Leeuwenbergh tuinen

IN MIJN TUIN

 • Vijver inwoning 09/09/2021

  Bericht van Els van der Ham

  In ons kleine vijvertje in tuin 27 was geen biologisch evenwicht meer. Het water zag donkergroen. Vreemd want ik heb er voldoende zuurstofplanten ingezet.

  Gisteren heb ik hem samen met mijn kleinzoon leeggeschept (de planten er omheen konden wel wat nattigheid gebruiken). Op de bodem zagen we eerst dat de potten met planten helemaal leeg waren.

  En tot onze verrassing ontdekten wij ook 3 rivierkreeften! Vandaar! ook op kleine schaal kunnen deze invasieve exoten dus aanwezig zijn en de boel slopen.

  Groet,Els van der Ham

 • Rupsen 02/09/2021

  Bericht van Marjolijn Lambooij (tuin 35)

  Op het gras in mijn tuin liepen vanochtend diverse rupsen.

  Het blijkt de rups van de Wapendragervlinder te zijn, een nachtvlinder.

  De rupsen zijn geel/zwart met beharing en ze zijn 6 cm lang, behoorlijke jongens en meisjes dus.

 • Zomaar een boeketje uit eigen tuin 01/09/2021
 • Toch nog…. 26/08/2021

  Bericht van Henk van Hoorn

  Dit tuinseizoen is geen groot succes qua oogsten.

  Het goede nieuws is dat er in onze kas een mooie oogst is van diverse tomatensoorten (met dank aan Ilze Rokven die ons de tomatenplantjes gaf)

 • Een beetje aanrommelen…. 11/07/2021

  Uit het AD van 18 juni 2021: interview met Mauk Holleman (tuin 4):

  Schermafbeelding-2021-07-11-om-14.26.13.png

 • Nog een inwoner van ons tuinenpark ….. 10/06/2021

  Bericht van Anna van Stuijvenberg

  Dit diertje, ik weet niet de naam van het hagedisje, vond ik tijdens mijn slakken zoektocht deze week. Zo blij mee!

  fijne dag, Anna (tuin 43)

  Aanvullende info:
  Ik hoor net van Marolijn Lambooij dat het een watersalamander is te land! Ik denk dat dat klopt, want ik was ook al verbaasd dat het diertje zo traag was, meestal zijn hagedisjes heel snel. Kreeg van haar deze link:
  https://www.trouw.nl/es-b362da3e

 • Geduld 31/05/2021

  Vijf jaar geleden plantten we een clematis naast het hek. Nu bloeit hij uitbundig en heeft zelfs bloemen tot in de boom op bijna 4 meter hoogte

 • Begin van de lente en van het broedseizoen 29/03/2021

  Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)

  We hebben een bijzondere dag achter de rug, de lente Equinox: op 20 maart stond de zon loodrecht boven de evenaar, de dag is dan even lang als de nacht en voor het noordelijk halfrond is dat het begin van de lente.

  Het weer is gekalmeerd na de stormachtige week van begin maart. Helaas sloeg de storm ergens in die week toe. Een op het oog gezonde wilg waaide met wortel en al om. Ondanks de inspectie bleek de wortel volledig verrot. Geluk bij een ongeluk, de wilg heeft zich keurig over het pad neergevlijd zonder al te veel schade aan te richten.

  Op de laatste zaterdag voor de aanvang van het broedseizoen heeft een groepje vrijwilligers hard en met plezier in het bos gewerkt. Het pad is voor een deel weer toegankelijk gemaakt. Verderop in het bos zijn de takkenrillen verder opgebouwd met de restanten van de kap.

  De gesneuvelde wilg (foto Flip Bool)

  Nog even en dan staan de bomen weer vol in blad en kleurt het bos zacht groen. De hazelaars, de vlierbessen en de clematis lopen uit, de sleedoorns vertonen piepkleine knopjes, het wachten is op het uitlopen van de twee door Peter en Ingrid van Leeuwen (tuin 85) geschonken notenbomen. Peter maakte ook de eerste lente foto’s. Er volgen er meer.

