Leeuwenbergh tuinen

Atalanta

De atalanta (Vanessa atalanta)
De atalanta, een kleurrijke trekvlinder, kan je de hele zomer in je tuin tegenkomen. Met zijn zwarte, oranje en witte kleurschakeringen is hij een opvallende en gemakkelijk te herkennen verschijning.
Hoe kan je de atalanta herkennen?
Met een spanwijdte van 5 tot 6 cm, is de atalanta een vrij grote vlinder.
De atalanta is zwart, met een brede oranje band op elke vleugel en witte vlekken op de toppen van de voorvleugels.
De rups kan 35 tot 40 mm lang worden. Zijn kleur kan sterk variëren, van geelachtig grijs tot zwart met gele of witte vlekken aan de zijkanten. De rups is bedekt met haartjes.
Wat eet de atalanta?
Nectar van verschillende kruiden kan de atalanta bekoren. De vlinderstruik, het koninginnekruid, distels en klimop zijn enkele van zijn favorieten. In het najaar is rottend fruit een welkome afwisseling in het dieet.
Wat eet de rups van de atalanta?
De waardplant van de atalanta is de grote, of soms kleine, brandnetel.
Waar leeft de atalanta?
De atalanta kan vrijwel overal voorkomen, zelfs hoogtes van meer dan 2000 m houden hem niet tegen. Maar hij is vooral waar te nemen van Midden-Scandinavië tot Noord-Afrika en vanaf Groot-Brittannië en Frankrijk tot in West-Azië. Deze trekvlinder overwintert in Zuid-Europa en trekt vervolgens naar het noorden om zich voort te planten. Van eind april tot eind oktober zoeken verschillende atalantavlinders onze contreien op om zich voort te planten in 1 generatie. Exemplaren die eind oktober niet naar het zuiden trekken en trachten te overwinteren in ons land, halen het meestal niet. De atalanta is tevreden met verschillende biotopen, als tuinen, ruigten en bermen. De favoriete standplaats van de atalanta is een jonge plant op een vochtige en warme plaats.

Hoe plant de atalanta zich voort?
Het mannetje van de atalanta verdedigt een territorium en wacht tot er vrouwtjes voorbijvliegen. Deze territoria liggen vaak beschut, nabij een bosje, en wisselen bijna dagelijks van eigenaar. Het vrouwtje zet haar groene eitjes één voor één af op de bovenkant van de bladeren van de grote brandnetel. De rupsen leven solitair op een blad, dat ze met spinseldraad samenspannen. Na een maand verpoppen de rupsen. Ze blijven ongeveer 1 maand in de pop, om er vervolgens als een prachtige vlinder uit te kruipen.
Weetjes over de atalanta
De atalanta is een hoogvlieger en maakt vaak gebruik van noordenwind om zijn lange trektocht te ondernemen.
Andere Nederlandse namen voor de atalanta zijn admiraal en nummervlinder. De oranjerode band aan de vleugels doet denken aan de sjerp van een admiraal. Nummervlinder zou verwijzen naar het nummer 81, dat op de achterkant van de vleugels zou staan.
De atalanta gebruikt zijn zwarte vleugels, die hij zo ver mogelijk uitspreidt, om zoveel mogelijk warmte op te vangen.
Wat kan jij doen voor de atalanta?
De atalanta is erg afhankelijk van brandnetel, als voedselbron en als plaats om zich voort te planten. De beste manier om deze bezoeker te helpen is door grote en kleine brandnetel aan te planten. Wanneer je fruitbomen in je tuin hebt, kan je afgevallen fruit even laten liggen. Zo kunnen verschillende diertjes, ook de atalanta, van dit lekkers genieten.