- De vruchtbare grond van Leeuwenbergh 07/09/2022
Bericht van Marjolijn op tuin 35
Een tomaat van 750 gram en 13,5 cm breed, naast een trostomaatje. Vandaag 7 september geoogst.
Je zou er een cursus Botanisch Tekenen voor gaan volgen.
- Kolibrivlinder op bezoek 15/08/2022
(Weer) een kolibrivlinder gespot in onze tuin op de witte flox. Mooie dag toegewenst,
Henk van Bouwhorst – tuin 69
Foto’s: Henk van Bouwhorst - Papegaaien en Pruimen 17/07/2022
Jammer! Alle pruimen al aangevreten door de papegaaien. Een enkele keer lukt het hen om staande op een tak een pruim in een keer op te eten en dan aan de volgende te beginnen. Wegjagen lukt niet. Onverstoorbaar zijn ze.
Anita Tode – Tuin 54.
- Tip van Irene (nieuw op tuin 55) 04/04/2022
Bericht van Irene Plugge
Ik vond het leuk om de gezamenlijke tuinbeurt te doen en langs die weg kennis en ervaring uit te wisselen. Wij mochten zevenblad verwijderen. Misschien vinden de tuinliefhebbers dit recept leuk?
https://www.smulweb.nl/recepten/1442984/Stamppotje-van-zevenblad
- Vijver inwoning 09/09/2021
Bericht van Els van der Ham
In ons kleine vijvertje in tuin 27 was geen biologisch evenwicht meer. Het water zag donkergroen. Vreemd want ik heb er voldoende zuurstofplanten ingezet.
Gisteren heb ik hem samen met mijn kleinzoon leeggeschept (de planten er omheen konden wel wat nattigheid gebruiken). Op de bodem zagen we eerst dat de potten met planten helemaal leeg waren.
En tot onze verrassing ontdekten wij ook 3 rivierkreeften! Vandaar! ook op kleine schaal kunnen deze invasieve exoten dus aanwezig zijn en de boel slopen.
Groet,Els van der Ham
- Rupsen 02/09/2021
Bericht van Marjolijn Lambooij (tuin 35)
Op het gras in mijn tuin liepen vanochtend diverse rupsen.
Het blijkt de rups van de Wapendragervlinder te zijn, een nachtvlinder.
De rupsen zijn geel/zwart met beharing en ze zijn 6 cm lang, behoorlijke jongens en meisjes dus.
- Zomaar een boeketje uit eigen tuin 01/09/2021
- Toch nog…. 26/08/2021
Bericht van Henk van Hoorn
Dit tuinseizoen is geen groot succes qua oogsten.
Het goede nieuws is dat er in onze kas een mooie oogst is van diverse tomatensoorten (met dank aan Ilze Rokven die ons de tomatenplantjes gaf)
- Een beetje aanrommelen…. 11/07/2021
Uit het AD van 18 juni 2021: interview met Mauk Holleman (tuin 4):
Schermafbeelding-2021-07-11-om-14.26.13.png
- Nog een inwoner van ons tuinenpark ….. 10/06/2021
Bericht van Anna van Stuijvenberg
Dit diertje, ik weet niet de naam van het hagedisje, vond ik tijdens mijn slakken zoektocht deze week. Zo blij mee!
fijne dag, Anna (tuin 43)
Aanvullende info:
Ik hoor net van Marolijn Lambooij dat het een watersalamander is te land! Ik denk dat dat klopt, want ik was ook al verbaasd dat het diertje zo traag was, meestal zijn hagedisjes heel snel. Kreeg van haar deze link:
https://www.trouw.nl/es-b362da3e - Geduld 31/05/2021
Vijf jaar geleden plantten we een clematis naast het hek. Nu bloeit hij uitbundig en heeft zelfs bloemen tot in de boom op bijna 4 meter hoogte
- Begin van de lente en van het broedseizoen 29/03/2021
Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)
We hebben een bijzondere dag achter de rug, de lente Equinox: op 20 maart stond de zon loodrecht boven de evenaar, de dag is dan even lang als de nacht en voor het noordelijk halfrond is dat het begin van de lente.
Het weer is gekalmeerd na de stormachtige week van begin maart. Helaas sloeg de storm ergens in die week toe. Een op het oog gezonde wilg waaide met wortel en al om. Ondanks de inspectie bleek de wortel volledig verrot. Geluk bij een ongeluk, de wilg heeft zich keurig over het pad neergevlijd zonder al te veel schade aan te richten.
Op de laatste zaterdag voor de aanvang van het broedseizoen heeft een groepje vrijwilligers hard en met plezier in het bos gewerkt. Het pad is voor een deel weer toegankelijk gemaakt. Verderop in het bos zijn de takkenrillen verder opgebouwd met de restanten van de kap.