  Dank aan de vrijwilligers Marieke en Duco Nederpelt (tuin 7), Carrie Keij (tuin 82), Henny Touwen (tuin 83), Arjen Bakker (tuin 88), Flip Bool (tuin 57) en Ronald Bakker die op de wachtlijst staat voor een tuin.

  Het broedseizoen loopt van 15 maart t/m 15 juli

 • Sneeuwklokjes: witte wondertjes 01/03/2021

  Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)

  Januari en februari zijn sneeuwklokjes-maanden. Of het sneeuwt, vriest of dat de zon de grond verwarmt, de sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) doen hun best. In het bos van ons complex verschenen jaren geleden verrassenderwijs de eerste sneeuwklokjes toen de woekerende brandnetels en bramen flink waren teruggedrongen. 

  Wie kent ze niet, het lijken witte wolkjes die in tal van landgoederen oplichten als het eigenlijk nog winter is. In Den Haag duiken ze bijvoorbeeld op in Clingendael, aan de Scheveningse weg in park Sorghvliet of in het Zuiderpark. Ook in het Wassenaarse landgoed de Horsten ontbreken ze niet. Wanneer  sneeuwklokjes het naar hun zin hebben verspreiden ze zich probleemloos. Verspreiding kun je ook een handje helpen door ze regelmatig op te nemen en te verdelen. Minder bekend is dat er twintig soorten bestaan, zelfs drie gele. In het bos van Leeuwenbergh staan ook de wat grotere sneeuwklokjes, waarschijnlijk de Galanthus elwesi. Wie ze daar heeft geplant is onbekend, maar mooi zijn ze.

  Zaterdag 6 maart zijn we vanaf 10.30 uur met vrijwilligers in het bos aan het werk. Het hek staat ook open voor een rondje in het bos.

  Op  15 maart is het broedseizoen en wordt de rust in het bos bewaard. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

 • EGELLEED 17/12/2020

  Bericht van Anita Tode

  Een egel die over het tuinpad liep kwam naar me toegelopen. Bleef bij me staan. De egel-opvang, die ik belde, adviseerde me de Dierenambulance te bellen omdat de egel verkouden was. Zij zijn de egel komen halen en constateerden dat hij/zij magertjes was en een teekje in de buik had.

  Ik heb laatst gelezen dat dieren de hulp van mensen inriepen als zij in nood waren. Ik heb het nu aan de lijve kunnen ondervinden.

  Anita
  Tuin 54

 • De stand is: 14 16/07/2020

  Bericht van Henk van Hoorn van 14 juli 2020

  Ter gelegenheid van het 7e lustrum van onze Vereniging werd in 2016 op de parkeerplaats van ons mooie tuinenpark een walnotenboom geplant door de voorzitter van de Haagse Bomenstichting, Clara Visser.

  Ik heb vandaag geteld hoeveel noten in wording aan de boom hangen. Het zijn er dubbel zoveel als het 7e lustrum van 2016.

  Er groeiden op 14 juli 2020 14 noten aan onze walnotenboom

 • Henny’s Paradijs 02/07/2020

  Uit het Algemeen Dagblad van 28 juni 2020

  Henny

 • Petra is op haar tuin thuis 10/05/2020

  Petra (tuin 24) sprak met het Algemeen Dagblad over haar tuin.

  Hier-heb-ik-alles-wat-mn-hartje-begeert-Mijn-tuin-Topics.nl_

 • De blauwe regen bloeit…. 02/05/2020

  ….bij Hennie Touwen van tuin 83/84. Ze vertelde dat ze intensief had gesnoeid om hem ook onderaan te laten bloeien.

 • Hotelbouw op ons tuinenpark 18/04/2020

  Er wordt een groot hotel gebouwd op ons tuinenpark. Het aantal kamers is gigantisch. Een deel van het meubilair is bij de kringloopwinkel aangeschaft.

  Enkele van de meubels
  Op tuin 69 wordt het hotel ontwikkeld.
 • Michael in het nieuws 17/04/2020

  Michael de Ridder (tuin 42) had een interview met het Algemeen Dagblad.

