Leeuwenbergh tuinen

Vroege lentebode

Bericht van Veronica Hekking

De eerste bloeiende Primula in het Leeuwenbergh bos kondigde zich dit jaar aan op 2 januari (zie foto). Het is de gulden sleutelbloem. Deze warm geel bloeiende Primula kwam dit jaar wel heel vroeg in knop. Eigenlijk staat deze sleutelbloem te boek als een voorjaarsbloem, de Latijnse naam zegt dat al, Primula veris of lenteprimula. En inderdaad bloeide de sleutelbloem tot voor kort pas later in het jaar, rond maart.

Op deze foto zijn de oranje vlekjes in de bloemkelk niet te zien evenmin als de haartjes  op de steel. Al meerdere sleutelbloemen vrolijken op dit moment in het bos de grijze regenachtige dagen op. De gulden sleutelbloem is inheems en komt in het wild voor in weides en bosranden, maar ze zijn in ons land zeldzaam geworden. Een goede reden om ze in het bos aan te planten. Ook de sneeuwklokjes steken hun smalle blaadjes al boven het klimop en de dikke bladlaag op. In de loop van het voorjaar is de Primula op veel landgoederen weer te bewonderen samen met andere stinzenplanten zoals eerst sneeuwklokjes, vervolgens  bosanemonen, dan hyacintjes, en tenslotte dichtersnarcissen

Meer weten?

Een mooi voorbeeld van zo’n landgoed is Kasteel Hackfort bij het Gelderse Vorden. Meer over de rijke flora, de aanleg en het onderhoud van dit landschapspark is te lezen in het artikel van tuinarchitecte Trudi Woerdeman die het park restaureerde en verrijkte met talloze bolletjes en andere stinzenplanten. Het artikel werd gepubliceerd in het lentenummer 2017 van het tijdschrift Onze Eigen Tuin.

Primula veris in bloei 2 januari 2021

Reacties gesloten.