Leeuwenbergh tuinen

Planten voor de Groenstrook besteld

3 reacties

Door verschillende leden met de tuin aan de groenstrook is na de bijeenkomst in december verder gewerkt aan het uitzoeken van nieuw te planten bomen en struiken. Anna van Stuijvenberg heeft er voor gezorgd dat we een bestelling konden doen waarbij gebruik gemaakt wordt van subsidie via Heg en Landschap. De eerste bestelling kan ongeveer eind februari binnen zijn.

Hieronder een overzicht van de eerste bestelling voor de groenstrook.

25 stuks GELDERSE ROOS
Gelderse Roos

Deze bloeit in mei met grote witte tuilen en in de herfst krijgt het rode bessen die tot lang in de winter aan de bos blijven hangen. Goed voor vogels en insecten. Mooie geel/rode herfst kleur. Kan in half schaduw/schaduw. max. 3 meter hoog. Groot blad.

25 stuks HAZELAAR
Hazelaar

Heeft in januari al gele katjes en dus kleur en in de herfst de hazelnoten Deze plant is een echte grondverpleger, d.w.z. het blad is goed verteerbaar en daardoor geeft het veel humus en dus veel bodemleven. Kan goed in de schaduw en half schaduw staan. Werdt veel gebruikt als kapstoof, dus wordt als kaphout gesnoeid, ongeveer 1x in de 7 jaar. Met dit kaphout kunnen we prachtige hangmatten maken, na gedane arbeid is het goed rusten, toch?

25 stuks KARDINAALSMUTS
Kardinaalsmuts

Heeft een onopvallende bloeiwijze in mei/juni, maar krijgt in de herfst oranje kleurige bessen die iets lijken op kardinaalsmutsen waar de vogels gek op zijn. Herfstkleur blad is vurig rood. Kan veel schaduw hebben. Kan goed tegen snoei.

25 stuks WILDE LIGUSTER
Wilde Liguster

Wintergroene struik, met een witte bloeiwijze in juni/juli, witte pluimen die duidelijk geuren. Hier komen veel insecten op af. Is een waardplant voor verschillende vlinders. Kan goed tegen snoei en erg goed tegen schaduw. In de herfst krijgt het zwarte bessen die graag door de vogels worden gegeten.

10 stuks ZWARTE ELS
Zwarte Els

Heeft heel mooi blad die ook goed verteerbaar is, daarnaast is het een van de weinige bomen die stikstof kan opslaan in de wortels, hetgeen de vruchtbaarheid van de grond sterk bevordert. Is een uitstekende knotboom en kan erg goed tegen natte kleigrond. Tijdens de bloei komen er ook veel insecten op af.

10 stuks BOSWILG
Boswilg

Heeft een rond blad, dus iets anders dan het bekende wilgenblad. Deze boswilg – de naam zegt het al – kan zich goed handhaven in bossages en kan tegen schaduw/ half schaduw. Ook deze boom is uitstekend te snoeien als hakhout of als knot. Het is een plant voor de natte klei grond, dus zal net als de zwarte els veel water verdampen als hij eenmaal wat groter is. Daarnaast heeft de boswilg al vroeg in het jaar zijn bloeiwijze, gele en zilveren katjes. Daarmee geeft deze plant ook voedsel voor de vroege insecten, waaronder de hommels die dan op een mooie dag rond kunnen vliegen.

3 thoughts on “Planten voor de Groenstrook besteld

  1. Geweldig.

  2. wow, wat een mooie planten allemaal. Wat goed Anna!

  3. heel mooie keuze zo te zien, super!