Leeuwenbergh tuinen

Bericht van het Compostgilde over “De Goede Hoop”

Op 7 juli is de compostplaats ‘De Goede Hoop’ in gebruik genomen tijdens de werkbeurt onder leiding van Marjolijn Lambooij en Veronica Hekking. De eerste tuinleden, die afval bezorgden waren Joop Kaiser, Jan van der Burg en Fred Fraterman.

Dankzij de oproep aan de leden konden we beschikken over pallets en door Michael de Ridder en Ger van Lochem van de technische commissie zijn de eerste twee compostbakken in elkaar gezet. Daar komt nog een derde compostbak bij voor de deels verteerde compost. De overgebleven pallets worden gebruikt om een grote zeefinstallatie te maken om uit de verteerde compost stukken te verwijderen, die onverteerd of te groot zijn gebleven. Aan weerskanten, rechts van bak 2 en links van bak 3, kunnen takken worden neergelegd om t.z.t. te verwerken in de hakselaar.

Leden kunnen hun groenafval en takken afleveren tijdens werkbeurten op zaterdag van 11.00 tot 12.30 uur .

Wat mag niet in de compostbak?
o Afval en takken van coniferen en dennen
o Wortelstronken van planten
o Zieke planten
o Resten van voedsel zoals botten, oud brood
o Citroen- en sinaasappelschillen
o Houtskool of asresten van de BBQ
o Papier of verpakkingsmateriaal
o Kattenbakvulling

Doe onkruid als zevenblad en heermoes in de ronder container, maar zonder wortel of zaden!

Wat mag in de compostbak?
o Bladafval
o Grasmaaisel
o Snoeiafval van heggen, struiken en bomen. Graag zo klein mogelijk aanleveren
o Afval van schoffelbeurten (oppassen voor te veel grind)
o Koffiedrab, theebladeren/-zakjes, eierschalen
o Rauwe resten van fruit en groente

Hoe gevarieerder de aanvoer, hoe beter de kwaliteit van de compost.

Regelmatig zullen we de compost keren en met water uit de sloot de vochtigheid bijhouden. De folie op de bak is om het broeiproces te bevorderen en te voorkomen dat de compost uitdroogt of door regenval te nat wordt. Bij gebruik dus telkens de folie terug leggen.

We stellen het zeer op prijs als tijdens werkbeurten leden  doorgaan met het vlechtwerk van de wilgentenen. We hebben verder nog het plan om het hekwerk te laten begroeien met planten. Wie verder ideeën heeft, graag hieronder een reactie.

Namens het compostgilde: Anna van Stuijvenverg (tuin 43), Annemarijke Jolmers (30), Bibbi Becking (73), Hans Nijeboer (41)

Reacties graag naar hnijeboer@hotmail.com of naar 06-19 17 25 27

Reacties gesloten.