Leeuwenbergh tuinen

NIEUWS

  • Het Paddenbos / De Poes 01/09/2023

    2 Berichten van Veronica Hekking (tuin 57)

    Paddenbos
    Vrijdag 1 september verscheen in het AD onderstaand artikel van journalist Till Behne over de bosstrook van onze Tuinvereniging.  Till Behne kwam ons op het spoor via de coördinator van vereniging Velt. De column is geïllustreerd met een foto van Peter van Leeuwen (tuin 85).

    Poes
    Het beige-witte katje dat regelmatig onze tuinen bezoekt heet Yoki, De eigenaar heeft zich inmiddels gemeld dankzij de flyers die Caroline in de buurt heeft verspreid. Yoshi die ook bij ons wordt gesignaleerd en Yoki wonen samen op Park Leeuwendaal. Caroline adviseert de katjes geen eten te geven zodat zij regelmatiger naar huis komen. De eigenaar is geadviseerd om de katjes te chippen en een halsbandje met adresgegevens om te doen.

    Scan-1-Sep-2023-at-15.32

  • Den Haag geeft gratis bomen weg 07/06/2023

    Tip van Jacqueline Plug (tuin 71)

    De Gemeente Den Haag geeft weer gratis bomen weg. Aanmelden kan tot 31 juli; voor particulieren en verenigingen. Zie onderstaande weblink.

  • Fotoreportage van het lentebos 24/04/2023

    Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)

    Peter van Leeuwen (tuin 85) trok met zijn nieuwe camera het bos in voor een lentereportage. Om te fotograferen bij mooi licht, wachtte hij een zonnige dag af. Dankzij het koele weer is het blad aan de bomen en struiken nog niet volledig uitgekomen, dat geeft een mooi gefilterd zonlicht. De sneeuwklokjes en ook de primula’s zijn uitgebloeid, de narcissen staan er nog fris bij en de paarse bloemetjes van de holwortel (corydalis cava) komen ieder jaar op meer plekken terug. Het is een van de oudst bekende stinzenplanten en kwam in het bos op nadat de wat al te dominante brandnetels en bramen werden gerooid waar dat nodig was. De paarse holwortel verspreidt zich vrij makkelijk maar het proces kan een handje worden geholpen door hier en daar een polletje voorzichtig te verdelen en een eindje verderop te planten. Dat gaat ook op voor de witte bosanemoontjes (Anemone sylvestris) die overal in het bos welkom zijn. Bij narcissen duurt het ruim drie jaar voordat het zaad een plant oplevert en ook die mogen zich verspreiden. Maar het  geldt niet voor de Canadese kornoelje (Cornus sericea). De naam zegt het al, deze soort is niet van hier. Zeker niet alle uitheemse struiken en bomen zijn woekeraars maar deze kornoelje uit  Noord-Amerika vermeerdert zich zelf op verschillende manieren: via het door vogels verspreide zaad uit de bessen, door neerhangende wortelende takken en via lange wortels die soms om de circa twintig centimeter uitlopen. Dit opschot kan gaan overheersen en de groei van andere planten belemmeren. De Cornus sericea werd gekweekt, ontsnapte uit tuinen en raakte verwilderd en ingeburgerd.

    Naarmate het seizoen vordert raakt het bos voller en voller, het wordt donkerder en andere struiken gaan bloeien. De kardinaalsmuts krijgt in mei kleine wit-gele bloemetjes en in september, oktober roze-rode vruchtjes met oplichtend oranje zaad. De sleedoorns krijgen zwarte bessen en de bosrozen gaan bloeien. Let op de oranje en rode bottels daarna.

    Namens de Bosgroep
    Veronica Hekking (tuin 57)

    Narcis
    Gulden sleutelbloem (Primula)
    Holwortel
    Bosanemoon
    Hazelaar
    Opschot van kornoeljes
    Opschot van kornoeljes
    Doorzicht in het bos
    Bemost hout
    Twijg van een kornoelje
  • De paddentrek van 2023 21/04/2023

    Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)

    Van Paul Daeleman, bewoner van Park Leeuwenbergh en sinds elf jaar coördinator van de paddentrek rondom Leeuwenbergh, kreeg ik enkele dagen geleden bericht dat de paddentrek vrijwel voorbij is. Samen met een groep vrijwilligers zorgt Paul elk jaar dat de padden en kikkers veilig over de Elzenlaan kunnen trekken richting de sloot. Dit jaar werden er gelukkig meer padden overgezet dan vorig en eervorig jaar. Ook landelijk werden er in die twee jaar veel minder padden en kikkers  geteld dan in daaraan voorgaande jaren.

    Hieronder het resultaat van drie jaren paddentrek:
    2021: 155 padden en 21 kikkers
    2022: 158 padden en 8 kikkers
    2023: 271 padden en 37 kikkers

    Daelemans conclusie luidt: ‘Extra gunstig dit jaar zijn de dodencijfers, de laagste sinds de werkgroep bestaat: 3,3 % voor de padden en 0 % voor de kikkers. Een dikke pluim voor ons allemaal dus. Dit neemt niet weg dat het aantal getelde dieren dit jaar schril afsteekt tegen dat van het topjaar 2019 voor de padden (664) en 2015 voor de kikkers (156).
    De tuinvereniging kan tevreden zijn met zijn constatering dat het ‘paddenbos’ bijzonder belangrijk is voor de paddenpopulatie van Park Leeuwenbergh. ‘We merken ieder jaar opnieuw dat dit een gewild overwinteringsgebied is van onze padden.’

    Paul Daeleman zorgt nog voor een uitgebreid verslag van de paddentrek Park Leeuwenbergh 2023.

    Veronica Hekking (tuin 57)

  • Filmtip: “Onder het Maaiveld” 11/04/2023

    Bericht van Henk van Hoorn (tuin 13)

    Van Mariette Mulder (tuin 2) kregen we de tip om naar de Film “Onder het Maaiveld” te gaan. Willemien en ik hebben de film gisteren bekeken in het Filmhuis van Den Haag (https://filmhuisdenhaag.nl). Erg mooie beelden en veel informatie hoe je een goed bodemleven krijgt. Een aanrader! De film draait in het Haagse Filmhuis in elk geval t/m 20 april.

    De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. 

    ‘Fascinerende nieuw documentaire van De nieuwe wildernis-regisseur Verkerk’ ★★★★ – de Volkskrant 
    ‘Spectaculaire kijk op een onderaards rijk’ ★★★ – NRC
    ‘Een film vol details over het ecosysteem onder je voeten’ – Trouw 

  • Gewilde sneeuwklokjes en opdringerige kornoelje 02/03/2023

    Bericht van Veronica Hekking

    Een paar weken geleden zijn de sneeuwklokjes boven de grond gekomen. Helaas scheen de zon spaarzaam; met zon zijn de klokjes op hun mooist. Dus let op het weer en ga even kijken als de zon schijnt.

    In het najaar van 2019 werd er een flink aantal wilgen gekapt die het eindstadium van hun groei hadden bereikt en er waren al enkele zwakke exemplaren tijdens een storm omver geblazen. Dat bracht meer licht in het bos en biedt nu gunstigere omstandigheden: de in het bos aangeplante sleedoorns, bosrozen, kardinaalsmutsen en enkele wilde appels hebben dat licht hard nodig voor een rijkere bloei. De sleedoornbessen die aan het eind van de zomer verschijnen zijn bij merels geliefd.

    De wit bloeiende Amerikaanse of ook wel Canadese kornoelje (Cornus sericea) profiteert ook van het licht. De afgelopen twee jaar werd dat zichtbaar. Op tal van plekken verschenen groene sprieten, uitdijende struiken en wortelende takken. Deze kornoelje heeft drie methodes om zich te verspreiden: via het zaad van de bessen, vanuit lange ondergrondse wortels en via wortelende takken. Dat kan dus snel gaan. Gemeentes, landgoedbeheerders, de Wageningse Universiteit en het platform Invasieve exoten* waarschuwen voor deze opdringerige plant. Door het rooien van deze kornoelje ontstaat er ruimte voor minder opdringerige inheemse struiken en boompjes.

    Verwar deze kornoelje niet met de Cornus mas. De geel bloeiende kornoelje waarvan we er dankzij de actie ‘Bomen voor Den Haag’, drie hebben aangeplant langs het hek samen met twee meidoorns en een witbloeiende vogelkers, de Prunus padus.

    Maak een rondje over het nieuw aangelegde tegelpad langs het bos, binnenkort bloeien daar ook de gele primula’s.

    Veronica Hekking (tuin 57)
    De Bosgroep

    * Vier keer per jaar verschijnt de nieuwsbrief ‘Kijk op Exoten’. De nieuwsbroief wordt uitgegeven door meerdere organisaties, waaronder Floron (onderzoek naar de Nederlandse flora), Eis (kenniscentrum insecten), Ravon (onderzoek naar amfibieen, reptielen en vissen), Sovon (vogelonderzoek).

  • Start actie Bomen voor Den Haag: maandag 23 mei 16/05/2022

    Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)

    Bomen voor Den Haag dat betekent ook bomen voor Leeuwenbergh. De gemeente Den Haag heeft in samenwerking met Duurzaam Den Haag in 2021 bijna 1.400 bomen geleverd aan bewoners van de stad. Dit jaar start de actie op maandag 23 mei. De bomen worden aan het eind van het jaar gebracht, dat is het beste plantseizoen.

    Je krijgt de boom gratis. Op de website (https://duurzaamdenhaag.nl/activiteiten/bomen-voor-den-haag-krijg-een-gratis-boom) staat een duidelijk overzicht van de aangeboden soorten, eigenschappen, standplaats, hoogte, te weten groot, middelgroot en klein.
    Vorig jaar leverde de actie voor onze tuinvereniging twee boompjes op. Een daarvan is een geel bloeiende kornoelje (Cornus mas) die is geplant langs de slootkant in de hoek bij de Elzenlaan. Deze in het vroege voorjaar bloeiende kornoelje staat er samen met vier andere kornoeljes. Dit jaar bloeiden ze nog niet, maar volgend jaar kunnen we een fris gele haag verwachten op de plek waar eerder hoge wilgen stonden. Langzaam aan zal de plek weer gevuld raken.

    Alle bomen worden aangeleverd in de maat 8-10, dit is de omtrek van de stam in cm. De hoogte van de bomen is ongeveer 3 meter. In het overzicht worden de bomen ingedeeld in groot, middelgroot en klein. Een voorbeeld: als middelgrote bomen worden de magnolia, een appel en een peer genoemd. Als kleine boom worden vermeld: de goudenregen, een mispel en een sierkers.

    En belangrijk: de bomen in de lijst hebben weinig onderhoud nodig, alleen
    begeleidingssnoei.

    Veronica (tuin 57)

  • Open Huis: een wereld vol kleur 16/05/2022

    Bericht van Esther Ledeboer (tuin 29)

    Esther Ledeboer (29) organiseert a.s. zaterdag een Open Huis met 5 kunstenaars en iedereen is daarvoor van harte uitgenodigd. Het Open Huis vindt plaats in Den Haag (Het Coachhuis, Raamweg 4) en de toegang is gratis. 

  • De lente: witte sneeuwklokjes, gele primula’s en licht paarse holwortel 09/03/2022

    Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)

    De eerste sneeuwklokjes piepten rond twintig januari boven de grond in de bosstrook van Leeuwenbergh. Ieder jaar verschijnen er in de loop van januari meer en inmiddels begint het hele bos met verspreide wolkjes wit te kleuren. Goed ontwikkelde sneeuwklokjes vormen broedbolletjes en zaaien zich regelmatig uit. Zo worden de pollen steeds gevulder. Door ze vervolgens hier en daar op te nemen, te splitsen en op een andere plek terug te zetten, vermeerderen ze zich steeds sneller. Dat geldt eveneens voor de de narcissen. Stevig geel als die zijn, kunnen ze niet over het hoofd worden gezien.
    Bij gunstig weer vormen de bloeiende sneeuwklokjes een rijke voedselbron voor de vroege honingbij en de hommels. Uit de klokjes halen ze een licht oranjekleurig stuifmeel.
    Ook de zachtgele primula’s (slanke sleutelbloem) die op dit moment bloeien, zijn drachtplanten voor de bijen. Ze hebben zich nog niet zo vermeerderd als de sneeuwklokjes, maar zijn duidelijk te zien tussen het lichte groen van het opkomende fluitekruid. Waarschijnlijk gaan die primula’s zich ook wel uitzaaien. Er is in dit jaargetijde steeds meer te zien in het bos; het licht paarse vingerhelmkruid kwam deze week boven de grond en de sleedoorn vertoont kleine witte bloemknopjes.
    Er staat een bankje klaar om dit alles rustig te bewonderen.

    Veronica Hekking
    Ik ben vaak op tuin 57 voor eventuele vragen of een rondje door het bos.

  • Gele kornoelje (Cornus mas) 07/12/2021

    Op 24 november werd de gele kornoelje die de vereniging ontving van Duurzaam Den Haag, bezorgd en geplant. Vorige week vrijdag haalden we in Boskoop de drie gele kornoeljes op die bij kwekerij Esveld waren besteld.

    Mooie, goed vertakte struikjes die naast de ‘Haagse’ kornoelje een plekje krijgen om in het vroege voorjaar een bloeiende haag te vormen in de bosrand parallel aan de Westvlietweg.

    Veronica Hekking (tuin 57)
    Namens de Bosgroep

    Drie gele kornoeljes voor de bosrand parallel aan de Westvlietweg

  • Van wilg tot zitplek 25/11/2021

    Bericht van Veronica Hekking – tuin 57

    Net voor het broedseizoen werden dit voorjaar door de Boomverzorger in de bosstrook zeventien wilgen gekapt en vijf teruggezet. Een flink karwei, waarna van de overige wilgen werd verwacht dat ze zouden blijven staan. Maar een storm dacht er anders over, niet lang na de kap lag een meterslange wilg dwars over het pad. Op een donderdagochtend begin november stond Henk (tuin 69) klaar met een cirkelzaag, en vormden Bob (tuin 12), Ronald (tuin 8) en Flip (tuin 57) de afvoerploeg.
    Het plan was twee langere delen te bestemmen voor een rustig plekje. Naar een voorbeeld gezien op de Hoge Veluwe ging Henk aan de slag. Twee bankjes in het bos wachten nu op een zonnige lentedag.

    Woensdag 24 november is de gele kornoelje gebracht die de vereniging krijgt van Duurzaam Den Haag in het kader van de bomenactie: 1400 bomen voor Den Haag. Het is een mooi exemplaar. Hopelijk staat die al dit voorjaar in bloei.

    Namens de bosgroep heb ik hem inmiddels geplant langs de sloot bij de Westvlietweg, hoek Elzenlaan, een bloeiend visitekaartje voor de vereniging.
    Er zijn nog drie kornoeljes besteld bij Esveld. Vrijwilligers gezocht voor de aanplant.

  • Workshop over waard- en drachtplanten 22/10/2021

    Bericht van Veronica Hekking

    2021-21-okt-waardplanten_drachtplanten

  • Tien jaar veilige paddentrek 21/10/2021

    Bericht van Veronica Hekking

    2021-15-okt-paddentrek

  • Succesvolle ruilbeurs 29/05/2021

    Het was vanmiddag een komen en gaan van tuiniers voor het ruilen van planten en zaden. Er werd ook intensief ervaringen over zaaien, groeien en bloeien uitgewisseld. Kortom: dit proefde naar vaker en meer.

    Een succes was ook het aanbod van Dorrepaal om een kar vol met planten en zaailingen te leveren om te verkopen. Het resulteerde – inclusief de ruime fooien van de tuiniers – in zo’n €50 voor Dorrepaal.

