Leeuwenbergh tuinen

Fotoreportage van het lentebos

Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)

Peter van Leeuwen (tuin 85) trok met zijn nieuwe camera het bos in voor een lentereportage. Om te fotograferen bij mooi licht, wachtte hij een zonnige dag af. Dankzij het koele weer is het blad aan de bomen en struiken nog niet volledig uitgekomen, dat geeft een mooi gefilterd zonlicht. De sneeuwklokjes en ook de primula’s zijn uitgebloeid, de narcissen staan er nog fris bij en de paarse bloemetjes van de holwortel (corydalis cava) komen ieder jaar op meer plekken terug. Het is een van de oudst bekende stinzenplanten en kwam in het bos op nadat de wat al te dominante brandnetels en bramen werden gerooid waar dat nodig was. De paarse holwortel verspreidt zich vrij makkelijk maar het proces kan een handje worden geholpen door hier en daar een polletje voorzichtig te verdelen en een eindje verderop te planten. Dat gaat ook op voor de witte bosanemoontjes (Anemone sylvestris) die overal in het bos welkom zijn. Bij narcissen duurt het ruim drie jaar voordat het zaad een plant oplevert en ook die mogen zich verspreiden. Maar het  geldt niet voor de Canadese kornoelje (Cornus sericea). De naam zegt het al, deze soort is niet van hier. Zeker niet alle uitheemse struiken en bomen zijn woekeraars maar deze kornoelje uit  Noord-Amerika vermeerdert zich zelf op verschillende manieren: via het door vogels verspreide zaad uit de bessen, door neerhangende wortelende takken en via lange wortels die soms om de circa twintig centimeter uitlopen. Dit opschot kan gaan overheersen en de groei van andere planten belemmeren. De Cornus sericea werd gekweekt, ontsnapte uit tuinen en raakte verwilderd en ingeburgerd.

Naarmate het seizoen vordert raakt het bos voller en voller, het wordt donkerder en andere struiken gaan bloeien. De kardinaalsmuts krijgt in mei kleine wit-gele bloemetjes en in september, oktober roze-rode vruchtjes met oplichtend oranje zaad. De sleedoorns krijgen zwarte bessen en de bosrozen gaan bloeien. Let op de oranje en rode bottels daarna.

Namens de Bosgroep
Veronica Hekking (tuin 57)

Narcis
Gulden sleutelbloem (Primula)
Holwortel
Bosanemoon
Hazelaar
Opschot van kornoeljes
Opschot van kornoeljes
Doorzicht in het bos
Bemost hout
Twijg van een kornoelje

Reacties gesloten.