  Michael-de-Ridder

 • Lente in tuin 40 12/04/2020

  Tekst en foto’s André Heine

  VLINDERS
  Het is druk op de tuinen, en niet alleen met leden…
  De afgelopen paar dagen, nu de venijnig koude wind weg is, zijn er plots weer vlinders. Vliegensvlug een telling gedaan, in volgorde van verschijning: dagpauwoog, citroengeeltje, koolwitje en blauwtje. Welke blauwtje weet ik niet, ook de vlinders waren snel. Ook voor een foto waren ze nog te druk.

  Dagpauwoog (2019)
  ..blauwtje, er zijn vele soorten (2019)
  .. tussen Goede Vrijdag en Pasen weet ik nog net een oranje tipje te schieten op een… judaspenning!!

  REIGERS
  De reiger heeft onze tuin nog een paar keer bezocht. Meestal verraste ik hem en was hij al weggevlogen voordat ik mijn camera kon pakken. Eén keer was ik hem echt te snel af en heb hem kunnen schieten, helaas niet weer met een kikker in z’n snavel.

  KIKKERS
  Nou ja, helaas. Het zou mooi geweest zijn voor de foto maar kikkers zijn ook leuk. We hebben er nog geen één gezien maar… 

  Vorig jaar was het druk met kikkers (2019)

  ….ze moeten er wel geweest zijn. Op een dag ligt er een flinke portie kikkerdril en dag er op nog meer. In een paar dagen veranderen de zwarte stippen in de eitjes van punten in komma’s. 

  En vandaag hebben we plots tientallen kikker visjes van de eerste lichting.

  Als je goed kijkt kun je de uitwendige kieuwen zien.

  HOTELBEZOEK
  Ook al moeten we zelf ons bezoek beperken, onze insecten hotels worden druk bezocht:

  door een …..wesp
  … door bijen maar…
  …ook door spinnen die niet alleen wat langer blijven, maar ook de kamers afgaan, op zoek naar…?!

  VROLIJK PASEN
  Een vasteland-Chinees zal inmiddels het water in de mond gelopen zijn bij al die lekker dieren, maar wij als echte tuinliefhebbers houden het vanzelfsprekend vegetarisch, toch?

  Vrolijke Pasen en geniet van alles.

 • Pas op teken! 07/04/2020

  Een tuinlid dat anoniem wil blijven stuurde een waarschuwing voor teken. Ze had deze week na tuinbezoek een teek op haar arm. Zoals bekend kan een tekenbeet de heel vervelende Ziekte van Lyme veroorzaken.

  Zie ook https://www.tekenradar.nl

 • De tuin van Frank… 06/04/2020

  Frank Bus (tuin 74) gaf een interview aan het Algemeen Dagblad over zijn tuin.

  De-tuin-van-Frank-is-eigenlijk-geen-tuin-maar-een-theeplantage-Topics.nl_

 • Tuinavontuur 24/03/2020

  Bericht van André Heine (tuin 40)

  Al een paar keer hoorde ik een kikker in de naburige vijvertjes maar niet in onze tuin. Nu door de overvloedige zonneschijn de dieren de lente in hun kop krijgen begin ik naar kikkers in onze vijver uit te kijken. In ieder geval krijgen we dagelijks bezoek van eenden die zich niet laten storen door onze bezigheden; soms zijn ze op minder dan 1,5 meter(!) afstand van ons aan het badderen of de kanten aan het afschooieren. Daarbij vroeg ik mij ook af of reigers onze tuin nog wel bezoeken.

  Gisteren kreeg ik antwoord op beide vragen: Kikker?: Ja er ZAT er een in onze vijver! Reiger?: Ja er was er een op bezoek die ik bij aankomst betrapte!Gelukkig kreeg ik nog wel de gelegenheid hem te schieten voor hij of zij opvloog met de buit.

  Pikant detail: Steevast vragen bezoekers of we ook vissen in onze vijver hebben. Mijn antwoord is altijd: “Nee, de reigers gaan maar naar de visboer of de markt.” Zeker weten dat op een willekeurige markt in China kikkers worden verkocht (Aan elkaar geregen hangen ze aan een lijntje te koop bij een stalletje). Hier moeten ze noodgedwongen naar een vijver. Zouden ze mij gehoord hebben?
  Vriendelijke groet,
  André