  • Ode aan de slak 18/05/2021

    Leestip van Jacqueline Plug ( tuin 71)

    Klik https://uploads.marcsiepman.nl/artikelen/PM18Slakken.pdf

  • Vogels lokken – 14. de Gierzwaluw 30/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    En tot slot de Gierzwaluw

    De gierzwaluw behoort tot een aparte vogelgroep want hij is niet verwant met echte zwaluwen. Hij is groter en heeft langere vleugels dan zwaluwen. Hij vliegt of met snelle vleugelslagen of in snelle glij- en zeilvluchten. Dit is anders dan bij zwaluwen. Zijn verenkleed is grotendeels zwart-bruin. Als juveniel heeft de gierzwaluw een licht voorhoofd en een lichte teugel. In de vlucht heeft de gierzwaluw een pijlvormig silhouet.
    Met zijn 17 cm is de gierzwaluw groter dan de boerenzwaluw. De spanwijdte bedraagt 42 tot 48 cm.

    Het geluid van de Gierzwaluw

    Hij is oorspronkelijk bewoner van rotsachtige gebieden, maar in Europa grotendeels een cultuurvolger. Het is een algemeen en wijdverspreide broedvogel in steden en dorpen. Ze zijn in Europa ongeveer 3 maanden aanwezig om te broeden.

    De gierzwaluw nestelt in rotsspleten en muurnissen of onder dakpannen van gebouwen. Gierzwaluwen plaatsen hun nesten in holtes in muren of dakpannen. Ze gebruiken ook door de mens vervaardigde nestkasten. Het nest is een kleine kom van gras, bladeren en veren die met speeksel is vastgeplakt.
    Ze broeden in mei-augustus met 1 broedsel en leggen 2 of 3 witte eieren.

    De gierzwaluw eet uitsluitend vliegende insecten en spinnen die met geopende bek al vliegend worden gevangen. De adult verzameld gedurende lange jachtvluchten voedsel met speeksel in de krop, wat in de vorm van een kleine bal aan de jongen wordt gevoerd. Bij een gebrek aan voedsel leggen ze zeer grote afstanden af. Hun nestjongen kunnen bij gebrek aan voedsel lange tijd schijndood zijn om energie te besparen.

    Gierzwaluwen zijn zeer luidruchtig, vooral in rondvliegende groepen. Hij roept hoog, schril, gierend ‘srieer’. Vandaar de naam gierzwaluw.

    Karakteristieke kenmerken
    De gierzwaluw brengt bijna zijn hele leven vliegend door. Ze landen vrijwel nooit omdat eenmaal op de grond ze moeilijk weer in de lucht geraken. Zelfs slapen gebeurt in de lucht. Ze verkeren dan in een sluimertoestand en laten zich meevoeren door de wind.
    Ook de paring gebeurt in de lucht, alleen voor het nesten landen ze. Na het nestelen is het voor hen niet meer nodig om te landen tot het volgende paringsseizoen in de lente.

  • Vogels lokken – 13. de Boomklever 23/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    De Boomklever is nu aan de beurt

    De bovenkant en de kruin van de boomklevers zijn blauw-grijs, en hebben een lange zwarte oogstreep. Onderkant is oranje-achtig. Door zijn korte dikke nek heeft de boomklever een gedrongen bouw. Hij heeft een korte staart en een krachtige puntige snavel. Bij de mannetjes boomklever is de achterflank scherp begrensd kastanje-bruin, bij de vrouwtjes is het lichter bruin en zwakker begrensd.

    De boomklever is een algemene broedvogel in loofbossen en gemengde bossen, bosschages, parken en grote tuinen. Ze komen voor in berggebieden tot 1700m. Het is een standvogel.

    Ze nestelen in boomholen of nestkasten op een laagje fijne boomschors en droge bladeren. Als de vliegopeningen te groot zijn, dan worden deze met modder of leem aan de randen dichtgesmeerd en zo verkleind.
    De boomklever heeft 1 broedsel in april-juni en legt 6 tot 9 roodgestippelde witte eieren.
    In het voorjaar en de zomer worden er vooral insecten en spinnen gegeten, maar in het najaar en de winter eten ze noten en zaden en op voedertafels vet.

    Hun contactroep is een fluitend, herhalend ‘hwiet’. Als de vogel opgewonden is, klinkt het als ‘twett’. In de zang is het fluitend ‘piuu piuu’ of ‘wuuieh wuuieh’ of een sneller, trillen ‘wiwiwi’.

    Geluid van de Boomklever

    Karakteristieke kenmerken
    Zoals zijn naam al aangeeft klimt hij onvermoeibaar en schoksgewijs langs stammen en takken van bomen. Als enige Europese vogel klautert de boomklever met zijn kop naar beneden over boomstammen. Hij kan ook op de bodem hippen. Boomklevers jagen op spinnen en insecten, maar ze zijn ook te vinden bij voedertafels. Ze eten pinda’s, zonnebloempitten en zaden. Ook verzamelen ze hazelnoten en eikels. Hij drukt ze in gaten en hamert ze open met hun krachtige snavel. Het kloppend geluid dat hij daarbij maakt doet denken aan een specht.
    Boomklevers trekken niet ver en komen alleen voor in tuinen nabij bossen, hoewel ze kunnen nestelen in tuinen met grote bomen. Ze bouwen hun nesten in natuurlijke holtes in oude bomen. Soms zijn ze zelfs te vinden in oude spechtennesten. Ze pleisteren de ingang dicht tot de juiste diameter. Dit om te voorkomen dat grotere vogels het nest innemen. Dat doen ze door een paar keer door het gat te gaan met natte modder. Ze nestelen ook in door de mens vervaardige nestkasten. Het vlieggat moet dan 32 mm in diameter zijn. Het is zelfs mogelijk het broedproces te volgen van deze vogel met een nestkast met camera. Daarmee kunt u eenvoudig alles volgen dat in de nestkast gebeurt.

  • Vogels lokken – 12. de Boomkruiper 22/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Vandaag de Boomkruiper

    De boomkruiper is een kleine muisachtige vogel. De bovendelen van een boomkruiper zijn mooi bruin gestreept en de onderzijde is witachtig. Boven het oog bevindt zich een lichte wenkbrauwstreep. Boomkruipers hebben een lange, fijne gebogen snavel. Het mannetje en het vrouwtje zien er hetzelfde uit.

    Hoe klinkt de Boomkruiper?

    De boomkruiper komt in een groot gebied in Europa en het noorden van Afrika en Turkije voor. Hij leeft in parkachtige gebieden met oude bomen en rijk opgaand loofbos. In steden is de soort te vinden bij hoge bomen.

    Het vogeltje bouwt zijn nest in ondiepe holen en spleten in bomen. Om de boomkruiper aan nestruimte te helpen zijn er speciale nestkasten voor de boomkruiper in de handel. De nestkast voor de boomkruiper heeft de ingang aan de zijkant zodat hij de invliegopening gemakkelijk tegen komt bij het omhoog kruipen.

    De boomkruiper heeft 1 а 2 broedsels per jaar, waarbij zo’n 5 tot 7 witte met bruin-roodachtige gespikkelde eieren per broedsel worden gelegd. De broedtijd duurt ongeveer 15-17 dagen waarna de jongen nog ruim twee weken gevoerd worden door de ouders. Ze eten insecten, die ze met de gekromde snavel tussen de boomschors vandaan peuteren.

    De boomkruiper maakt een hoog en scherp, maar vaak onopvallend geluid: ‘tie tie tie’. Hij heeft een oplopende zang ‘tie tru-ie trie trie’.

    Karakteristieke kenmerken
    Zijn veren hebben de kleuren van een boomstam, waardoor hij goed gecamoufleerd is. De staart wordt als ondersteuning gebruikt tijdens het klimmen.
    De boomkruiper gaat nooit op een stam naar beneden, altijd omhoog! Dit in tegenstelling tot de boomklever die zowel naar boven als naar beneden kan.

  • Doe je mee aan de Nationale Bijentelling? 17/04/2021

    Doe je mee aan de Nationale Bijentelling? Schrijf je dan nu in via deze link.

  • Vogels Lokken – 11. de Spreeuw 17/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    En dan nu de Spreeuw

    De spreeuw heeft een verenkleed dat zwart oogt, daaroverheen heeft hij een prachtige groene en paarse gloed. In de winter heeft de spreeuw witte spikkels. Je ziet spreeuwen vaak in grote zwermen. De spreeuw is met zijn lengte van 21 cm en spanwijdte van 37-42 cm iets kleiner dan de merel.

    Welk geluid maakt de spreeuw?

    De spreeuw is overal te vinden waar geschikte holtes aanwezig zijn, zowel in oud loofbos als in steden in Europa. De spreeuw is een holenbroeder en maakt gebruik van oude nesten of een nestkast. Hij maakt een ovaal basisnest van takjes, stro en hooi.
    De spreeuw heeft 1 legsel van vijf tot zes blauwige eitjes zo tegen half april.
    Spreeuwen eten alles, maar halen voor de jongen vooral insecten.

    De zang van de spreeuw een aaneengeschakeld geheel van klikkende, rollende en slissende geluiden, onderbroken door een hard, in toon dalend gefluit, zo ongeveer als kinderen doen wanneer ze het geluid van langssuizende kogels nabootsen. Spreeuwen kunnen bovendien fenomenaal andere vogels imiteren. Maar het blijft niet beperkt tot de zang van andere vogels, maar ook sirenes, autoalarmen, computerspelletjes, wekkers, geplons en gekwaak van kikkers, kan hij feilloos nadoen.

    Karakteristieke kenmerken
    Je ziet spreeuwen vaak in grote zwermen. Deze groepsvorming gebeurt stapje voor stapje, iedere dag sluiten er steeds een paar spreeuwen zich bij de groep aan. Dat leidt ten slotte in augustus tot de bekende spreeuwenwolken en de slaapplaatsen van soms wel tienduizenden vogels.
    Waarom spreeuwen zo massaal overnachten, daar zijn ornithologen het nog steeds niet over eens. Want veilig voor roofvogels zijn ze zo niet echt, zo’n knetterhard gekwetter trekt al van verre de aandacht. Wel is de kans dat een spreeuw in de groep wordt gegrepen kleiner omdat de roofvogel moeite heeft met kiezen. Vooral onervaren rovers hebben daar moeite mee. De theorie van de Britse biologe Wynne-Edwards is dat spreeuwen willen zien met hoeveel ze zijn, met het oog op de beschikbare hoeveelheid voedsel in de omtrek.

  • Vogels lokken – 10. de Merel 16/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Deze keer de Merel

    De volwassen mannelijke merel heeft een zwart verenkleed, een gele snavel en een oogring. Het vrouwtje is donkerbruin en haar keel en borst zijn iets lichter. Het juveniel lijkt op het vrouwtje maar heeft veel vlekken op het lichaam en vleugeldekveren. Een merel is ca. 25 cm lang en heeft een spanwijdte van 38 cm.

    De merel komt vooral voor in bossen, parken, en tuinen.
    Hij nestelt zich in bomen, bosjes en heggen. In steden en dorpen wordt er vaak genesteld op allerlei kunstmatige plekken. De merel broedt van maart tot augustus met 2 а 3 broedsels. Per legsel 3 tot 4 bruingevlekte, groenblauwe eieren.

    In het voorjaar en zomer eet de merel regenwormen, slakken, insecten en vanaf de late zomer worden er ook bessen en vlezige vruchten gegeten.

    De merel kent vele verschillende roepen. De contactroep is een fijn, rollende ‘srrieh’. Bij opwinding is er een diepe ‘dack’. De alarmroep is een gedempte ‘djoek’ of een hardere ‘dack dack dack’, langer overslaand ‘taktak derriegie doek-doek’ of luidschreeuwend ‘tieks tieks tieks’. Zijn zang is welluidend, een melancholisch fluiten, welke relatief langzaam is met veel verspringende tonen. In de vroege ochtend kun je hem vaak horen als hij op een hoog punt voluit zit te zingen.

    Hoe de Merel zingt

    Karakteristieke kenmerken
    De merel komt van nature voor in heel Europa en grote delen van Azië. IJsland is het enige Europese land waar ze zeldzaam zijn. De merel is ook uitgezet in Australie en Nieuw-Zeeland, daar wordt hij inmiddels gezien als een plaag. Ze leven op alle mogelijke plaatsen; van bergwouden, alle mogelijke bossen met rottende bladeren op de grond, tuinen, parken of boerenland met grote heggen. Ze hebben zich ook uitzonderlijk goed aangepast aan het moderne stadsleven. Ze behoren tot de talrijkste bezoekers van tuinen en voederhuisjes. Ze kunnen het hele jaar door in tuinen en grasvelden gesignaleerd worden. Afgezien van de noordelijke populaties zijn merels meestal geen trekvogels. Ze vormen geen groepen zoals bijvoorbeeld spreeuwen dat doen. Oorspronkelijk zijn het bosvogels en aan het einde van de 19e eeuw waren ze bijna uitgestorven. Ze hebben zich echter ontwikkeld tot een cultuurvolger en komen.

  • Vogels lokken – 9. de Turkse Tortel 14/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Deze week de Turkse Tortel

    Het geluid van de Turkse Tortel.

    De Turkse tortel is een slanke duif met een lange staart. Hij is met zijn 31 cm slanker en lichter dan de stadsduif. Zijn lichaam en bovenzijde licht beigebruin. De adult heeft een smalle halsring, welke bij het juveniel ontbreekt.

    De Turkse tortel is een algemene broedvogel in steden, dorpen, parken en tuinen. Het is een stand- en zwerfvogel. In de winter is de hij op allerlei plaatsen met voldoende voedselaanbod, soms in grote groepen.

    Het nest is een schamel platform van kleine takjes, meestal in bomen, minder vaak op gebouwen. De Turkse tortel broedt in maart-april met 2 а 4 broedsels. 2 witte eieren per broedsel.

    De Turkse tortel eet zaden, bessen en groene plantendelen; maar ook cultuurgewassen, diervoer en voedselafval.

    In vlucht maakt de Turkse tortel een mechanisch, fluitend vleugelgeruis. Hij roept vaak voor de landing nasaal ‘mииh’. Zijn zang is een drielettergrepig ‘koe-koe-koe’ met een klemtoon op de tweede lettergreep.

    Karakteristieke kenmerken
    Tegenwoordig is de Turkse tortel na de stadsduif de meest algemene duif in dorpen en steden. Zestig jaar geleden verspreidde hij zich vanuit zijn woongebied in Zuidoost-Europa. Deze tamme en zachtaardige vogel bereikte ons land in 1947 en komt nu bijna in heel Europa voor. De Turkse tortel woont graag in steden en dorpen, rondom boerderijen waar hij volop voedsel kan vinden. Meelfabrieken zijn ook erg in trek.
    Tijdens de broedtijd kunnen ze agressief zijn, ze doen alles om hun jong te beschermen. De ouders jagen vlaamse gaaien, eksters en zelfs mensen weg bij het nest. Doordat Turkse tortels tot wel 5 broedsels per jaar groot kunnen brengen, heeft de uitbreiding van deze hoogproductieve broeder zich snel voltrokken. De jongen uit het eerste legsel doen een paar maanden later zelf al weer mee aan het voortplanting. Er zijn weinig of geen vogels die zich zo snel kunnen vermenigvuldigen.

  • Vogels lokken – 8. de Groenling 10/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Deze dag de Groenling

    Hoe zingt de Groenling?

    De groenling is ongeveer even groot als de huismus. Hij heeft een dikke kop met hoge, lichte kegelsnavel. Hij heeft een gele tot geelgroene vleugelrand (handpenranden), samen met zijn gele staartzijde erg opvallend tijdens het vliegen. Het mannetje is overwegend geel-groen, en het vrouwtje is onopvallender bruiner. Het juveniel is op de boven- en onderzijde gestreept.

    De Groenling is een zeer talrijke en wijdverspreide broedvogel van bosranden, bosschage, parken, boomgaarden en tuinen. Hij is ook te vinden in dorpen en buitenwijken.
    Hij maakt een los nest in bomen en struiken en in een bebouwde omgeving ook vaak in klimplanten tegen een huismuur.
    Tussen april en augustus hebben ze 2 tot 3 broedsels en per legsel 4 tot 6 roodgestippelde, witte eieren.

