Leeuwenbergh tuinen

Landkaartje

Landkaartje (Araschnia levana)
Het landkaartje was vroeger vrij zeldzaam, nu is het een algemene standvlinder. De naam, landkaartje, verwijst naar het landkaartpatroon op de onderkant van de vleugels. Uniek is dat de voorjaarsgeneratie er helemaal anders uitziet dan de vlinders die in de zomer vliegen.

Hoe kan je het landkaartje herkennen?
In het voorjaar hult het landkaartje zich in oranje kleuren, de bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte vlekken en fijne, witte lijntjes. Deze voorjaarsgeneratie heeft een voorvleugellengte van 16 tot 18 mm.
De generatie landkaartjes die in de zomer uit hun pop sluipen, zien er heel anders uit, de bovenkant van de vleugels is zwart, met een witte band op de voor- en achtervleugels. Soms heeft de achterrand van de achtervleugels enkele oranje vlekjes. De zomergeneratie is iets groter dan de voorjaarsgeneratie en heeft een voorvleugellengte van 17 tot 21 mm.
Beide generaties hebben een duidelijk landkaartpatroon op de onderkant van de vleugels, vandaar ook de naamgeving van deze vlinder.
De rups van het landkaartje kan tot 22 mm worden en is grijs tot zwart, met zwarte doorns.

Wat eet het landkaartje?
Het landkaartje verkiest de nectar van witte schermbloemigen, als akkerdistel, fluitenkruid en koninginnenkruid. Maar ook de nectar van andere kruiden voldoet.

Wat eet de rups van het landkaartje?
De rups van het landkaartje voedt zich enkel met de blaadjes van de grote brandnetel.

Hoe plant het landkaartje zich voort?
Het landkaartje vliegt tussen half april en begin september in 2, of uitzonderlijk 3, generaties rond. De eitjes worden in snoeren van 10 op de onderkant van de blaadjes van de grote brandnetel afgezet. Schaduwrijke en vochtige plaatsen zijn ideaal voor de ontwikkeling van de eitjes. Wanneer de rupsen uitkomen leven ze eerst in groepjes van 10 tot 30 samen, volgroeide rupsen leven solitair. Ze verpoppen zichzelf op of in de onmiddellijke omgeving van de waardplant en overwinteren als pop.

Weetjes over het landkaartje
Factoren, zoals de daglengte en de temperatuur, bepalen tijdens het rupsstadium de latere, verschillende kleurvormen van de volwassen vlinders.

Wat kan jij doen voor het landkaartje?
Het landkaartje heeft baat bij een algemeen vlindervriendelijk beheer. Kijk ook eens of je ergens een wild hoekje met brandnetels kan laten staan, dichtbij de composthoop schieten ze vaak vanzelf op. Een plekje met brandnetels kan je aantrekkelijker maken, door het in een vorm te snoeien zoals je met buxus doet.