Leeuwenbergh tuinen

Van windveer tot insectenhotel

Bericht van Henk van Bouwhorst (tuin 69)
tekst Henk van Bouwhorst – foto’s Henk van Hoorn

Ons tuinhuisje was bijna helemaal klaar op het vervangen van de windveren na….

Nu kan je via internet makkelijk van die kunststoffen ‘dingen’ bestellen, maar die zijn niet zo mooi als de traditionele houten waarbij je een klein overstekje kan maken, en pietluttig als ik ben moesten ze van hout en natuurlijk van goede kwaliteit zijn. Nu is het niet zo moeilijk om even naar de Gamma of Hornbach te rijden om daar ‘Okoume’ hechthouten platen te kopen, maar die hebben niet de goede kwaliteit. Die platen hebben veelal een A- en een B-kant waarvan je de A-kant redelijk kan afwerken, maar de B-kant is echt niet netjes te krijgen. 

Dan maar naar Jongeneel… Maar met mijn gedachten om niet alleen de windveren van het huisje te vervangen maar ook van hetzelfde materiaal een insectenhotel te maken – waarvoor in totaal zo’n 20 stroken met een breedte van minimaal 30 cm benodigd zijn – werd dat wel een beetje (te) kostbaar.

Maandenlang heb ik het internet afgezocht om voor een redelijk bedrag de nodige hoeveelheid hout te kopen. Tot het moment dat ik in februari een ‘partijtje’ Okoume 18 mm multiplex van goede kwaliteit, breedte en tegen een redelijke prijs tegenkwam. We moesten er wel voor naar Opmeer (NH) rijden, maar het was zeker de moeite waard. Vanaf een heftruck werd het ‘handeltje’ in onze Mini ingeschoven waarna het geheel goed vastgesjord en met open achterklep op een droge maar koude winterdag naar onze tuin is gereden. Daar heeft het handeltje hout in ons tuinhuisje geduldig het mooie weer heeft afgewacht om verwerkt te worden tot windveer en insectenhotel.

De windveren zijn kopieën van de bestaande geworden, maar het hotel is een geheel eigen bedenksel dat wat grootte betreft de helft is geworden van de maatvoering van de 2,50 meter lange panelen, en dat is wel wat ruimer van opzet dan dat ik oorspronkelijk in gedachte had. 

En waarom een insecten hotel? Nou, die beestjes moeten toch ook ergens wonen, en voor wat ze voor onze tuinen en natuur betekenen mag dat van ons best een luxe onderkomen zijn. Maar natuurlijk is het ook heel leuk om je fantasie er op los te laten, maar het maken ervan was uiteindelijk wel weer een hele uitdaging.

We wilden het hotel niet helemaal voor ons zelf in eigen tuin hebben staan, daarom is het nu functioneel aan twee bijna gelijke zijden waar je vanaf de parkeerplaats en vanuit onze tuin het ‘eigen’ werk van de insecten hopelijk kan volgen. 

Het geheel is nu bijna klaar, er komt nog een sedumdak op, diverse ruimten zijn al ingericht met natuurlijke materialen zoals dennenappels, twijgen, hooi en ander ons inziens geschikt nestcomfort materiaal. 

In de (doorzon) ruimten zijn ongeveer 30 cm. lange kwalitatief goede houtblokken aangebracht waar gaten van 2 t/m 9 mm. in worden geboord zodat deze als broedkamers voor bijen en andere hiervoor voorkeur hebbende insecten kunnen worden gebruikt. In de nog niet opgevulde halve ruimten onderin (lengte 13 cm.) kunnen gebundelde bamboestokjes of riet van diverse dikten worden gelegd. 

Er zijn meerdere met sleuven of gaten uitgevoerde deurtjes die toegang verschaffen tot ‘gestoffeerde en gemeubileerde’ ruimten, welk insect uiteindelijk waarvoor kiest laten we maar aan het natuurlijk gedrag van het beestje zelf over.

Els en ik hopen met dit ‘bouwwerk’ een bijdrage te leveren aan een beter insectenleven op de tuin en dat allen hoe dan ook daarvan kan meegenieten.

Uiteraard zijn tips voor de inrichting en beheer van het hotel van harte welkom.

En heeft u nog wat (zacht) nestmateriaal beschikbaar, dan kunt u dat deponeren in de ‘opslagruimte’ (linker bovendeurtje met schuifje).

Reacties gesloten.