    De groenling is een zaadeter, hij eet knoppen, bloesems en bloemen, zaden (zonnebloempitten), rozenbottels en bessen.
    Hij roept kort ‘ghuuk’ of ‘ghuup’. Dit is vaak snel herhaald als bijna trillend ‘ghuukghuukghuuk’. Ook maakt hij een meer fluitend, stijgende ‘djuuie’. Zijn zang is een mengsel van kwetterende tonen en een kenmerkend ‘dzwииh’, dit is vaak in een vleermuisachtige zangvlucht. De bedelroep van jongeren is een herhaald ‘djiel djiel djiel’.
     

    Karakteristieke kenmerken
    Het is de grootste geel-groene vink. Van oorsprong is hij een schuwe vogel, inmiddels heeft hij zich goed aangepast aan het leven in tuinen. Het is dan ook een regelmatige tuingast en is veelal te vinden op voederstations die pinda’s en zonnepitten in de aanbieding hebben. Groenlingen zijn meestal te vinden in groepen, ze nestelen in kleine kolonies van ongeveer 6 paren.
    Waar grote troepen groenlingen zich ophouden, zijn de aangeboden zaden in een mum van tijd opgegeten. Ze zijn vrijwel geheel afhankelijk van zaden. Ze eten zelfs restjes op de grond die andere vogels hebben laten vallen. Tijdens het broedseizoen staan er wel eens insecten op het menu.

  • Vogels lokken – 7. de Vink 07/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    In deze aflevering aandacht voor de Vink

    Hoe zingt de VInk?

    De vink heeft twee opvallende witte vleugelstreken. Bij het mannetje zien we een bruinrode onderzijde, een roodbruine wang en een blauwgrijze kop. Het vrouwtje is onopvallend grijsbruin en lijkt enigszins op de vrouwelijke huismus, maar is te onderscheiden door de opvallende witte tekening in de vleugel, de witte staartzijden en de grijsgroene stuit.
    De vink is ongeveer even groot als de huismus met zijn 15 cm. Zijn spanwijdte ligt tussen de 25 en 28 cm.

    De vink is talrijk en wijd verspreid. Hij broedt in bossen, parken en tuinen en andere plaatsen waar bomen staan.
    Hij maakt een kunstig, stevig, napvormig nest hoog in de boom.
    De vink broedt in april-juli met 2 broedsels. Per broedsel 4 tot 5 paarsgespikkelde blauwe eieren.
    In de zomer eet de vink vooral insecten, en in de winter bijna alleen zaden.

  • Vogels lokken – 6. de Huismus 03/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Nu de Huismus

    De huismus is een stevige, gedrongen zangvogel. De onderzijde van de huismus is grijs en zijn bovenzijde bruin met donkere en lichtere tekening. Het mannetje is contrastrijk met een grijze kruin, zwarte bef en bruine band van oog tot achterhoofd. Het vrouwtje is grijs-bruin en op de bovenzijde donker getekend. Het juveniel van de huismus lijkt op het vrouwtje.

    De huismus is talrijk en wijdverspreid en sterk verbonden aan menselijke omgeving. Hij broedt in dorpen en steden en nabij alleenstaande huizen. Het is echter in veel steden en dorpen sterk achteruitgaand.

    Hoe klinkt de Huismus?

    Hij maakt een rommelig, overdekt nest van halmen, stengels, papier en lompen. Hij nestelt zich in muurnissen en spleten, op dakbalken, onder dakpannen en in andere holtes. Soms ook in bomen.

    De broedtijd van de huismus ligt tussen april en augustus met 2 а 3 broedsels. Per legsel 3 tot 5 bruingevlekte, witte eieren. Zowel mannetje als vrouwtje bebroeden de eieren gedurende 11 tot 14 dagen. De jongen vliegen na 11 tot 19 dagen na uitkomen uit.

    Hij eet zaden, groene plantendelen, knoppen, maar ook huishoudelijk afval. In het voorjaar en zomer eten ze ook insecten.

    De huismus maakt gevarieerde tsjilpende roepjes. Bij opwinding maakt hij een doordringende ‘tetetet’ of ‘tschet tschet’. Het mannetje baltst met lange series verschillende tsjilptonen bijvoorbeeld ‘tsjielp tsjef tsjielp’.

    Karakteristieke kenmerken
    De huismus is een zeer algemeen bekende vogel in de menselijke omgeving. Dat komt omdat hij voor beschutting en voedsel handig gebruik heeft weten te maken van menselijke activiteiten. Zo is de soort er in geslaagd zich te vestigen in landen waar het eigenlijk te warm, koud, nat of te droog is. Huismussen nestelen zich meestal dichtbij gebouwen en nestelen graag in boomholtes. Ze maken ook dankbaar gebruik van nestkasten. Huismussen zijn koloniebroeders, daarom zijn er speciale nestkasten beschikbaar die plaats bieden voor drie paartjes huismussen.
    Huismussen zijn de laatste jaren in aantal sterk afgenomen. Als mogelijke oorzaak wordt het ontbreken van het juiste voedsel aangegeven, waardoor de overlevingskansen van nestjongen verkleinen. Huismussen zijn dan wel zaadeters, de nestjongen worden gevoerd met insecten. De huismus is wel vindingrijk. Ze schudden aan bladeren om insecten te pakken te krijgen en eten uit spinnewebben. Ze zijn ook veelvuldig op voedertafels te vinden.

  • Vogels lokken – 5. de Heggenmus 02/04/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Deze week de Heggenmus

    Hoe zingt de Heggenmus?

    De heggenmus is aan de bovenzijde bruin met een donkere tekening. Zijn borst en een deel van zijn kop is blauw-grijs en de oorstreek is bruinachtig. Het juveniel heeft aanvankelijk een bruin-grijze donkergevlekte bovenkop en sterker gestreepte onderdelen, maar gaat al snel door naar een kleed dat bijna niet van de volwassenen te onderscheiden is. Hij is onopvallend en doet denken aan de mannelijke huismus maar heeft een slanke snavel.

    De heggenmus is met zijn 14 cm ongeveer evengroot als de huismus. Spanwijdte varieert van 19 tot 21 cm.
    Het is een talrijke en wijdverspreide broedvogel. Hij broedt in parken, bossen, heides, tuinen en verstedelijkte gebieden. Hij is ook te vinden tot zeer hoog in de bergen.

    De heggenmus maakt een nest van mos en twijgjes dat goed verborgen ligt diep in struiken of laag in naaldbomen.
    Ze broeden tussen april-juli en hebben doorgaans 2 broedsels, met 4 tot 5 blauwe eieren per legsel. Het vrouwtje bebroedt de eieren 14 dagen lang en de jongen vliegen 12 dagen na uitkomen uit.
    Hij eet insecten en andere kleine ongewervelde dieren. In de winter eten ze ook zaden. Hij bezoekt af en toe voedertafels.

    De heggenmus roept onopvallend ‘tiehiehiehie’ en bij gevaar maakt hij een langere, fluitende ‘tieh’. Zijn zang is helder fluitend en tingelend waarbij je kunt denken aan de Winterkoning. Hij is al in het vroege voorjaar te horen en zingt vaak vanaf een opvallende zangpost.
     
    Stiekeme schuiver
    De heggenmus is de meest gemiste tuinvogel van Nederland. Hij zit in bijna alle tuinen, maar wordt vrijwel altijd over het hoofd gezien. Want  zo opvallend als het gedrag van de huismus is, zo stiekem is dat van de heggenmus. Als je heggenmussen wilt zien, moet je niet speuren naar vogels, maar naar muizen! Ze schuiven – de pootjes zijn niet te zien – laag over de grond, met schokjes voorwaarts onder struiken of heggen. Ze doen hun naam heggenmus dus alle eer aan.
    Een heggenmus is echt een tuinvogel om te ontdekken. Ten eerste om hem alleen al te vinden in de tuin.  Dat is best lastig vanwege zijn perfecte schutkleuren en verborgen leefwijze. Ten tweede vanwege zijn verrassend fraaie uiterlijk. Wie een heggenmus door een verrekijker bekijkt, ziet meteen de schoonheid van het blauwachtige kopje met de bruine kraaloogjes.

    De heggenmus is een trekvogel. Als de kou aanbreekt trekken ze zuidwaarts. De noordelijke populatie trekt in grote getalen door Nederland en kan hier ook als wintergast verblijven. De heggenmus trekt van de broedgebieden richting het middellands zeegebied, maakt echter geen oversteek naar Afrika. Het liefdesleven van heggenmussen is goed onderzocht. Naar menselijke maatstaven blijkt deze zeer heftig te zijn. Mannetjes houden er vaak meer vrouwtjes op na, en andersom. Overigens komt dit bij meer vogels voor. Het aantal heggenmussen neemt gemiddeld genomen licht toe.

    Het gedrag van een heggenmus heeft iets nerveus. Het lijkt wel alsof hij een zenuwtrekje heeft: hij slaat telkens en bliksemsnel heel even zijn vleugels uit. ‘Flicking’ noemen de Engelsen dat.
    In het voorjaar zoeken heggenmussen het hogerop. Boven in het topje van een struik of conifeer, dus volop in het zicht in plaats van verstopt in de struiken, laten ze steeds weer hetzelfde korte zilveren liedje horen. Heel zacht  en heel helder. Als je zijn liedje leert herkennen, zal je ‘m in het voorjaar snel ontdekken.

    De mus die geen mus is
    De rug van de heggenmus is zwart gestreept en aan de snavel is te zien dat we hier niet met een huismus van doen hebben. Huismussen hebben een forse kegelsnavel om zaden te kraken. Heggenmussen hebben een fijn dun snaveltje, heel geschikt voor de insectenjacht. Op deze illustratie staan ze naast elkaar en is het verschil meteen duidelijk te zien.

  • Vogels lokken – 4. de Pimpelmees 28/03/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Deze keer de Pimpelmees

    Waar koolmees te vinden is zie je ook vaak de pimpelmees. Ze lijken ook wel op elkaar maar zijn toch ook wel uit elkaar te houden.
    De pimpelmees is kleiner dan de koolmees en heeft een korte snavel. Het mannetje en vrouwtje zijn zo goed als gelijk en hebben beide een blauwe kruin met witte begrenzing. De bovenzijde is groenachtig en de onderzijde geel zonder zwarte streep. De pimpelmees heeft blauwe vleugels met een witte vleugelstreep. Het is de enige kleine Europese vogel met een geel-blauw verenkleed. De jongere vogels zijn op de kop groenachtig (dus niet blauw) en op de wang geelachtig.
    Er wordt een grote intelligentie toegeschreven aan deze vogel, deels omdat hij in staat is om nieuwe voedselbronnen te vinden. Zodra er een nieuwe bron van voedsel ontdekt is, leren pimpelmezen snel van elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan honderd pimpelmezen na elkaar een tuin kunnen bezoeken.

    De pimpelmees is grotendeels een standvogel en broedt in bossen, bosschages, heggen, parken en tuinen met bomen, maar ze accepteren ook gemakkelijk nestkasten, waar ze ook vaak weer naar terug keren. Hij maakt een viltig nest van zachte plantendelen, wol, haren en veren. De pimpelmees broedt in april-juni met 1 а 2 broedsels. Per broedsel 5 tot 12 roodgevlekte, witte eieren.

    Hoe zingt de Pimpelmees

    Rupsen vormen het hoofdvoedsel voor het grootbrengen van jongen. Pimpelmezen hebben veel op hun menu staan: fruit, vet, vlees, pinda’s, zonnebloemkernen. In het voorjaar worden ook nectar en stuifmeel van bloesems gegeten, in de zomer vooral kleine insecten en insectenlarven. In de winter eet hij ook kleine zaden.

  • Vogels lokken – 3. de Koolmees 27/03/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Deze zaterdag de koolmees

    De koolmees is een bekende verschijning in de tuin. Het is weliswaar geen groot vogeltje, maar met zijn gele buik, groenblauwe rug en zwarte kop met witte wangen is hij toch van een afstand goed te herkennen.
    Koolmeesjes blijven ook in de winter in ons land. Ze zijn vrij gemakkelijk als het gaat om hun leefomgeving, in groene tuinen waar ze beschutting kunnen vinden zie je eigenlijk altijd wel koolmezen. Voorwaarde is dat er voldoende nestgelegenheid is en dat ze voldoende voedsel kunnen vinden.

    Verschil mannetje en vrouwtje
    Het verschil tussen het koolmees mannetje en vrouwtje zie je niet direct als je niet weer waarnaar te kijken, maar is er wel degelijk. De zwarte brede band over de buik van het mannetje, helemaal tot aan zijn staart, is zijn kenmerk. Het vrouwtje heeft er ook een, maar dan een dunnere variant die ook niet helemaal tot onder doorloopt. Als je dus weer koolmezen in de tuin ziet, weet je voortaan waar je op moet letten. De dikte van deze streep speelt ook een rol speelt in het paarseizoen. De mannetjes met de breedste band winnen het in de strijd van hen die een dunnere hebben. En ook vrouwtjes gaan voor de man met de breedste streep.

    Hoe zingt de Koolmees?

    Een koolmees lokken naar je tuin
    Wie vaker koolmezen in de tuin wil zien, kan daar wat voor doen. Plaats – naast nestkasten – voedselverstrekkers, zoals struiken met bessen of bomen met vruchten. Vergeet ook niet te zorgen voor plekjes met schoon water, waar de meesjes van drinken en in badderen. Plant verder bloemen, want die lokken in de lente en zomer insecten, een belangrijke voedselbron voor vogels. Een win-winsituatie creëer je met kleurige bloeiers als vlas (Linum usitatissimum), boekweit (Fagopyrum esculentum), grote kaardenbol (Dipsacus fullonum) of zonnebloem (Helianthus annuus). Insecten komen er graag op af, en zowel de insecten zelf als de zaden zijn razend populair bij vogels als de koolmees.

    Als je een nestkastje ophangt in de tuin is de kans groot dat er een koolmees in gaat broeden. Om die kans zo groot mogelijk te maken, is het slim met een paar dingen rekening te houden. Zorg voor een vrije aanvliegroute en een beschutte, veilige plek, uit de directe zon en op een rustige plaats. Kies ook voor een niet te grote kast, circa 12x12x25 cm, met een kleine opening en hang het vogelhuisje (hoog) in de boom of tegen een muur als het maar niet in de zon is dus. Wat ook helpt: zorg voor groen waar koolmezen (en andere vogels) een nest in kunnen bouwen. Denk aan stevige klimplanten tegen de muur of hoge heesters.

    Tegen het eind van de lente is het zover: het broedseizoen van de koolmezen breekt aan. Tot het begin van de zomer zijn de mezen druk met de paartijd en gaan ze op zoek naar een partner. Monogaam kun je koolmezen niet echt noemen, maar in het broedseizoen legt een koppeltje wel samen één of twee nestjes waar het stel samen voor zorgt. Per nest kunnen er tot wel vijftien eitjes worden gelegd, maar die komen niet allemaal uit. Gemiddeld zeven à acht stuks komen na twee weken uit. Vader en moeder vliegen vanaf dat moment af en aan om voldoende voedsel voor de jongen te verzamelen. Dit bestaat hoofdzakelijk uit insecten, insectenlarven en rupsen. Door klimaatverandering zijn er steeds vroeger in het jaar insecten te vinden. Dit betekent dat de flexibele koolmees hierin meegaat en de start van het broedseizoen door de jaren heen dus ook steeds iets vroeger begint. 

    Pinda’s zijn een succes bij koolmezen. In een hangend voederhuisje kunnen grotere vogels er niet bij.
    Het hele jaar koolmeesjes voeren
    Dat koolmezen niet schuw zijn, heb je vast al vaak gemerkt. Vooral in het najaar en de winter komen ze in tuinen om het aangeboden voedsel te eten. Dit hebben ze hard nodig om de wintermaanden door te komen. Waar de koolmees in het voorjaar volop eet van larven, rupsen, spinnen en insecten, zijn die in de winter nauwelijks voorhanden. Dan richten koolmeesjes zich op voedsel dat rijk is aan olie, zoals beukennootjes, vet en vruchten in de tuin. Wil je ze een handje helpen als het koud is? Bied ongezouten (slingers) pinda’s, zonnebloempitten of een zadenmix aan op een rustige plek in de tuin, bijvoorbeeld op een voedertafel.

