Leeuwenbergh tuinen

Bruin Zandoogje

Het bruin zandoogje (Maniola jurtina)
Het bruin zandoogje is een graslandvlinder die in hooilanden in enorme dichtheden kan voorkomen.

Hoe kan je het bruin zandoogje herkennen?
Zandoogjes zijn middelgrote vlinders die hun naam danken aan zwarte vlekken met witte kern (‘oogjes’) die ze vertonen. Bij het bruin zandoogje zie je die vlek nabij de punt van de voorvleugel.
Het bruin zandoogje heeft een spanwijdte van 40 tot 48 mm.
In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, vertoont het bruin zandoogje vaak ook wat oranje (een zandoogje met oranje is dus niet altijd een oranje zandoogje). Op de onderkant van de voorvleugel zie je ook oranje. Bovendien heeft een vrouwtje bruin zandoogje op de bovenzijde nabij de voorvleugelpunt ook wat oranje (te zien wanneer de vleugels open gehouden worden). De achtervleugels zijn bij bruin zandoogje volledig bruin.
Een veelgehoord kenmerk is de zwarte oogvlek: die heeft bij het bruin zandoogje doorgaans één witte kern; bij het oranje zandoogje zijn dat er meestal twee. Dit kenmerk is niet waterdicht: geregeld kom je uitzonderingen tegen (bijv. dit bruin zandoogje met twee witte kernen).
Het beste kenmerk zijn de vlekjes op de onderzijde van de achtervleugel (te zien wanneer de vlinder zijn vleugels gesloten houdt). Bij het oranje zandoogje zie je er enkele kleine witte vlekjes. Bij het bruin zandoogje zijn er enkele minuscule zwarte vlekjes of ontbreken vlekjes volledig.
De groene rups wordt maar zeer zelden gezien.

Wat eet het bruin zandoogje?
Nectarkroegen met Wilde marjolein, vlinderstruik, jacobskruiskruid, koninginnekruid en lavendel worden courant bezocht. Bruine zandoogjes zijn helemaal gek van distels: bloeiende akkerdistels vormen voor hen een erg belangrijke nectarbron.

Wat eet de rups van het bruin zandoogje?
De rups van het bruin zandoogje leeft van algemene grassoorten, zoals kweek, zwenk- en struisgrassen.