Leeuwenbergh tuinen

Sneeuwklokjes: witte wondertjes

Bericht van Veronica Hekking (tuin 57)

Januari en februari zijn sneeuwklokjes-maanden. Of het sneeuwt, vriest of dat de zon de grond verwarmt, de sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) doen hun best. In het bos van ons complex verschenen jaren geleden verrassenderwijs de eerste sneeuwklokjes toen de woekerende brandnetels en bramen flink waren teruggedrongen. 

Wie kent ze niet, het lijken witte wolkjes die in tal van landgoederen oplichten als het eigenlijk nog winter is. In Den Haag duiken ze bijvoorbeeld op in Clingendael, aan de Scheveningse weg in park Sorghvliet of in het Zuiderpark. Ook in het Wassenaarse landgoed de Horsten ontbreken ze niet. Wanneer  sneeuwklokjes het naar hun zin hebben verspreiden ze zich probleemloos. Verspreiding kun je ook een handje helpen door ze regelmatig op te nemen en te verdelen. Minder bekend is dat er twintig soorten bestaan, zelfs drie gele. In het bos van Leeuwenbergh staan ook de wat grotere sneeuwklokjes, waarschijnlijk de Galanthus elwesi. Wie ze daar heeft geplant is onbekend, maar mooi zijn ze.

Zaterdag 6 maart zijn we vanaf 10.30 uur met vrijwilligers in het bos aan het werk. Het hek staat ook open voor een rondje in het bos.

Op  15 maart is het broedseizoen en wordt de rust in het bos bewaard. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

Reacties gesloten.