    Koolmezen houden van rupsen, die ze ook voeren aan hun jongen.
    In 2018 en 2019 waren er zorgen ontstaan over de grote sterfte van koolmezen in onze steden. Uit onderzoek bleek toen dat koolmezen – die gek zijn op buxusmotrupsen – niet massaal overlijden door het gif dat wordt gebruikt tegen de buxusmotrups. De verhoogde sterfte komt deels door een voedseltekort, omdat veel insecten doodgaan door vergiftiging. Een andere reden voor de mezensterfte is het gif voor antivlooienmiddelen dat in honden- en kattenharen is blijven zitten. De meesjes gebruiken de haren voor hun nesten en de haartjes dringen door de huid van jonge vogels heen. Lees meer over het onderzoek op de site van de Vogelbescherming.

  • Vogels lokken – 2. de Roodborst 24/03/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen in de omgeving zijn belangrijk.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Deze week het roodborstje

    Het roodborstje is een tamelijk nieuwsgierig vogeltje dat we de hele winter door tegen kunnen komen in onze tuin.

    Met de mooie oranjerode borst en keel is het roodborstje heel herkenbaar. Qua uiterlijk kun je niet zien of je een mannelijk of vrouwelijk roodborstje in de tuin hebt. Het is er bijna altijd één. Alleen in de broedtijd dulden roodborsten elkaars gezelschap. Jonge vogeltjes hebben nog geen rode borst maar een bruinachtige schutkleur. Gelukkig zijn de jongen goed te onderscheiden waardoor er geen territoriale gevechten uitbreken tussen volwassen en jonge dieren. Pas in de loop van hun eerste jaar kleurt de borst oranjerood.

    Hoe zingt een Roodborst?

    Overwinteren of vertrekken
    Iedere individuele roodborst kiest apart wat hij doet als de winter aanbreekt? Sommige besluiten weg te trekken naar het zuiden en andere overwinteren gewoon in Nederland. Per vogel kan dit per jaar verschillen, maar het zijn meestal mannetjes die overwinteren in ons land. Het kan dus zomaar zijn dat je vorige winter vaak een roodborstje in je tuin had, terwijl er dit jaar geen spoor te bekennen is van het beestje. Zij die ervoor kiezen om in Nederland te blijven, doen dat met een reden: in het voorjaar hebben zij de eerste keus voor een perfecte broedplek.

    Het liefst zitten roodborstjes in (stekelige) struikgewassen of een goede laag kruiden, want dan kunnen ze zich goed verschuilen. Ze maken hun nest namelijk op de grond of net erboven, bijvoorbeeld in een boomstronk, een heg, tussen klimplanten of tussen de wortels van een boom. Het ziet er rommelig uit en bestaat uit zachte materialen, zoals bladeren en grassen. Een nestkastje wordt zelden gebruikt door roodborstjes. Van april tot en met juli is het broedtijd waarbij het vrouwtje gemiddeld twee weken op de eieren zit. Een paar heeft twee legsels per seizoen met vijf tot zeven eieren per keer.

    De roodborstjes die ervoor kiezen om in ons land de winter door te brengen, hebben het niet gemakkelijk. Er bestaat een kans dat ze verhongeren, omdat voedsel moeilijk te vinden is. Zijn favoriete kostje van kevers, slakken, bessen en wormen is in het winterseizoen nauwelijks te vinden. Dat is een van de redenen dat roodborsten vaak en dankbaar gebruikmaken van voedsel dat in tuinen wordt aangeboden. Roodborstjes eten het liefst van een vlak oppervlak zoals een voedertafel.

    Je kunt de roodborst een handje helpen met de volgende tips.
    – Laat afgevallen bladeren en takken liggen; daar kruipen misschien nog insecten en spinnen in.
    – Roodborsten eten het liefst van de grond of van een voedertafel.
    – Bied zacht voedsel aan zoals zaden, droge havermout of rozijnen.
    – Ze zijn dol op gedroogde meelwormen. Let wel op dat ook andere vogels als eksters dit een lekker maal vinden.
    – Plant heesters met bessen die ze lekker vinden, zoals kardinaalsmuts of hulst.
    – Als je op vaste tijden voedsel geeft, dan is de kans groot dat je de roodborst vaker te zien krijgt.

  • Vogels lokken – 1. de Winterkoning 22/03/2021

    Bericht van de Groencommissie (zie ook de pagina VOGELS LOKKEN)

    Wie van vogels houdt, ziet ze graag ook in de tuin verschijnen. We lokken ze met voedsel, hangend of staand en op de juiste plek. Het is een leuke uitdaging om je tuin zo uitnodigend mogelijk te maken voor broedende vogels in de tuin.

    Vogels broeden grofweg van 15 maart tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat dit voor elke vogelsoort zo is. De bosuil broedt bijvoorbeeld al in februari, terwijl de koolmees het ruim neemt: tussen april en juli.
    Het bouwen van het nest gaat logischerwijs vooraf aan de broedperiode.
    Veel vogels maken elk jaar een nieuw nest op een andere plek, zoals de ijsvogel, grote bonte specht of spreeuw. Maar er zijn ook vogels die meer honkvast zijn. Zij gebruiken hun rust- en verblijfplaats het hele jaar door of keren er elk jaar naar terug. Dat geldt bijvoorbeeld voor de gierzwaluw en de huismus.

    Je tuin is aantrekkelijker voor vogels als je begroeiing in laagjes hebt. Dat wil zeggen afwisseling van hoge en lage planten en struiken. Ook hogere bomen zijn belangrijk, dus laten we zuinig zijn op de hogere bomen op en om ons complex.
    Verder helpt het als je eetbaar groen in je tuin hebt staan. Denk aan struiken met bessen of bomen met vruchten.
    Vogels zullen ook eerder in je tuin te vinden zijn als ze er nestmateriaal kunnen vinden zoals takjes, pluisjes en blaadjes. Nestjes zullen ze pas maken als er voldoende schuilplekken zijn bijvoorbeeld in doornstruiken of een heg. Wanneer je nestkastjes ophangt let er dan op dat er een rustplek is in de aanvliegroute en hang een nestkast niet in de volle zon.

    Op de site van de Vogelbescherming kun je per postcode opzoeken welke tien vogelsoorten er het meest voorkomen. Voor ons tuinenpark zijn dat de winterkoning, turkse tortel, spreeuw, pimpelmees, merel, koolmees, heggenmus, groenling, gierzwaluw en de boomkruiper.

    Iedere vogel heeft zijn eigen voorkeuren. Daarom zullen we de komende weken
    steeds voor één vogelsoort meer bijzonderheden beschrijven en suggesties geven die kunnen helpen dat ze je tuin uitkiezen om er te broeden.

    Deze week het winterkoninkje

    Het winterkoninkje is een superklein vogeltje (10 cm) een groot en explosief geluid. Dit kleine vogeltje is vooral te herkennen aan zijn opstekende staartje en de bruine tot kaneelbruine kleur.

    Hoe zingt de Winterkoning?

    Het winterkoninkje is een standvogel, wat wil zeggen dat je hem jaarrond in ons land kunt zien. Deze kleine, bruine vogel staat bekend om zijn zang, terwijl je het vogeltje zelf nauwelijks ziet.
    Door zijn gezang weet je dat er een winterkoninkje is, maar je ziet hem niet zo gemakkelijk omdat ze graag beschutte plekken opzoeken. In een plantenrijke border met een aantal struiken kruipen ze er graag onder. De kans op een winterkoning in je tuin is groter in een omgeving met veel struiken en ander groen waar hij zich goed kan verschuilen. Helaas kunnen een lange periode van vorst en veel sneeuw ervoor zorgen dat veel winterkoninkjes de winter niet overleven. In die zin klopt de naam dus niet echt.
    Net als veel andere tuinvogels kan ook dit kleine zangvogeltje ’s winters wel wat hulp gebruiken. Ondanks dat het vooral een insecteneter is zal hij in de winter ook blij zijn met zaden op een beschutte plek.

    Half april gaat het winterkoninkje op zoek naar een partner om eitjes te gaan leggen. Mannetjes gaan druk in de weer en bouwen een aantal kleine bolvormige nestjes met een kleine ingang, waar het vrouwtje er één van uitkiest. De nestjes maken ze van onder andere bladeren, mos en takjes. Eigenlijk alles wat de winterkoninkjes vinden tussen bomen en struiken, is bruikbaar. Ze zijn dus alleen maar blij als je niet geharkt hebt in de tuin. Sterker nog, in een supernette tuin zonder losliggende takjes, bladeren en rommel laat het winterkoninkje zich niet zo snel zien. Is de partner gekozen en is het vrouwtje aan het broeden (circa zes eitjes), dan zoekt de man verder naar een volgende partner voor een van zijn andere bouwwerken. Lukt dit, dan heeft hij het druk, want beide ouders voeren de jongen nog tot ze ongeveer een maand oud zijn.

    In een nestkastje zal een winterkoninkje niet zo snel broeden maar het helpt ze wel. Tijdens koude winternachten zoeken de vogeltjes elkaar op om gezamenlijk te slapen en elkaar warm te houden. Om de winterkoninkjes ‘s winters te helpen, kun je een nestkastje ophangen. Dit gebruiken ze zelden om te broeden – de mannetjes doen immers hun uiterste best om nestjes te bouwen.

    Op of laag bij de grond, dat is de plek waar het winterkoninkje het liefst voedsel zoekt. Daarom is het slim om ook altijd voer op de grond en onder struiken en bomen te strooien, als je wilt dat winterkoninkjes er ook van eten. Net als veel vogels hebben ze een uitgebreid menu. In het seizoen eten ze graag rupsen, spinnen, larven en kleine insecten. Is eten schaarser, dan zijn zaden ook geschikt. Bovendien eten ze gemakkelijk uit schorsen, waar ze met hun kleine snavel eiwitrijke hapjes zoals duizendpoten uit kunnen vissen.

  • Tuinvogeltelling dit weekend! 29/01/2021
    Klik op het plaatje voor meer informatie en de top 5 tot dusver

    Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

    1. Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in je tuin. Vliegen de vogels alleen maar over de tuin? Die tellen niet mee.
    2. Noteer alle waarnemingen van een soort. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft je door: 5 koolmezen.*
    3. Je telling geef je op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat daar klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.

    * Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na het half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.

  • Vroege lentebode 24/01/2021

    Bericht van Veronica Hekking

    De eerste bloeiende Primula in het Leeuwenbergh bos kondigde zich dit jaar aan op 2 januari (zie foto). Het is de gulden sleutelbloem. Deze warm geel bloeiende Primula kwam dit jaar wel heel vroeg in knop. Eigenlijk staat deze sleutelbloem te boek als een voorjaarsbloem, de Latijnse naam zegt dat al, Primula veris of lenteprimula. En inderdaad bloeide de sleutelbloem tot voor kort pas later in het jaar, rond maart.

    Op deze foto zijn de oranje vlekjes in de bloemkelk niet te zien evenmin als de haartjes  op de steel. Al meerdere sleutelbloemen vrolijken op dit moment in het bos de grijze regenachtige dagen op. De gulden sleutelbloem is inheems en komt in het wild voor in weides en bosranden, maar ze zijn in ons land zeldzaam geworden. Een goede reden om ze in het bos aan te planten. Ook de sneeuwklokjes steken hun smalle blaadjes al boven het klimop en de dikke bladlaag op. In de loop van het voorjaar is de Primula op veel landgoederen weer te bewonderen samen met andere stinzenplanten zoals eerst sneeuwklokjes, vervolgens  bosanemonen, dan hyacintjes, en tenslotte dichtersnarcissen

    Meer weten?

    Een mooi voorbeeld van zo’n landgoed is Kasteel Hackfort bij het Gelderse Vorden. Meer over de rijke flora, de aanleg en het onderhoud van dit landschapspark is te lezen in het artikel van tuinarchitecte Trudi Woerdeman die het park restaureerde en verrijkte met talloze bolletjes en andere stinzenplanten. Het artikel werd gepubliceerd in het lentenummer 2017 van het tijdschrift Onze Eigen Tuin.

    Primula veris in bloei 2 januari 2021

  • Recept van Carrie’s Koek 03/12/2020

    Bericht van Carrie Keij

    De deelnemers aan de vrijwillige werkbeurt van afgelopen zaterdag waren erg te spreken over mijn koek bij Petra’s koffie. Hierbij het beloofde recept.

    ingrediënten
    150 gr volkorenmeel ( of half volkorenmeel/half bloem)
    150 gr havermoutvlokken
    125 gr bruine basterdsuiker ( licht of donker)
    150 gr boter
    100 gr gemengde noten
    50 à 70 gr rozijnen (of gedroogde abrikoos, dadels of een mix)
    2 eieren
    1/2 zakje vanillesuiker
    beetje zout

    bereiding
    – oven voorverwarmen op ca. 175 graden 
    – boter in een kom laten smelten ( kom in heet water zetten)
    – boterkoek- of springvorm ( 23 cm doorsnede) invetten en 
    bestrooien met paneermeel of bloem
    – ingrediënten afwegen en toevoegen aan de gesmolten boter( op het laatst de losgeklopte eieren)
    – goed mengen; baktijd ongeveer 30 minuten. 

    Deze koek is ook geschikt als ontbijt of voor onderweg, als je een dag gaat fietsen of wandelen. 

  • In memoriam Cor van Paassen 06/11/2020

    Op 29 oktober jl. is een oud-lid, maar een bijzonder tuinlid van onze vereniging, Cor van Paassen, overleden. Hij is 83 jaar geworden. Af en toe bracht hij nog een bezoek aan de kantine om met zijn vertrouwde groepje van tuinleden koffie te drinken.

    Het bericht van zijn overlijden heeft ons getroffen want Cor van Paassen is van veel betekenis geweest voor de vereniging. Hij was de laatste voorzitter van de ATV Tedingerhof, een overkoepelende tuinvereniging waarvan Leeuwenbergh destijds een afdeling vormde, evenals de toenmalige afdelingen Arentsburgh, Essesteyn en de Groene Zoom.  Onder zijn leiding werd in de jaren 2012-‘13 begonnen deze overkoepelende vereniging te ontbinden en werden de afdelingen omgevormd tot zelfstandige verenigingen. Dat was een ingewikkeld proces, waarbij Cor zich tot het uiterste heeft ingezet om dat in goede banen te leiden. Op één punt ging dat bij onze vereniging mis, namelijk met de bijschrijving van het Recht van Opstal. Dat is het recht van de vereniging om op het terrein dat wij huren tuinhuisjes te mogen plaatsen. Door problemen bij de notaris en het kadaster kwam dat recht verkeerd in de registers te staan wat fricties opleverde met instanties als de belastingdienst, het waterschap etc. Cor is jaren in de weer geweest om deze kwestie voor ons te helpen oplossen. Dat deed hij ook toen hij herstellende was van een attaque en het hem moeite koste om weer overeind te krabbelen.

    Hoewel hij in de techniek was opgeleid, liet Cor zich graag voorstaan op zijn kennis van bestuur en recht. Daardoor had op ons complex  de uitstraling van een wijze staatsman. Leden vroegen Cor om steun als er een probleem was met het bestuur. Typerend voor Cor was zijn gevoel van loyaliteit. In de kwestie van het Recht van Opstal was er ergens in het proces een fout begaan bij het notariskantoor, maar Cor wilde daar nooit een kwaad woord over horen. Die loyaliteit betrof ook een groep van oudere leden van onze vereniging. Dat bracht hem soms in een klempositie omdat met de verzelfstandiging van de afdeling Leeuwenbergh er een nieuwe koers gevonden moest worden. Hij probeerde dan met uitgebreide notities te bemiddelen tussen de wensen van deze leden en het bestuur dat een vernieuwing van de vereniging voorstond.  

