Leeuwenbergh tuinen

Kleine Vos

Kleine vos (Aglais urticae)
De kleurrijke kleine vos is een dagvlinder uit de familie van de aurelia’s en is een algemene standvlinder.

Hoe kan je de kleine vos herkennen?
De kleine vos heeft een afmeting van 40 tot 50 mm.
Het is een oranje vlinder, met zwarte en gele vlekken op de voorvleugel. De achterrand van de vleugels heeft blauwe maanvlekjes en aan de rand van de voorvleugel zijn er enkele zwarte en witte vlekken. De onderkant van de vleugels is donkerbruin, wanneer de vlinder op de stam van een boom rust is hij goed gecamoufleerd.
De rups van de kleine vos kan tot 35 mm groot worden en is variabel van kleur, van olijfgroen en donkerbruin tot zwart of geel met zwarte vlekken. De rups heeft over het hele lichaam doorntjes.

Wat eet de kleine vos?
De kleine vos overleeft op nectar van verschillende bloemen en kruiden.

Wat eet de rups van de kleine vos?
In tegenstelling tot de vlinder is de rups erg kieskeurig, ze voedt zich enkel met de blaadjes van de grote brandnetel.

Waar leeft de kleine vos?
De kleine vos komt verspreid voor van Noord-Scandinavië tot de zuidelijke delen van Spanje en van de kust van Frankrijk tot Japan. Bij ons is de kleine vos een standvlinder, die je vrijwel overal kan waarnemen. Ruigtes, tuinen, bosranden en bermen zijn belangrijke leefgebieden van de kleine vos, zolang er maar voldoende nectar aanwezig is. De kleine vos overwintert als vlinder in schuren, tuinhuisjes en stallen.

Hoe plant de kleine vos zich voort?
De kleine vos is vanaf maart tot eind oktober te zien, in 2 tot 3 overlappende generaties. Vlinders die laat in de zomer uit de pop komen, overwinteren eerst en planten zich pas daarna voort. De exemplaren die vroeg in de zomer uit de pop komen, kunnen nog een kleine generatie voortbrengen voor de overwinteringperiode.
Het vrouwtje zet haar eitjes, in groepjes van 40 tot 60, af op de onderkant van de bladeren van de grote brandnetel. Het vrouwtje verkiest kleinere planten of nieuw opschietende planten om de eitjes af te zetten, deze zijn namelijk rijker aan voedingsstoffen. De rupsen maken een spinselnest, door verschillende bladeren aan elkaar te spinnen. Op die manier voeden ze zich gezamenlijk met de bladeren van de plant. Wanneer een plant kaalgevreten is, verhuizen ze naar een andere plant. Zodra ze voldoende hebben gegeten, verlaten de rupsen de planten en verpoppen ze zich in de omliggende vegetatie.

Weetjes over de kleine vos
Mannetjes kiezen een territorium uit en wachten daar de komst van een vrouwtje af. Wanneer er gedurende langere tijd geen vrouwtjes te zien zijn, kiest het mannetje een nieuw territorium uit.
Wat kan jij doen voor de kleine vos?
Net zoals de Atalanta en de Dagpauwoog, is ook de kleine vos voor zijn voortplanting volledig afhankelijk van de grote brandnetel. Het laten staan of het plaatsen van grote brandnetel kan deze soorten beslist helpen. Maar let wel op! De grote brandnetel kan zich snel vertakken, zorg er dus voor dat de plant niet gaat woekeren.