De gesneuvelde wilg (foto Flip Bool) Nog even en dan staan de bomen weer vol in blad en kleurt het bos zacht groen. De hazelaars, de vlierbessen en de clematis lopen uit, de sleedoorns vertonen piepkleine knopjes, het wachten is op het uitlopen van de twee door Peter en Ingrid van Leeuwen (tuin 85) geschonken notenbomen. Peter maakte ook de eerste lente foto’s. Er volgen er meer.
Longkruid Sleedoorn Vlierbes Bloesem Sleedoorn
Dank aan de vrijwilligers Marieke en Duco Nederpelt (tuin 7), Carrie Keij (tuin 82), Henny Touwen (tuin 83), Arjen Bakker (tuin 88), Flip Bool (tuin 57) en Ronald Bakker die op de wachtlijst staat voor een tuin.
Het broedseizoen loopt van 15 maart t/m 15 juli
- Sneeuwklokjes: witte wondertjes 01/03/2021
Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)
Januari en februari zijn sneeuwklokjes-maanden. Of het sneeuwt, vriest of dat de zon de grond verwarmt, de sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) doen hun best. In het bos van ons complex verschenen jaren geleden verrassenderwijs de eerste sneeuwklokjes toen de woekerende brandnetels en bramen flink waren teruggedrongen.
Wie kent ze niet, het lijken witte wolkjes die in tal van landgoederen oplichten als het eigenlijk nog winter is. In Den Haag duiken ze bijvoorbeeld op in Clingendael, aan de Scheveningse weg in park Sorghvliet of in het Zuiderpark. Ook in het Wassenaarse landgoed de Horsten ontbreken ze niet. Wanneer sneeuwklokjes het naar hun zin hebben verspreiden ze zich probleemloos. Verspreiding kun je ook een handje helpen door ze regelmatig op te nemen en te verdelen. Minder bekend is dat er twintig soorten bestaan, zelfs drie gele. In het bos van Leeuwenbergh staan ook de wat grotere sneeuwklokjes, waarschijnlijk de Galanthus elwesi. Wie ze daar heeft geplant is onbekend, maar mooi zijn ze.
Zaterdag 6 maart zijn we vanaf 10.30 uur met vrijwilligers in het bos aan het werk. Het hek staat ook open voor een rondje in het bos.
Op 15 maart is het broedseizoen en wordt de rust in het bos bewaard. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.
- EGELLEED 17/12/2020
Bericht van Anita Tode
Een egel die over het tuinpad liep kwam naar me toegelopen. Bleef bij me staan. De egel-opvang, die ik belde, adviseerde me de Dierenambulance te bellen omdat de egel verkouden was. Zij zijn de egel komen halen en constateerden dat hij/zij magertjes was en een teekje in de buik had.
Ik heb laatst gelezen dat dieren de hulp van mensen inriepen als zij in nood waren. Ik heb het nu aan de lijve kunnen ondervinden.
Anita
Tuin 54 - De stand is: 14 16/07/2020
Bericht van Henk van Hoorn van 14 juli 2020
Ter gelegenheid van het 7e lustrum van onze Vereniging werd in 2016 op de parkeerplaats van ons mooie tuinenpark een walnotenboom geplant door de voorzitter van de Haagse Bomenstichting, Clara Visser.
Ik heb vandaag geteld hoeveel noten in wording aan de boom hangen. Het zijn er dubbel zoveel als het 7e lustrum van 2016.
Er groeiden op 14 juli 2020 14 noten aan onze walnotenboom
- Henny’s Paradijs 02/07/2020
Uit het Algemeen Dagblad van 28 juni 2020
Henny
- Petra is op haar tuin thuis 10/05/2020
Petra (tuin 24) sprak met het Algemeen Dagblad over haar tuin.
Hier-heb-ik-alles-wat-mn-hartje-begeert-Mijn-tuin-Topics.nl_
- De blauwe regen bloeit…. 02/05/2020
….bij Hennie Touwen van tuin 83/84. Ze vertelde dat ze intensief had gesnoeid om hem ook onderaan te laten bloeien.
- Hotelbouw op ons tuinenpark 18/04/2020
Er wordt een groot hotel gebouwd op ons tuinenpark. Het aantal kamers is gigantisch. Een deel van het meubilair is bij de kringloopwinkel aangeschaft.
Enkele van de meubels Op tuin 69 wordt het hotel ontwikkeld. - Michael in het nieuws 17/04/2020
Michael de Ridder (tuin 42) had een interview met het Algemeen Dagblad.
Michael-de-Ridder