    Ook bij de andere tuinverenigingen stond Cor in hoog aanzien en werd hij zeer gewaardeerd. Hij kreeg erelidmaatschappen en er is bij de Tuinvereniging Beetslaan zelfs een pad naar hem genoemd vanwege zijn bemoeienis om voor deze tuinvereniging bij de gemeente een nieuwe vestiging te vinden. En juist op Leeuwenbergh waar hij zijn tuin had, bleven deze huldeblijken uit. Of hij zich daardoor tekort gedaan heeft gevoeld, liet hij nooit blijken. Cor bleef altijd aimabel, belangstellend en hoffelijk. Samen met oud-lid en oud-voorzitter Ronald Vols heeft Cor in de bestuurskamer van de vereniging  jarenlang gewerkt aan de ordening van het archief van de opgeheven ATV Tedingerhof.

    Een  markante persoonlijkheid die veel heeft betekent voor de volkstuinen in Den Haag en Voorburg is van ons heen gegaan. Dat voelt als een leegte. Wij wensen zijn familie sterkte toe.

    Hans Nijeboer,
    secretaris bestuur 2012-2017

  • Over de bosstrook en de kap 29/10/2020

    Bericht van de bosgroep

    Woensdag 30 september was BoomOntzorger Robert van Stuyvenberg ’s morgens om acht uur al aan het werk op de Elzenlaan. Later op die dag gevolgd door de nieuw aangeschafte ‘kraaningevoerde houtversnipperaar’. Deze alleskunner werd vanuit de Betuwe per tractor over de provinciale weg naar Den Haag vervoerd.

    In tweeëneenhalvedag werden 18 wilgen, een berk en twee essen gekapt. Drie andere bomen werden op grond van de Natuurwetgeving niet gekapt maar teruggezet tot net boven het gesignaleerde spechtenhol. De stadsecoloog had die tijdens een controlebezoek aan Leeuwenbergh in de drie bomen waargenomen.

    Deze kap-actie is ingrijpend maar hoort om diverse redenen tot noodzakelijk bosonderhoud. Het bos bestaat voor een groot gedeelte uit wilgen, een boomsoort die snel groeiend het licht zoekt, zacht hout heeft en daardoor na dertig tot veertig jaar bij storm veel takken gaat verliezen. Door die snelle groei gaan wilgen elkaar maar ook andere bomen in de weg zitten. Dat was ook aan de hand in de bosstrook. Eerder was het bos bezocht door experts van de Haagse Bomenstichting, en de AVN  Den Haag (Algemene Vereniging voor Natuurbescherming) die vrijwel eensgezind waren over de vraag welke bomen voor kap in aanmerking moesten komen.

    De kap heeft er voor gezorgd dat er meer licht komt in het bos waarvan nieuwe aanplant zoals de wilde appel en inheemse bosrozen zullen profiteren.

    De laatste wilg werd vanaf de Westvlietweg geveld met een zogenaamde verreiker, een spectaculair gezicht. (foto Flip Bool). Het hout van de enorme wilgenstammen is opgehaald en krijgt een nieuw bestaan in de vorm van spaanplaat (foto Marjolijn Lambooij). Het essen- en berkenhout gaat naar Dorrepaal en wordt verkocht als haardhout, het zachte wilgenhout is daarvoor niet geschikt. Een enorme berg houtsnippers die aanvankelijk nog even lag te broeien en te dampen, is een stille getuige evenals de frisse snipperpaadjes in menige tuin.

    Nu is het een kwestie van opruimen. Verspreid door het bossen liggen hoge stapels takken, kris kras door elkaar. Alle zijtakken worden verwijderd om de hoofdtakken geschikt te maken voor het bouwen van nieuwe takkenrillen.

  • Staf der Heilige Hoogte 02/08/2020

    Gistermiddag – voorafgaand aan een serie tuincontroles – overhandigde Henk van Bouwhorst een staf aan de voorzitter van de Groencommissie, Hans Nijeboer.

    De staf werd door Henk gemaakt van oude hockeysticks die hij in de kringloopwinkel vond. Hij heeft hem de Staf der Heilige Hoogte gedoopt.

    De Staf der Heilige Hoogte is een onmisbaar instrument bij het controleren van de hoogte van hagen en hekken.

    Op de achtergrond het stapelstenen project, waaraan Henk en Hans samen met een aantal andere tuinleden hard werken. De eerste planten zijn inmiddels gepoot.

  • Wie heeft plantjes voor tussen de STAPELSTENEN 16/07/2020

    Beste tuinleden,

    Hierbij een mededeling en een oproep van het bouwteam ‘Stapelstenen’ (project op de voormalige Jeu de Boulesbaan).

    De bouwsels zijn bijna klaar, twee bakken met een rand van gestapelde en gemetselde tegels waarop je kunt zitten. Al het materiaal dat door de leden is aangeleverd, kon tot de laatste steen worden gebruikt. Aan het bouwen (en puzzelen) werkten mee: Carrie en Hans Key, Willemien Alberts, Henk van Bouwhorst, Hans Zuidema en Hans Nijeboer.

    Inmiddels melden zich weer tuinleden aan die graag af willen van het teveel aan stenen, tegels e.d. in hun tuin. Daarom gaan we door met de inzameling van stenen. Deze kunnen neergelegd worden naast de compostplaats. Daarbij het verzoek om de stenen geordend neer te leggen, dus soort bij soort (grindtegels, gewone tegels, betonrichels, stenen et.).

    Wanneer er voldoende materiaal is, kunnen we over enige tijd verder gaan met bouwen, zoals smalle bloembakken langs de betonrichel in het midden de parkeerplaats.

    We hebben ook een oproep: misschien heeft u in uw tuin planten over die goed zouden passen in de twee plantenbakken.

    Op ons verlanglijstje staan:

    – Vetkruid, sedum reflexum, geel
    – Vetkruid, sedum spurium, roze
    – Penningkruid, lysimacha nummularia, geel
    – Steenbreekvaren, asplenium trichomanes
    – Klokjesbloem, campanula, blauw/wit/paars
    – Spoorbloem, centrhants ruber, steenrood
    – Wolfsmelk, euphorbia cyparissias, geel/groen
    – Zonneroosje, helantthemum, oranje/roze
    – Randjesbloem. Type arabis rosabello of caucasia, roze/wit
    – Muurleeuwenbek, cymbalaria muralis, paars

    Laat even weten wat u over heeft van dit type bodembedekkers/rotstuinplanten via ‘werkbeurt.leeuwenbergh@gmail.com’. We nemen dan graag contact op.

    Alvast hartelijk dank voor de moeite.

    Wij hopen dat bij de komende maandborrel op zaterdag 25 juli het stapelstenenproject in ‘gebruik’ genomen kan worden.

    Namens het bouwteam,
    Hans Nijeboer

  • Van windveer tot insectenhotel 03/05/2020

    Bericht van Henk van Bouwhorst (tuin 69)
    tekst Henk van Bouwhorst – foto’s Henk van Hoorn

    Ons tuinhuisje was bijna helemaal klaar op het vervangen van de windveren na….

    Nu kan je via internet makkelijk van die kunststoffen ‘dingen’ bestellen, maar die zijn niet zo mooi als de traditionele houten waarbij je een klein overstekje kan maken, en pietluttig als ik ben moesten ze van hout en natuurlijk van goede kwaliteit zijn. Nu is het niet zo moeilijk om even naar de Gamma of Hornbach te rijden om daar ‘Okoume’ hechthouten platen te kopen, maar die hebben niet de goede kwaliteit. Die platen hebben veelal een A- en een B-kant waarvan je de A-kant redelijk kan afwerken, maar de B-kant is echt niet netjes te krijgen. 

    Dan maar naar Jongeneel… Maar met mijn gedachten om niet alleen de windveren van het huisje te vervangen maar ook van hetzelfde materiaal een insectenhotel te maken – waarvoor in totaal zo’n 20 stroken met een breedte van minimaal 30 cm benodigd zijn – werd dat wel een beetje (te) kostbaar.

    Maandenlang heb ik het internet afgezocht om voor een redelijk bedrag de nodige hoeveelheid hout te kopen. Tot het moment dat ik in februari een ‘partijtje’ Okoume 18 mm multiplex van goede kwaliteit, breedte en tegen een redelijke prijs tegenkwam. We moesten er wel voor naar Opmeer (NH) rijden, maar het was zeker de moeite waard. Vanaf een heftruck werd het ‘handeltje’ in onze Mini ingeschoven waarna het geheel goed vastgesjord en met open achterklep op een droge maar koude winterdag naar onze tuin is gereden. Daar heeft het handeltje hout in ons tuinhuisje geduldig het mooie weer heeft afgewacht om verwerkt te worden tot windveer en insectenhotel.

    De windveren zijn kopieën van de bestaande geworden, maar het hotel is een geheel eigen bedenksel dat wat grootte betreft de helft is geworden van de maatvoering van de 2,50 meter lange panelen, en dat is wel wat ruimer van opzet dan dat ik oorspronkelijk in gedachte had. 

    En waarom een insecten hotel? Nou, die beestjes moeten toch ook ergens wonen, en voor wat ze voor onze tuinen en natuur betekenen mag dat van ons best een luxe onderkomen zijn. Maar natuurlijk is het ook heel leuk om je fantasie er op los te laten, maar het maken ervan was uiteindelijk wel weer een hele uitdaging.

    We wilden het hotel niet helemaal voor ons zelf in eigen tuin hebben staan, daarom is het nu functioneel aan twee bijna gelijke zijden waar je vanaf de parkeerplaats en vanuit onze tuin het ‘eigen’ werk van de insecten hopelijk kan volgen. 

    Het geheel is nu bijna klaar, er komt nog een sedumdak op, diverse ruimten zijn al ingericht met natuurlijke materialen zoals dennenappels, twijgen, hooi en ander ons inziens geschikt nestcomfort materiaal. 

    In de (doorzon) ruimten zijn ongeveer 30 cm. lange kwalitatief goede houtblokken aangebracht waar gaten van 2 t/m 9 mm. in worden geboord zodat deze als broedkamers voor bijen en andere hiervoor voorkeur hebbende insecten kunnen worden gebruikt. In de nog niet opgevulde halve ruimten onderin (lengte 13 cm.) kunnen gebundelde bamboestokjes of riet van diverse dikten worden gelegd. 

    Er zijn meerdere met sleuven of gaten uitgevoerde deurtjes die toegang verschaffen tot ‘gestoffeerde en gemeubileerde’ ruimten, welk insect uiteindelijk waarvoor kiest laten we maar aan het natuurlijk gedrag van het beestje zelf over.

    Els en ik hopen met dit ‘bouwwerk’ een bijdrage te leveren aan een beter insectenleven op de tuin en dat allen hoe dan ook daarvan kan meegenieten.

    Uiteraard zijn tips voor de inrichting en beheer van het hotel van harte welkom.

    En heeft u nog wat (zacht) nestmateriaal beschikbaar, dan kunt u dat deponeren in de ‘opslagruimte’ (linker bovendeurtje met schuifje).

  • Rondje Leeuwenbergh 19/04/2020

    Ik kwam gisteren op ons tuinenpark Peter van Leeuwen (tuin 85) tegen met zijn fotocamera. Hij ging een rondje maken over het park en stuurde me naloop deze prachtige foto’s.

    Op 8 april maakte Peter een schitterende foto van de supermaan. Aan de rechterrand kun je kraters zien.

  • Vogelzang 23/03/2020

    André Heine (tuin 40) deed het voorstel onderstaand filmpje op onze website te plaatsen.
    Een opwekkend geluid in deze zorgelijke tijd.

  • Sluiting kantine en opschorten werkbeurten 13/03/2020

    We hebben besloten om voor de komende twee weken (t/m 31 maart) de werkbeurten op te schorten en de kantine te sluiten. Dit in verband met het coronavirus. Het was een lastige afweging, maar gezien de lopende ontwikkelingen rond het virus en de hoge leeftijd van een deel van onze tuinleden hebben we hier toch maar toe besloten. Het zekere voor het onzekere.

    De tuin blijft verder wel open dus jullie kunnen gewoon naar jullie tuin. Ook de toilet blijft bereikbaar en wordt schoongemaakt.

    Let verder op de berichtgeving en handel overeenkomst de adviezen van RIVM:

    • Was je handen regelmatig
    • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
    • Gebruik papieren zakdoekjes
    • Geen handen schudden
    • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

    Mochten er vragen zijn kun je mij bellen: 06-19567696

    Namens het bestuur,

    Frank Bus

  • Watervoorziening is afgesloten: TIPS 23/11/2019
    91568653

    Zoals gebruikelijk is voor de komende winterperiode de watervoorziening op ons tuinenpark weer afgesloten. Dat geldt zowel voor het drinkwater als voor het sproeiwater. De kraan is donderdag jl. dicht gegaan



    Belangrijk:
    ✔︎ Laat de waterleiding in je huisje leeglopen, zodat hij niet kan bevriezen.
    ✔︎ Verwijder de waterverdelers aan de sproeiwaterkranen zodat die ook niet kapot kunnen vriezen.
    ✔︎ Laat het water uit je tuinslangen lopen en berg ze op.

  • Tip van Loesje 😉 09/11/2019

  • Beter een goede buur…… 29/09/2019

    Bericht van het Bestuur

    Voor het eerst hebben we dit jaar als Tuinvereniging mee gedaan aan Burendag: een goede aanleiding om de contacten met onze omgeving te verstevigen. Het werd een groot succes!

    Samen met onze buren van Dorrepaal en met bewoners van de wijk Leeuwenbergh is gewerkt aan het verfraaien van de groenstrook waar we allen aan grenzen. We hebben ons geconcentreerd op het gebied aan weerszijden van het bruggetje tussen ons tuinenpark en buitengoed Dorrepaal, en verder op de groenstrook waar vooral onze buren van de Populierenlaan op uit kijken.

    Op woensdag was de eerste activiteit: het kopen van de plantjes. Willemien ging met Han en Wienand van Dorrepaal naar de kwekerij om een diversiteit aan bosachtige en schaduwminnende plantjes uit te zoeken. Dit konden we bekostigen met een subsidie van het Oranjefonds. Er was genoeg budget om naast vaste plantjes ook zakken bolletjes mee te nemen , zodat het straks in het voorjaar een fleurige boel kan worden.

    De cliënten van Dorrepaal hadden eerder al een strook grond langs de sloot klaar gemaakt om de plantjes te kunnen poten. Daar is op vrijdag mee gestart omdat de bezetting op zaterdag bij Dorrepaal niet toereikend zou zijn. Clovis, Pieter en Math hebben onder leiding van Twan en met hulp van Anita en Willemien de voorbereide strook voorzien van plantjes en bolletjes.

    Op zaterdag hebben we de rest van de plantjes en bolletjes in de grond gezet aan de volkstuin-kant van de sloot. Als start werden we zaterdag door Dorrepaal getrakteerd op koffie met zelf gebakken appeltaart.  Ook uit de wijk kwam hulp bij het planten. Rob Trouwborst had zelfs zijn lieslaarzen aangetrokken zodat hij vanuit de sloot gemakkelijker kon werken op de oever.

    Ondanks te waterige voorspellingen liet de zon zich ook af en toe zien. Toen we klaar waren speelde er een prachtig zonnetje op de net beplante stukjes.

    De dag is afgesloten met een wel heel bijzondere maaltijd die geheel was verzorgd door Chef Michiel Boot van tuin 72 daarbij geassisteerd door Joost en Caroline van tuin 1. Ook Rosalie de dochter van Joost en Caroline heeft geweldig geholpen. Het werd een bijzonder geanimeerde avond met een zeer smakelijke maaltijd. Zoiets was nog niet eerder vertoond op de tuin. 

    Dank je wel Michiel, Caroline en Joost, alledrie nog maar kort op hun tuin; wat een geweldige binnenkomer was dit!

  • Internationale koormuziek 21/09/2019

    Tip van Gerard van der Meulen (tuin 9) over Die Haghe Sangers, het koor waarin hij zingt.

    Op zondag 27 oktober geeft zijn koor, samen met de Rotte’s Mannenkoor een concert met Internationale Koorklanken.

    Informatie over het bestellen van kaarten via Gerard van der Meulen: 06-10774206

  • André in Azië 02/08/2019

    In Atelier BW5 aan het Zwartepad 5 in Voorburg wordt vanaf zondag 28 juli de foto-expositie “Lost in Asia” met foto’s van André Heine (tuin 40) gehouden.

