, die via de mail zijn aangemeld met datum, tijdstip en zo mogelijk een foto met de rook.

  Inrichting kantine
  Enkele leden waren verrast en eigenlijk ook wel boos dat de vertrouwde stoelen en de vierkante tafels in de kantine plaats hebben gemaakt voor de ronde tafels en de zwarte stoelen. Leden van de evenemententeam vinden de tafels die er nu staan niet geschikt voor bingo en kaarten. Men vond dat hierover vooraf overleg had moeten plaats vinden. Willemien stelde dat er nu al meer dan een jaar over de herinrichting van de kantine gesproken is en dat er vier bijeenkomsten zijn geweest, waar leden konden meepraten over de inrichting of zich aanmelden om mee te doen. Zoals het er nu uitziet is het ook nog niet gezellig, het is verre van klaar.
  Tussentijds zijn er tafels en de stoelen (bijna gratis) gekregen (een meevaller als je op zoek bent naar nieuw meubilair).
  Het ontwerp voor de kantine is nog niet klaar en Marianne Servais (tuin 45) en Caroline Dijkman (tuin 82) zijn er nog volop mee bezig. Eerst zal de achterwand worden aangepakt.
  Wie wil mee praten, maar vooral ook wie mee wil werken aan de herinrichting van de kantine, wordt gevraagd zich aan te melden voor de volgende bijeenkomst over de inrichting van de kantine, of direct bij Marianne Servais.