Leeuwenbergh tuinen

Record Paddentrek 2018

1 reactie

Via Jan Zuiderwijk kregen we wederom een verslag van de Coördinator Paddenwerkgroep Park Leeuwenbergh over de paddentrek dit voorjaar.

Zoals elk jaar waren tijdens de paddentrek vrijwilligers paraat op de Elzenlaan en de Lindelaan om padden en kikkers veilig de weg over te helpen. Na hun winterslaap trekken ze naar de sloot om eieren te leggen. En daarna gaan ze weer terug. Ons tuinenpark is het winterverblijf en foerageergebied voor het merendeel van de populatie padden en kikkers in het gebied Park Leeuwenbergh.

In 2017 werden beduidend minder padden geteld dan in de voorgaande jaren (357 tegen gemiddeld 603 voor  jaren 2012-2016). Daarom was er enige bezorgdheid over de vraag of de paddenpopulatie van Park Leeuwenbergh – om welke reden dan ook – bezig was in te storten.

Echter, in plaats van een verdere terugval, werd 2018 een recordjaar. Meer padden dan ooit en procentueel minder verkeersslachtoffers dan voorgaande jaren.
De slechte resultaten van 2017 kunnen dus wellicht aan toevallige omstandigheden geweten worden. Mogelijk het droge voorjaar van het vorige jaar.

Hieronder de positieve resultaten van 2018 in vergelijking met de periode 2012-2017. Deze statistische cijfers moeten natuurlijke met de nodige omzichtigheid worden  geïnterpreteerd. Conclusies kunnen er niet aan verbonden worden.

Schermafbeelding 2018-04-24 om 13.01.12

 

 

One thought on “Record Paddentrek 2018

  1. mmvogelaar@planet.nl