    De foto’s van André laten een Azië zien dat er nu niet meer is. De expositie bevat foto’s uit China, Cambodja, Burma Vietnam en Indonesië (Papoea). André Heine begon meer dan 30 jaar geleden te reizen door Azië met zijn camera. De avontuurlijke reizen brachten hem op plekken waar wellicht nog een halve eeuw daarvoor alleen maar ontdekkingsreizigers kwamen. Anno 2019 zijn dat plekken die ten prooi zijn gevallen aan massatoerisme.

    Naast sfeervolle landschappen zijn er ook portretten te zien uit een wereld die uiterst zeldzaam is geworden qua kleding. Misschien is dit nu nog wel te zien als toeristische attractie, maar niet meer als de normale kleding die mensen eeuwenlang hebben gedragen.

    Hieronder een link naar een paar minuten durende videoreportage van de opening van de expositie op Midvliet TV.

  • Doe je mee met de Vlindertelling? 08/07/2019

    7ad8a25c-6f69-4473-98bf-3ab1040d223a.jpg&h=300&w=300&v=1524140570Het gaat slecht met onze vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin (op ons tuinenpark).

    De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders gebruikmaken van bloemen in de tuinen van ons land. Ze roept iedereen met een tuin op tussen 6 en 28 juli mee te tellen.

    Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlindermee.nl

    De Vlinderstichting heeft een vlinderherkenningskaart laten maken. Deze kaart kun je downloaden door op de afbeelding van de kaart hieronder te klikken.

    Vlinderherkenningskaartjpg

     

  • Nu is de Elzenlaan officieel een 30 km zone 27/06/2019

    Na de aanleg van de drempels twee weken geleden, zijn vandaag de bijbehorende verkeersborden geplaatst.

  • Tuinlid zet zich in voor minder zwerfafval 18/06/2019
    Bericht van Omroep West
    Meer dan tweehonderd vrijwilligers hebben de afgelopen zes weken gewerkt aan Jojo: een ‘bultrugwalvis’ bestaande uit tienduizend plastic flesjes. Jojo is ontworpen door Caroline Dijkman (tuin 82) van TrashUre Hunt. ‘Wij proberen op een ludieke manier zwerfafval onder de aandacht te brengen.’

    Vrijdag 7 juni werd Jojo groots onthuld in Muzee Scheveningen. JoJo maakt onderdeel uit van de tentoonstelling S.O.S. (Save Our Seas), waar onder andere wordt gekeken naar zeevervuiling door plastic. En daar mag Jojo niet ontbreken.

    ‘Wij hebben zes weken gebouwd aan Jojo’, legt Caroline Dijkman uit Rijswijk uit. ‘Daarvoor zijn alleen plastic flessen gebruikt waar geen statiegeld op zit. Het kunstwerk is ook gebaseerd op de discussie over het ontbreken van statiegeld op plastic flesjes.

  • Vergeet-mij-niet: Open Tuinen Dag 10 juni 04/06/2019

    IMG_6235

    Op 10 juni is onze open tuinen dag, tegelijk met de kastelendag van Dorrepaal. De gasten van Dorrepaal mogen gebruik maken van ons parkeerterrein tussen 10.00 en 16.00 uur

    Doe je ook mee met de open tuinen dag en stel je je tuin open voor bezoekers van 14.00 tot 16.00 uur? Meld je aan: persoonlijk bij Daniëlle van Leeuwen (tuin 31) of stuur een mailbericht naar tuinverenigingleeuwenbergh@gmail.com

    De kantine is die middag open van 14:00 tot ca 18:00 uur.

  • Open Tuinen in “De Groene Schenk” met Kunst ter Plekke 31/05/2019

    Tip van Carrie Key: een kunstexpositie in het tuinenpark De Groene Schenk aan het IJsclubpad in Den Haag

     

    Uitnodiging Open Tuin met Kunst ter Plekke

    U bent van harte uitgenodigd om de tuinen van de Groene Schenk en de werken van de kunstenaars te komen bezichtigen. Vanaf 8 juni t/m 30 juni zijn we er elk weekend in juni van 12 tot 17 uur.
    Een voorproefje van de kunst dit jaar kunt u alvast bekijken op www.kunstterplekke.nl.

    Graag tot ziens.

  • De Elzenlaan wordt 30 km zone! 31/05/2019

    Bericht van het bestuur: het wordt eerst iets slechter voordat het veel beter wordt!

    De Elzenlaan wordt een 30 km zone. Het bestuur heeft zich daarvoor ingezet bij de Gemeente Den Haag de afgelopen maanden. Het was een gezamenlijke actie met de Golfclub, de tennisvereniging en de wijk Park Leeuwenbergh.

    In de week na Pinksteren van woensdag 12 juni tot en met vrijdag 14 juni zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd. Er wordt dan een aantal verkeersdrempels aangebracht in verband met het instellen van de 30 km zone. De Elzenlaan zal dan afgesloten zijn. Op die dagen is de tuin wel te bereiken via de wijk Leeuwenbergh en dan kunt u parkeren op het terrein aan de Lindelaan.
    In de Lindelaan komt ook een verkeersdrempel, maar het parkeerterrein is naar verwachting vanuit de wijk wel toegankelijk.

    We hopen dat het daarna rustiger zal worden langs de Elzenlaan.

    IMG_5684 (1)

     

  • Tip van Tinus over bestrijding buxus-mot 02/05/2019

    buxus-mot-550-resized

    Tinus Dieke stuurde bijgaande link over de buxus-rups/mot en de natuurvriendelijke bestrijding ervan.
    https://www.slimhuishouden.nl/buxusrupsen-bestrijden-zo-doe-je-dat/

     

  • << Zaterdag in het park >> 17/03/2019

    Logo_NLDOET

    Onder het motto NL DOET werd zaterdag 16 maart hard gewerkt in de groenstrook. Anna van Stuijvenberg meldde na afloop dat “alle bomen en struiken zijn geplant en dat het nu aan de natuur is en hier en daar water geven natuurlijk, zodat alles aanslaat en goed door groeit.”

    Hans Zuidema ging aan de gang om een begin te maken met het verkoopklaar maken van de tuin van een ernstig ziek tuinlid (helaas geen foto’s).

    In de kantine werden de hele ochtend kranten aan repen gescheurd. Daarvan gaat Caroline Dijkman papier-maché maken voor grote halve bolvormige schalen. Na een een schilderbeurt zullen de schalen in de kantine dienst gaan doen als lampekappen.

    Om 14.00 begon de heel goed bezochte jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van onze Tuinvereniging. Plannen en begroting voor dit jaar werden met applaus goedgekeurd.

    Bob Schneijderberg en Daniëlle van Leeuwen werden herkozen als bestuurslid. De voorzitter stond stil bij het vertrek van Ingrid van Leeuwen als penningmeester. Ingrid kreeg een lang applaus voor het vele en goede werk dat zij vele jaren voor de vereniging heeft gedaan. De vergadering koos Hans Zuidema als onze nieuwe penningmeester.

     

    Aan het slot van de vergadering nodigde de voorzitter de tuinleden met de langste staat van dienst, Henny Touwen, Jan van den Burg en Rietje Scheffers, uit om te helpen die nieuwe vlag van de verenging te hijsen. Rietje was helaas verhinderd.

     

     

    De titel van dit bericht is geïnspireerd op de grootste hit van de Amerikaanse popgroep Chicago, <<Saterday in the Park>> (1973). Fans van de groep bekijken dit nummer hier

     

  • Beperk je snelheid op de Elzenlaan 14/02/2019

    Paddentrek-folder

    Als je vrijwillgiger wilt worden kun je je nog aanmelden bij Paul Daeleman, coördinator Paddentrek, Park Leeuwenbergh. E-mail: paul@daeleman.eu

  • Wie heeft Jackson gezien? 07/02/2019

    JacksonEen buurtgenote van onze tuinvereniging is sinds eind december op zoek naar haar kat Jackson. Zij is kort geleden van Rotterdam verhuisd naar de Vrijburgstraat in Voorburg. Het bestuur kreeg een e-mail met de vraag of de kat door iemand op ons tuinenpark is gesignaleerd.

    Mocht je de kat hebben gezien wil je dan contact opnemen met: Simone ten Haaf, 06-14 59 21 39,  tenhaaf@mevrouwdeadvocaat.nl

     

    Zie ook:
    https://www.ad.nl/rotterdam/wie-heeft-advokat-jackson-gezien-rotterdamse-advocaat-is-naarstig-op-zoek-naar-kat-met-wit-befje~afd2d585/

  • Kom je de wilgen knotten aanstaande zaterdag? 20/01/2019

    IMG_0424Bericht van de groencommissie

    Aanstaande zaterdag 26 januari is de jaarlijkse wilgen-knot-dag op ons tuinenpark! (10:00 tot ca. 13:00 uur)
     
    Dit is een vrijwillige werkbeurt voor tuinleden en partners!
     
    Onder leiding van Jan van de Burg zullen de wilgen langs de middensloot geknot worden. Daarna genieten we na onder het genot van overheerlijke erwtensoep.
     
    Kom je ook helpen?
     
    Namens de groencommissie
    Karin Küppers

    Klik voor het beeldverslag van het knotten vorig jaar

  • Kantine 2.0 in 2019 19/01/2019

    Vandaag, zaterdag 19 januari, was de kantine na de “winterstop” weer open op zaterdagochtend.

    Onze zwarte stoelen ondergaan een gedaanteverwisseling naar verschillende kleuren groen. Het ziet er mooi en fris uit. Nog niet helemaal gedekt, maar dat is een kwestie van tijd. Hieronder een impressie van hoe tuinleden de stoelen hun nieuwe kleur geven.

    Maar voordat je daarnaar kijkt, graag je aandacht voor het volgende: doe svp. de verlichting uit op de WC’s als je die verlaat. Regelmatig branden de lampen daar zonder dat er iemand is. Niet goed voor het klimaat en ook niet goed voor de kas van onze vereniging.

  • Opfrissen kantine 10/01/2019

    Bericht van Marianne Servais

    Aan de beurt zijn de kantinestoelen. We gaan ze schilderen in een paar kleuren groen, zodat ze er weer fris uitzien. We hebben jullie hulp hard nodig. Alle schilderspullen zijn aanwezig. Kom naar de kantine op 13 januari vanaf 13.00 uur.

    Marianne Servais
    Tuin 45

  • Help je mee de padden over de weg te zetten? 08/01/2019

    Ons tuinenpark is een prima leefomgeving voor padden, kikkers en salamanders. Jaarlijks in het vroege voorjaar zoeken ze echter de sloten op om zich voort te planten. Vanaf ons tuinenpark steken deze beestjes jaarlijks de Elzenlaan over naar de sloot langs de schapenwei.

    Elk jaar is een groep vrijwilligers in februari-maart-april op de Elzenlaan actief om de padden, kikkers en salamanders veilig over te laten steken. Ook vanuit ons tuinenpark melden zich jaarlijks vrijwilligers aan.

    Doe je mee?

    Je kunt je aanmelden via deze link. Daar geef je je naam en contactgegevens op en de (vaste) avonden waarop je beschikbaar bent. Ook moet je een locatie opgeven. Voor de Elzenlaan kies je voor de locatie Leeuwenbergh.

    De paddentrek begint meestal eind februari. Als het weer zachter is, kan de trek ook al eerder beginnen.

    Er wordt geprobeerd de roosters per locatie zo vroeg mogelijk klaar te hebben zodat iedereen ingeschakeld kan worden als de dieren eerder ontwaken.
    Gemiddeld duurt de trek per locatie zo’n zes tot maximaal acht weken. Medio april is het meestal afgelopen.

    Als de paddentrek op de Elzenlaan van start gaat, ontvang je bericht van de locatiecoördinator.

    Op 12 februari is er een informatie-avond voor de vrijwilligers die dit voor het eerst gaan doen. De avond vindt plaats aan de Regulusweg 11 (de Binckhorst) en begint om 19.00 uur.

  • Komt allen! 14/12/2018

    Kerstfair bij Dorrepaal. Open vandaag tot 20:00. Gratis parkeren bij Tuinvereniging Leeuwenbergh 😉

  • Werkzaamheden aan de Oude Tolbrug 07/12/2018

    Tussen 17 december en 6 maart wordt er onderhoud gepleegd aan de Oude Tolbrug. Dat kan hinder betekenen voor onze tuinleden:

    • Op 19 december zal de brug vaak openen en sluiten en op die dag is de brug tussen 10:00 en 11:00 afgesloten voor alle verkeer.
    • Van 12 januari tot en met 20 januari kan de brug alleen lopend of met de fiets aan de hand overgestoken worden.
    • Van 9 tot 24 februari  en van 5 tot 6 maart is de brug ‘s nachts gestremd voor het autoverkeer. Fietsers en voetgangers zullen mogelijk lang moeten wachten.
    • Op enkele nog bekend te maken dagen (op borden bij de brug) zal de brug de gehele dag niet toegankelijk zijn.

    Op 18 december is er een inloopavond  in wijkcentrum Agora, Fonteynenburglaan 11, Voorburg (19:00-20:30). De provincie, aannemer en ingenieursbureau zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden.

    Klik hier voor de brief van de provincie hioerover.

  • Nieuws over de Groenstrook! 23/11/2018

    Bericht van Anna Stuijvenberg

    Sinds begin dit jaar wordt de groenstrook opnieuw ingericht. Doel is om de biotoop gevarieerder en aantrekkelijker te maken.

    Ook deze winter komen er een aantal boompjes bij, in vergelijking met het grote project van vorig jaar valt dit wel in het niet, maar daarom niet minder belangrijk om het levendige vogelbos te creëren met een grote diversiteit aan bosleven.

    De boomsoorten: fladderiep, zomereik en winterlinde zijn bedoeld om een ecologische balans te krijgen voor de berken die weg zijn. Niet in hoogte, want deze soorten zijn erg goed te knotten en verhogen de ecologische waarde van de beplanting. Deze soorten zijn vooral een vervanging voor de vogels om te nestelen en insecten die op de stam leven en de soorten vogels die daar weer van leven.

    Dat is een geheel andere groep dan de insecten die op de bloemen afkomen en de vogels die de besjes eten. Zoals de struiken die vorig jaar gepoot werden, kardinaalsmuts, gelderse roos, wilde liguster, hazelaar. Deze zijn vooral de vervanging voor de laurierkers, een echte woekeraar en om voor diversiteit te zorgen in de alleen heerschappij van de rode kornoelje.

    Van de zomer zijn 4 bomen (6 meter hoog) dood gegaan, die waren al aan het eind van hun kunnen en de droogte was de genadeslag. Daar zijn er nu twee van opgeruimd, ook de laurier is weer flink uitgedijd. Afgelopen weken heb ik met meerdere mensen door de groenstrook gelopen en gekeken waar er ruimte is of gemaakt kan worden en daaruit blijkt dat er plek is voor: 5 zomereiken, 4 winterlindes en 3 fladderiepen. Deze boompjes zijn uitermate geschikt om te knotten, dit kan op het moment dat ze goed zijn aangeslagen.

    Goed nieuws is dat het plantmateriaal net een aantal jaren ouder dan bosplantsoen, 10-12 cm omtrek ook zonder wortelkluit te verkrijgen is. Deze aanplant slaat veel makkelijker aan en heeft daardoor een snellere groeistart, waardoor het verschil met een grotere plant, in enkele jaren al niet meer te zien is.

    Schermafbeelding 2018-11-21 om 18.11.13

    Kardinaalsmuts in bloei eind november, in Friesland

     

     

     

  • Gerard zingt Brahms 20/10/2018

    Tip van Gerard van der Meulen (tuin 9) over Die Haghe Sangershet koor waarin hij zingt.

    Op 18 november voeren zij “Ein deutsches Requiem” van Johannes Brahms uit, in samenwerking met het Residentiekoor. Voor het bestellen van kaarten klik hier.

    20181020 TVL Residentiekoor - 1

  • Hekwerk 18/10/2018

    Lily Kruis stuurde ons foto’s van de voltallige technische commissie aan het werk vandaag. Groot onderhoud aan het toegangshek aan de Elzenlaan.

    Ook de inwendige mens werd niet vergeten 😉.

  • Bericht uit de kantine 16/10/2018

    Marianne Servais schrijft:

    Afgelopen zondagmiddag hebben Marjan de Ridder en Ingrid van Zalingen de twee hoekkozijnen klaar geschuurd voor het schilderen. Wat nog moet gebeuren is het kleine raampje bij de bar, het kozijn met de openslaande deuren. Het kozijn van het grote raam bij de bar is afgenomen met amonia en moet nog geschuurd worden.
    Het zijmuurtje achter de bar heb ik wit gesausd met dank aan Joop voor de verf. Maandag heeft Danielle het behang geplakt.
    Mensen die nog een werkbeurt moeten inhalen zouden dit op de zondagen in november kunnen doen. Meld je aan.

  • Festival 10 jaar Permacultuur Den Haag 05/10/2018

    Lily Kruis (tuin 65) tipt:

    Komend weekend, van vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober vindt het Festival 10 jaar Permacultuur Den Haag plaats.

    Dat zijn zo’n 26 workshops, films, rondleidingen, kruidenwandelingen en presentaties. Natuurlijk is er daarnaast ook een informatie / boeken / zaden & tuinspullenmarkt in Eetbaar Park 1, Zuiderpark, Den Haag. Zowel binnen als buiten zijn er presentaties en workshops over voedselbossen, plantgemeenschappen, landschappen lezen, tuinontwerpen maken of schetsen, wormen compostbak opzetten, meer zelfvoorzienend off-grid leven, etc.

    Op de site is vooraf voor 15 euro (20 euro incl. kamperen) een 3-daags passepartout te verkrijgen! Ook het uitgebreide programma is hier beschreven.

  • Onze tuinen in vogelvlucht geportretteerd. Zoom in op jouw tuin. 29/09/2018

    Vanmiddag heeft Willemien Alberts in de kantine het schilderij van Hans Nijeboer onthuld. Hans schilderde ons tuinenpark als een ware concurrent van Google Earth. In een eerder bericht gaf hij een toelichting op zijn prachtige en levendige schilderij.

    Hieronder het schilderij in het klein. Als je erop klikt kom je op een nieuwe webpagina, waar je kunt inzoomen op jouw tuin.

    samengevoegd 3

    klik op schilderij om in te zoomen

  • Vanaf nu zijn gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken 28/09/2018

    Beste leden en partnerleden,

    Vanaf nu is de ledenpagina van de website van onze tuinvereniging alleen voor leden toegankelijk.

    Leden en partnerleden kunnen beveiligde pagina’s en berichten openen door in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Zij hebben die afgelopen woensdag rond 18:00 uur per e-mail ontvangen.

    Er zullen vanaf nu ook nieuwsberichten op de website verschijnen die alleen door leden kunnen worden gelezen. Die vind je, samen met de andere nieuwsberichten, op de Ledenpagina aan de rechterkant onder de kop ALLE NIEUWSBERICHTEN.
    Daaronder vind je de VRAAG EN AANBOD berichten. Die verschijnen vanaf nu alleen maar op de Ledenpagina.

    Enkele tuinleden hebben geholpen met het testen van het inloggen. Daar dank ik hen hartelijk voor. Met hun hulp heb ik ernaar gestreefd om het invoeren van een beveiligd deel van de website zo soepel mogelijke laten verlopen, zonder al te veel kinderziekten. Ik hoop dat dat gelukt is.

    Uit de testfase is gebleken dat het inloggen op (oudere) smartphones met Android-besturing soms niet lukt. Als je tegen deze of andere problemen aanloopt kun je me een e-mail sturen. Ik zal je dan zo snel mogelijk antwoorden.

    Met vriendelijke groet

    Henk van Hoorn

    Webmaster
    hvanhoorn@icloud.com

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Hemels Gezicht – een preview 25/09/2018

    Hans Nijeboer schrijft:

    De kantinecommissie had ooit het voorstel voor een muurschildering op de achterwand van de kantine. Mijn eerste gedachte was toen om daarvoor aan de hand van luchtfoto’s van Google Earth een grote tekening te maken van alle huisjes en tuinen van ons complex. Mij stond het beeld voor ogen van in Oost-Indische inkt getekende huisjes zoals op oude stadskaarten. Maar in een gesprek hierover vond men dat een levendig tuinenpark toch een andere uitstraling zou moeten hebben dan een middeleeuws stadsgezicht. Vanuit het oorspronkelijke idee is toen iets anders ontstaan. Namelijk een panorama van alle huisjes en tuinen, dat in vogelvlucht een beeld geeft van ons tuinenpark.

    Het is een kleurenimpressie geworden. Bij elke tuin is gezocht naar een of meer typerende elementen en naar de sfeer die de tuin oproept. Omdat het een beeld van boven is, vormden schaduwwerking en de lichtval op de tuin de aanknopingspunten. Soms zijn kleuren gebruikt, die niet in de tuinen aanwezig zijn, maar associatief bij het schilderen naar voren kwamen.

    tekst gaat verder onder de afbeeldingen

    In het begin vormden de luchtfoto’s de basis, maar gaandeweg ben ik tuinen gaan bezoeken en heb ik schetsjes gemaakt. Daarbij heb ik met veel leden op de tuin gesproken. Het was een stimulans dat zo velen enthousiast waren over het idee dat hun tuin deel zou gaan uitmaken van een groot schilderij. Sommigen wilden ook graag hun hond erbij geschilderd hebben.

    Gemiddeld schilderde ik 4 tuinen per dag. Het was soms een puzzel om te begrijpen hoe de aanleg van tuinen in elkaar steekt. Er waren ingewikkelde patronen van paden, zitjes, vijvertjes, perkjes, groenbakken, pergola’s, heggen etc. André Heine (tuin 40) gaf mij gelukkig een ‘landkaart’ van zijn tuin. Het eindresultaat is een soort kijkdoos of eigenlijk een ‘open tuinendag’. Het is leuk dat je binnenkort op de website met een vergrootglas over de tuinen kunt zwieren, want het schilderij is eigenlijk te groot om alles in een blik te overzien. Dank daarvoor aan Henk van Hoorn.

    Panorama TVL overzichtHet perspectief was steeds een probleem. Wil je huisjes en tuinen in perspectief weergeven, bijvoorbeeld schuin van boven, dan moet je er ook voor zorgen dat de achterste rijen huisjes zichtbaar zijn. Dat zou gigantische afmetingen vergen. Nu al is met de lengte van 234 cm en de breedte van 94 cm. het schilderij loeigroot. Het probleem is ondervangen door van boven af te schilderen. Daardoor oogt het als ‘naïef’, maar dat past wel bij het karakter van een volkstuin (al noemen wij onszelf deftig tuinenpark).

    Tot slot: het heeft veel tijd gekost, maar ik heb er veel schilderplezier aan beleefd. Vooral ook door de ontmoetingen met de leden. Ik hoop dat dit schilderij aan de onderlinge contacten mag bijdragen.

     

     

     

     

     

  • Veranderingen in de kantine 22/09/2018

    img_3533Zoals iedereen de afgelopen tijd heeft kunnen zien is er zo nu en dan al wat veranderd in de kantine. Leden van de technische commissie en ook anderen hebben zich ingespannen om de keuken anders in te delen. De deur die niet meer in gebruik was is dicht gemaakt. Een deel van de kozijnen is geschilderd.
    Het is natuurlijk nog niet allemaal klaar, maar stukje bij beetje is er – ook op de achtergrond – al veel werk verzet.
    Alle leden hebben zich kunnen uitspreken over de drie sfeerbeelden en over de diverse behang-varianten. Dit is allemaal input geweest voor de keuzes die zijn gemaakt.
    Ben je ook nieuwsgierig naar de plannen.
    Zaterdag 29 september om 15.30 uur zullen Marianne Servais en Caroline Dijkman een toelichting geven op de gemaakte keuzes en de verdere plannen voor de kantine.

    Hans Nijeboer heeft een groot schilderij gemaakt van ons tuinenpark. Het schilderij is speciaal gemaakt om in de kantine op te hangen. Dit schilderij zal diezelfde middag worden onthuld. Meer informatie over het schilderij volgt binnenkort op de website.

    Natuurlijk is er ook deze zaterdag een eindemaandsborrel.

    Namens het bestuur nodig ik alle (partner)leden van harte uit om vanaf 15.30 uur in de kantine aanwezig te zijn.

    Vriendelijke groet
    Willemien Alberts

     

  • De werkbeurt van zaterdag 22 september 19/09/2018

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

    Onder leiding van Veronica Hekking zal onder andere  gewerkt worden aan:
    – knippen van de heg langs de Elzenlaan;
    – onkruid uit de borders verwijderen; en
    – verwijderen van gras op diverse plekken.

    Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Veronica zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

  • Toegangshek om 18:00 sluiten 16/09/2018

    Beste tuinleden,

    Gisteravond om 19:15 stond het toegangshek van ons tuinenpark nog open. Ik kreeg daarover een ongeruste e-mail van een van de tuinleden.

    Zoals jullie weten moet het toegangshek vanaf 18:00 gesloten worden en het hek naar de parkeerplaats van de tennisvereniging moet altijd op slot gedraaid worden

    Dat zijn belangrijke veiligheidsmaatregelen, temeer daar er kort geleden weer eens ongenode gasten huisjes hebben opengebroken en spullen meegenomen.

    Dank voor jullie medewerking. Het gaat om de veiligheid van ons allemaal.

    Groet,
    Henk van Hoorn

  • De werkbeurt van zaterdag 15 september 13/09/2018

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

    Onder leiding van Eric Tollenaar zal onder andere verder worden gewerkt aan de slootkantborder bij Dorrepaal.

    Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Eric zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

     

  • Vergeet-mij -niet: “gluren” bij de buren 12/09/2018
    IMG_6729Fiets je mee en eet je mee op 22 september
    Opgeven kan nog steeds. Meld je aan voor de fietsexcursie naar volkstuinenpark Lommerrijck in Rijswijk en/of de barbecue op ons tuinenpark.
    Het weer ziet er goed uit voor 22 september. Niet helemaal zo warm als de afgelopen maanden maar droog en niet te veel wind. 
    Vertrek naar Lommerrijck is twee uur. 
    Kosten voor de BBQ per persoon €15 over te maken op rekening van de vereniging Leeuwenbergh. 

     

     

  • De werkbeurt van zaterdag 8 september 06/09/2018

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

    Onder leiding van Marjolijn Lambooij zal onder andere gewerkt worden aan de heg aan de Elzenlaan en aan de border bij Dorrepaal.

    Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Marjolijn zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

     

     

     

  • De werkbeurt van zaterdag 1 september 31/08/2018

    werkbeurt

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

    Onder leiding van Ger van Lochem zal onder andere gewerkt worden aan de heg aan de Elzenlaan, de beschoeiing van de slootkant en de borders

    Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Ger zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

     

     

  • Zaterdag 22 september excursie en BBQ 31/08/2018

    Schermafbeelding 2018-08-30 om 22.27.27

    Lommerrijck

    Zaterdag 22 september maken we een fietsexcursie naar tuinvereniging Lommerrijck. Om twee uur vertrekken we dan vanaf de Elzenlaan. Het is ongeveer een kwartier fietsen naar Lommerrijck aan het Jaagpad 5C in Rijswijk.
    We worden ontvangen in de kantine en krijgen een rondleiding over het tuinenpark van Lommerrijck. Gelegenheid genoeg om overeenkomsten en verschillen uit te wisselen.
    Daarna fietsen we terug naar de Elzenlaan.
    Fiets je mee? Meld je aan voor de fietstocht zodat we onze gastheren en gastvrouwen kunnen laten weten met hoeveel mensen we komen.

    Eet je mee?
    Na afloop van de fietsexcursie, terug op ons eigen tuinenpark, stoken we daar vanaf vijf uur het vuur op voor de barbecue. We zorgen voor voldoende vlees, salades, sauzen en stokbrood. Dat allemaal voor 15 Euro per persoon. Voor hele kleintjes zonodig even overleggen met Daniëlle van Leeuwen. Drankjes zijn te koop in de kantine.
    We verwachten nog buiten te kunnen genieten van onze maaltijd. Mocht het weer dan toch tegen zitten dan kunnen we natuurlijk binnen gaan zitten.
    Als de weersomstandigheden het toelaten is het plan om ter afsluiting een wensballon op te laten.

    bbq

    Opgeven voor de fietsexcursie is belangrijk voor Lommerrijck zodat we kunnen laten weten hoe groot de groep zal zijn, maar op het laatste moment alsnog aansluiten is mogelijk. Voor de barbecue is opgeven en betalen vooraf noodzakelijk. Om mee te kunnen eten dient uiterlijk woensdag 19 september het verschuldigde bedrag op de rekening van de vereniging te staan.

    Aanmelden voor de fietsexcursie en/of voor de BBQ doe je door een mailtje te sturen naar tuinverenigingleeuwenbergh@gmail.com.
    Geef in je bericht aan met hoeveel personen je mee gaat fietsen en als je ook blijft eten geef dan aan met hoeveel personen je aanwezig bent bij de barbecue.

    De opgave voor de barbecue is pas definitief als het geld is over gemaakt (uiterlijk 19 september) op rekening nummer NL83INGB0004296887 tnv tuinvereniging Leeuwenbergh den Haag met vermelding van tuinnummer en aantal personen. Kosten 15 Euro per persoon.
    Muntjes per 20 stuks voor 10 Euro zijn zo nodig ook tegelijk te bestellen.

     

  • Opknappen van de kantine 30/08/2018

    IMG_4393

    Bericht van Marianne Servais en Caroline Dijkman

    Na rijp beraad en met meenemen van de vragenlijst hebben wij gekozen voor behang nr.1. Voorstellende varens in groen, geel en wit. Het gekozen behang hangt nu als voorbeeld op de muur in de kantine.
    De houten vlinderstoelen zullen in kleur gespoten worden, passend bij de kleuren van het fotobehang. Voorafgaand aan het spuiten zullen de stoelen geschuurd en ontvet moeten worden. Met dit werkje zullen jullie geconfronteerd worden tijdens de werkbeurten. Het spuiten van de stoelen gebeurt elders.
    Wij zoeken een vrijwilliger die bekend is met het plakken van fotobehang.
    Informatie bij Marianne, tuin 45.  mb 0650582040

     

     

     

     

  • Vergeet-mij-niet: morgen eindemaandborrel 24/08/2018

    img_1278Morgen, zaterdag 25 augustus, is de kantine vanaf 16:00 weer open voor de eindemaandborrel.

    Achter de bar staan Andre Beuger en Tinus Dieke.

     

     

     

  • Museumtip van Carrie Keij 20/08/2018
    papier-biennale-rijswijk-2018-poster-191
    Tot en met 7 oktober is er in het museum Rijswijk de ‘Papier Biënnale’.
    Daar is – tussen al het andere moois-  magnifiek werk te zien van ons tuinlid Anna van Stuijvenberg. Voor de moestuinders handig om te weten dat je ook papier kunt maken van koolstronken en ander afval.
    Weer eens wat anders dan op de composthoop gooien!
    Met groet van Carrie Keij
    tuin 82

     

  • Slalommen 18/08/2018

    Je had je misschien afgevraagd waarom er verkeerspionnen op het toegangspad van ons tuinenpark stonden. Vandaag werden ze tijdens de zaterdagse werkbeurt vervangen door plantenbakken.

    Tinus Dieke: “Er wordt door sommige tuinleden nog steeds te hard gereden op het toegangspad. Met de plantenbakken willen we dat tegengaan. Bovendien ontstond er spoorvorming aan de slootzijde het pad. Het plaatsen van de plantenbakken zal ervoor zorgen dat de spoorvorming niet erger wordt.”

    Natuurlijk werd ook getest of een auto met aanhanger er nog goed door kan.

  • Bouwen aan deze website 16/08/2018

    password_1cxdOnder het motto “tijdens de verbouwing, blijft de winkel gewoon open” werk ik komende tijd aan een verbetering van de website.  Het plan is om een deel van de inhoud van de website alleen voor leden, partnerleden en kandidaatleden toegankelijk te maken. Zij zullen daarvoor inlog-codes krijgen. Dit is in de stukken voor de Ledenvergadering van maart jl. al aangekondigd.

    Voorlopig is er een testfase, waarin enkele leden helpen met testen.

    Wat merken de andere leden ervan?
    – er zullen soms testberichten op de website verschijnen die alleen met inlog-codes te zien zijn; je mist niets als je die berichten niet kunt lezen; ik zal ernaar streven om het aantal testberichten tot een minimum te beperken en duidelijk aan te geven dat het om testberichten gaat;
    – op de website is er een testpagina, die alleen met inlog-codes te openen is;
    – op de voorpagina van de website komt op zeker moment een inlog-veld dat alleen door testers te gebruiken is;
    – er zal een verandering van de indeling van de website plaatsvinden; het streven is dat zo beperkt mogelijk te houden.

    Zodra alles getest is en goed werkt, krijgen de leden en partnerleden van mij een e-mail met hun inlogcodes en een uitleg hoe die te gebruiken. Ik wil het besloten deel van de website in september gerealiseerd hebben.

    Vragen en opmerkingen kun je per e-mail aan mij sturen: hvanhoorn@icloud.com

    Met vriendelijke groet,
    Henk van Hoorn
    Webmaster

  • Overzicht deelname werkbeurten 12/08/2018

    werkbeurtHet werkbeurten-seizoen van dit jaar is inmiddels over de helft. Hieronder vindt u een overzicht van de groencommissie met de aanwezigheid van de tuinleden bij de werkbeurten. Het overzicht is bijgewerkt tot 11 augustus.
    Mocht het zo zijn dat u voor uw tuin een fout in de registratie vindt, stuur dan een mailtje naar werkbeurt.leeuwenbergh@gmail.com met de data waarop u de werkbeurt(en) deed. De groencommissie zal dan zorgen dat het bijgewerkt wordt.

    U heeft nog tot en met 27 oktober alle zaterdagen de gelegenheid om aan een werkbeurt mee te doen. Is de zaterdag een probleem om een werkbeurt te doen, neem dan contact op met Karin Küppers (karinkuppers63@gmail.com) om een afspraak te maken over het doen van vervangende klussen.

    Vanaf nu zal dit overzicht regelmatig worden bijgewerkt. Het is in te zien via de webpagina Mijn Taken van deze website,

    20180812 Deelname werkbeurten 2018

     

     

  • De werkbeurt van zaterdag 11 augustus 09/08/2018

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

    Onder leiding van Tinus Dieke zal er onder andere gewerkt worden aan het onkruidvrij maken van de borders, het zo nodig water geven van planten die erg droog hebben gestaan en het onkruidvrij maken van de slootkantbeschoeiing.

    Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Tinus zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

  • De werkbeurt van zaterdag 4 augustus 03/08/2018

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

    Onder leiding van Aad van Dijck zal onder andere gewerkt worden aan het onkruidvrij maken van de beschoeiing van de sloot

    Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Aad zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

  • Twee Droeve Berichten: Jan Zuiderwijk en Peter Kop zijn overleden 26/07/2018

    Het bestuur moet helaas meedelen dat deze week twee leden van onze vereniging zijn overleden.

    Jan Zuiderwijk (tuin 7) was tuinlid sinds 1 maart 1998.
    Wie Jan zegt zegt Suze, want samen hebben zij veel betekend voor onze vereniging. Jan is  voorzitter geweest en zorgde ook lange tijd voor het schema van de werkbeurten. Samen met Suze heeft hij een aantal jaren gezorgd voor het reilen en zeilen van de kantine. Verder was Jan ook de enthousiaste gangmaker van de Creaclub. Helaas hebben Jan en Suze hun bezigheden voor de tuinvereniging in 2017 moeten stoppen toen bleek dat Jan ernstig ziek was. De behandelingen voor alvleesklierkanker is Jan opgewekt en positief ingegaan. Na verschillende chemokuren en een operatie ging het langzaamaan weer een stuk beter. Helaas kwam er begin juli dit jaar het bericht dat Jan een attack had gehad. Het bestuur is aangeslagen door het bericht van zijn overlijden.
    Wij kregen deze
    kaart.

    Peter Kop (tuin 80) was partnerlid van José van der Linden.
    Bijna een jaar geleden begonnen José  en Peter enthousiast aan het opknappen van tuin 80. Het was ons sinds kort bekend dat Peter ziek was, maar het is een schok te vernemen dat hem nog maar zo korte tijd was gegeven.
    Wij kregen deze
    kaart.

    Het bestuur wenst zowel Suze als José en hun familieleden veel kracht en sterkte.  Ook Dennis en Tiny (tuin 86) wensen we sterkte met het verlies van Peter, Dennis’ broer.

    Namens het bestuur van onze vereniging,
    Willemien Alberts

  • De werkbeurt van zaterdag 28 juli 25/07/2018

    werkbeurt

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

    Onder leiding van Eric Tollenaar zal onder andere gewerkt worden aan:
    – water geven van de borders,
    – invlechten van het compostscherm,
    – onkruidvrij maken van de slootkant langs de oprit en
    – assistentie bij de compostplaats.

    Om 9.45 uur wordt men verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Eric zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

  • Niet sproeien met drinkwater 24/07/2018

    Afgelopen zaterdag werd op ons tuinenpark 3000 liter drinkwater gebruikt. Dat is ver boven wat normaal is op een warme dag. Die dag viel ook de pompinstallatie voor het sproeiwater uit om dat teveel mensen tegelijkertijd hun tuin aan het sproeien waren.

    Zoals bekend is het sproeien van tuinen met drinkwater niet toegestaan. Sproeiwater gebruik je efficiënt in de vroege ochtenduren en aan het begin van de avond. Als de zon fel schijnt verdampt het meeste water en verbranden de planten. Het is midden op de dag dus niet efficient en niet verstandig om te sproeien.
    Om de paar dagen een grote hoeveelheid sproeien is beter dan elke dag een klein beetje.

    Op suggestie van André Heine hierbij de link naar de website van het KNMI over de droogte:
    https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagoverschot

  • Kantine-Keuzestress?? 20/07/2018

    Achter de bar van de kantine hangen verschillende soorten behang voor op de achterwand van de kantine. Jullie zijn uitgenodigd om je voorkeur kenbaar te maken welk behang het zou moeten worden.

    Er ligt een lijst in de kantine.

    Marianne Servais

  • Bericht van het Compostgilde over “De Goede Hoop” 20/07/2018

    Op 7 juli is de compostplaats ‘De Goede Hoop’ in gebruik genomen tijdens de werkbeurt onder leiding van Marjolijn Lambooij en Veronica Hekking. De eerste tuinleden, die afval bezorgden waren Joop Kaiser, Jan van der Burg en Fred Fraterman.

    Dankzij de oproep aan de leden konden we beschikken over pallets en door Michael de Ridder en Ger van Lochem van de technische commissie zijn de eerste twee compostbakken in elkaar gezet. Daar komt nog een derde compostbak bij voor de deels verteerde compost. De overgebleven pallets worden gebruikt om een grote zeefinstallatie te maken om uit de verteerde compost stukken te verwijderen, die onverteerd of te groot zijn gebleven. Aan weerskanten, rechts van bak 2 en links van bak 3, kunnen takken worden neergelegd om t.z.t. te verwerken in de hakselaar.

    Leden kunnen hun groenafval en takken afleveren tijdens werkbeurten op zaterdag van 11.00 tot 12.30 uur .

    Wat mag niet in de compostbak?
    o Afval en takken van coniferen en dennen
    o Wortelstronken van planten
    o Zieke planten
    o Resten van voedsel zoals botten, oud brood
    o Citroen- en sinaasappelschillen
    o Houtskool of asresten van de BBQ
    o Papier of verpakkingsmateriaal
    o Kattenbakvulling

    Doe onkruid als zevenblad en heermoes in de ronder container, maar zonder wortel of zaden!

    Wat mag in de compostbak?
    o Bladafval
    o Grasmaaisel
    o Snoeiafval van heggen, struiken en bomen. Graag zo klein mogelijk aanleveren
    o Afval van schoffelbeurten (oppassen voor te veel grind)
    o Koffiedrab, theebladeren/-zakjes, eierschalen
    o Rauwe resten van fruit en groente

    Hoe gevarieerder de aanvoer, hoe beter de kwaliteit van de compost.

    Regelmatig zullen we de compost keren en met water uit de sloot de vochtigheid bijhouden. De folie op de bak is om het broeiproces te bevorderen en te voorkomen dat de compost uitdroogt of door regenval te nat wordt. Bij gebruik dus telkens de folie terug leggen.

    We stellen het zeer op prijs als tijdens werkbeurten leden  doorgaan met het vlechtwerk van de wilgentenen. We hebben verder nog het plan om het hekwerk te laten begroeien met planten. Wie verder ideeën heeft, graag hieronder een reactie.

    Namens het compostgilde: Anna van Stuijvenverg (tuin 43), Annemarijke Jolmers (30), Bibbi Becking (73), Hans Nijeboer (41)

    Reacties graag naar hnijeboer@hotmail.com of naar 06-19 17 25 27

  • De werkbeurt van zaterdag 21 juli en Parkeren tijdens de reünie van VV Wit-Blauw 19/07/2018

    Werkbeurt

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden, wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail. Moet je nog een werkbeurt inhalen dan kun je altijd zaterdag komen.

    Onder leiding van Arie Albers zal aanstaande zaterdag onder andere gewerkt worden aan het onkruidvrij houden en besproeien van de borders, het verder invlechten van het compostscherm en andere klussen.

    Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Arie zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden

    Reünie VV Wit-Blauw

    Aanstaande zaterdagmiddag heeft de Voetbalvereniging Wit-Blauw hun reünie in onze kantine. Hoewel de kantine niet kan worden gebruikt voor andere activiteiten dan van onze Tuinvereniging is er in dit geval een uitzondering gemaakt. Tot 37 jaar geleden hadden leden van Wit-Blauw hun voetbalvelden op het terrein waar wij nu tuinieren.

    Aan de leden wordt verzocht om indien enigszins mogelijk zaterdag het parkeerterrein aan de Lindelaan te gebruiken.

    Tot slot van dit bericht veel dank aan Babette Wagenvoort voor het plaatsen van berichten tijdens de vakantie van Henk van Hoorn.

  • De werkbeurt van 14 juli 13/07/2018

    3c30e793abe1d810792acef2ef4db23e.jpg

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

    Onder leiding van Michael de Ridder zal onder andere gewerkt worden aan die delen van de paden die niet grenzen aan een tuin.
    Onkruid verwijderen langs de parkeerplaats, langs het bos en langs de sloot. Water geven aan de borders langs de ingang.

    Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Michael zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

     

  • De werkbeurt van 7 juli 05/07/2018

    IMG_2592Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

    Onder leiding van Marjolijn Lambooij zal onder andere gewerkt worden aan het laatste stukje onkruid weghalen onder de heg bij de parkeerplaats van de tennisbaan, het invlechten van het compostscherm en het water geven van de nieuwe aanplant.

    Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Marjolijn zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt van twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

  • De werkbeurt van 30 juni (dus NIET 8 juli, zoals eerder gemeld!) 29/06/2018

    Cultivator-3-tands-essen-handvat-140mm-400x400Cultivator-3-tands-essen-handvat-140mm-400x400Cultivator-3-tands-essen-handvat-140mm-400x400

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

    Onder leiding van Gerard van der Meulen zal onder andere gewerkt worden aan het onkruid verwijderen bij de ingang aan de kant van de tennisbaan en  aan het invlechten van de hekken om de compostbak

    Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.

    Gerard zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt van twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

  • De werkbeurt van 23 juni 21/06/2018

    gereedschap

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die zaterdag de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

    Onder leiding van Joop Kaiser zal onder andere gewerkt worden aan

    • Schilderwerk kantine
    • Invlechten compostplaats
    • Overhangend groen bij de sloten
    • Onkruid bij parkeerplaats tennisbaan
    • Water geven van aanplant slootkant

    Om 9.45 uur wordt u allen verwacht in de kantine voor een kopje koffie.
    Joop zal dan verder uit de doeken doen wat er precies moet gebeuren.

    De tuinbeurt duurt twee uur, met pauze rond 11 uur voor nog een kopje koffie. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

  • De GOEDE HOOP 14/06/2018

    Bericht van het compostgilde

    Samen met de leden van de technische commissie zijn we bezig om de compostplaats ‘De Goede Hoop’ in te richten. Daarvoor doen we ook een beroep op de leden.

    1) Voor het inrichten van de compostplaats ontbreken nog enkele pallets. Zijn er tuinleden, die ons hieraan kunnen helpen (of ons kunnen vertellen waar ze te krijgen zijn?) Graag een mailtje of telefoontje naar het onderstaand adres.
    2) Voor de ondergrond van de composthoop hebben we takken (groot/klein) nodig. Niet langer dan 2 meter. Dus als er op uw tuin nog takken liggen, dan is dat een mooie gelegenheid om ons die te bezorgen. Ze kunnen neergelegd worden in het eerste, nog lege vak van het hekwerk op de parkeerplaats.
    3) Ons idee is verder om het hekwerk dicht te laten groeien met klimplanten en om er planten in potten te plaatsen: dus wij willen graag potten en graag planten en het liefst potten met planten.

    Op alle zaterdagen in juni zijn wij rond 12.00 uur bij de compostplaats om deze persoonlijk in ontvangst te nemen (of zet ze anders neer met een briefje van wie de schenker is).

    Zodra de compostplaats klaar is voor gebruik laten we u dat weten. Alle leden mogen dan tijdens de werkbeurten op de zaterdagen van 11.00 tot 12.30 uur hun groenafval en takken brengen. Er is een beperkte lijst van wat niet op de composthoop mag, zoals etensresten (oud brood, sinaasappelschillen). Van onkruid als heermoes en zevenblad gaat het blad in de speciale container, maar de wortels en zaden mogen daar niet in. Ook houtskool en asresten van de BBQ, papier, stronken van planten, coniferen mogen niet mee en uiteraard ook geen zieke planten. Meer informatie volgt nog.

    Namens het compostgilde:
    Anna van Stuijvenberg (tuin 43),
    Annemarijke Jolmers (tuin 30),
    Bibi Becking (tuin 73),
    Hans Nijeboer (tuin 41)

    Reacties graag naar hnijeboer@hotmail.com of naar 06-19 17 25 27

  • De werkbeurt van zaterdag 16 juni 14/06/2018

    werkbeurt

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die morgen de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

    Op het programma staat onder andere:
    – het invlechten van de schermen om de compostplaats;
    – het wieden van de borders;
    – het knippen van de heg naast de kantine en evt. schonen van het pad tussen tuin 67 en de kantine ;
    – het bijsnoeien van de wilgen en struiken op de oprit.

    Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.

  • Kleuren van de tuinhuisjes 13/06/2018
  • Werkbeurt van zaterdag 9 juni 07/06/2018

    werkbeurt

    Hieronder ter informatie voor alle tuinleden wat er tijdens de werkbeurt van zaterdag aanstaande op het programma staat.

    Degenen die morgen de werkbeurt hebben kregen daarvoor apart een reminder per e-mail.

    Op het programma staat:
    – onderhoud aan die delen van de paden die niet grenzen aan een tuin;
    – onkruid verwijderen langs de parkeerplaats, langs het bos en langs de sloot;
    – schilderwerk aan de kantine;
    – vlechtwerk aan de compostplaats;
    – evt. schilderen en rechtzetten van paaltjes.
    En wat nog meer nodig is om het park voor zondag op de open dag er weer piekfijn uit te laten zien.

    Eric Tollenaar is deze keer werkbeurtleider.

    Om 9.45 worden degenen die tuinbeurt hebben, verwacht in de kantine voor een kopje koffie/thee. De tuinbeurt start om 10.00 uur, met pauze rond 11 uur. Om 12 uur wordt er gezamenlijk opgeruimd, dit vraagt ongeveer een kwartier. Het is prettig om na afloop nog even bij elkaar te komen in de kantine om terug te blikken op de werkbeurt en te bespreken wat er verbeterd kan worden.